Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aikaa ja rapaa Ylioppilastalolla – Apulia esittäytyi Helsingissä

Monti Dauni -projektin hedelmät saavuttivat Helsingin viime viikolla ja minulla oli ilo tutustua Apulian alueen elintarviketuottajiin ja italialaisiin matkailuyrittäjin Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä.
Pääsin monen muun toimittajan ja Italia-yhteyksistä kiinnostuneen kanssa myös maistelemaan apulialaisia herkkuja. Tukea tapahtuman järjestämiseen oli saatu EU:sta ja monesta muusta lähteestä, jotta niinkin kaukaa kuin Etelä-Italiasta, lähes kengänkoron kohdilta, olevat tuottajat pääsivät salameineen, viineineen ja muine herkkuineen tänne Pohjolan talveen.

Ruoanvalmistuksen salat nämä herkkujen esittelijät taisivat paremmin kuin englannin kielen. Kaksi tulkkia pyöri yleisön joukossa kääntämässä esittelijöiden sanoja italiasta suomeksi. Esillä pöydillä oli oliiviöljyjä, tomaattisäilykkeitä, leikkeleitä, juustoja, viinejä, artesaanioluita, papuja, linssejä, luomutuotteita. Siitä vaan maistelemaan!

Monet herkuista miellyttivät makuaistiani, mutta kun kyselin, että mistä niitä voi ostaa, vastaus oli aina että tulevaisuudessa. Kyseessä oli vasta Monti Dauni -projektin suomalaisten yhteistyökumppanien kartoitusreissu.

Aikaa ja rapaa Apuliasta

Innokkaat eteläitalialaiset tuottajat seisoivat rivissä pöytiensä takana, herkut valmiina.  Ensimmäisenä maistelin oliivitahnoilla päällystettyjä leipiä OLIO MONTE FEDELE n pöydältä. Oliivi on aina yhtä hyvää, missä muodossa hyvänsä!  Monte Fedele on vuori, jonka rinteillä ja tarhoissa oliivit, parsat ja muut herkkuihin tarvittavat ainesosat kasvavat.

Viereisellä CANTINE DE CANTO -ständillä  Luca tarjoili Aika-viiniä. Mahtoiko tietää, miksi nauroin kun hän kysyi haluanko lisää (Aikaa). Aika neroksi tunsin itseni kun huomasin katsoa viinipullon etikettiä AIKA Nero di Troia Rosato Puglia IGP.

FATTIBENE n pöydällä oli valikoima sianlihasta tehtyjä makkaroita ja siivutettuja lihoja. Omista possuista liha oli kuulemma peräisin. Rohkenen epäillä yhtä herkkua, lautasellista valkoisia lihaviipaleita. Lapsuuden trauma. Enoni tykkäsi läskistä ja halusi lahjoa minutkin samaan makumaailmaan. Söin rahanahneukissani joulukinkun läskiä, joka kuulemani mukaan vaati tuubillisen sinappia kyytipojaksi. Sain vitosen silloista mummonmarkkaa.

BIRRA LEONE  Tätä en tiennyt olevan olemassakaan! Mutta olenpa nyt maistanut sellaistakin erikoisuutta (ainakin minulle) kuin italialaista olutta. Hienoisen kastanjan maun olin erottavinani, kun Signor Leone luonnehti valitsemani oluen makua. Värikin lasissa vivahti kastanjaan.

Hieman etäämpänä BIORICCI -ständillä Antonio houkutteli maistamaan Crema di cime di  rapaa. On se hassua vaan tuo italian kieli ja sen yhtäläisyys. Rapa tarkoittaa ruotsiksi röyhtäistä ja suomeksi, no joo, tiedät varmaan rapakelin. Sanakirjan kanssa sitä tulkki selvitti ja päätyi parsakaaliin. Minun kuukeli kertoo, että ”rapa” on nauris.

 

 

Tervetuloa Apuliaan!  Monti Dauni on vuorijono Etelä-Italiassa ja sen mukaan on nimetty EU:n ja monen muun rahoittajan yhteisprojekti, jolla pyritään tukemaan alueen kehittymistä. Projekti kestää vuoden loppuun.

OLIO MONTE FEDELEn Patés (asparagus, olives and Bomba pugliese) leivän päälle. Bomba pugliese osoittautui tuliseksi herkuksi.

 

 

Aikaa tarjolla! DE CANTO -ständillä  Luca tarjoili Aika-viiniä.

 

FATTIBENE n pöydällä oli valikoima sianlihasta tehtyjä tuotteita. Herttaisen italialaisen nimi hävisi mielestäni, lisään tähän kun löydän nimikortin.

 

FATTIBENE n tuotteista tämä ”pancetta” pekoni jakoi mielipiteitä. On kuulemma Apuliassa pidetty herkku ja raakana (tai raakalta näyttävältä)  söivät sitä leivän päällä.

 

BIORICCI -ständillä Antonio houkutteli maistamaan Crema di cime di  rapaa. Hassu nimi suomen kielessä herätti keskustelua.

Crema di cime di  rapa maistui suussani parsa- tai ruusukaalilta.

Birra Leonen herra Leonen  laatikosta löytyy useampia olutlaatuja.

 

Kastanjalta sekä väriltään että maultaan vivahtava olut. /Birra Leone

 

Monti Dauni noutopöytä koostui italialaisen kokin valmistamista herkuista. Juustoja löytyi joka lähtöön. Apulia/Monti Dauni

Vaellusreittejä Apuliassa

Siinä Antonion kanssa puhellessa sain yhden vaellusvinkinkin. Antonio ehdotti vaelluskohteeksi Garganon kansallispuistoa Foggian maakunnassa Etelä-Italiassa.

Toisessa salissa esiteltiin Italian matkakohteita, myös muita kuin Apulian kohteita. Siellä selvisi joka tiskillä englannin kielellä. Aika paljon mielenkiintoisia kohteita, joista osa oli entuudestaan tuttuja, mutta monta uuttakin löytyi.  Siitä on jo aikaa kun olen viimeksi Italian eteläosissa reissannut.

Matkakohdepuolella kävi ilmi, että Via Francigenia kulkee osin myös Apuliassa. Via Francigenia on ikivanhaa pyhiinvaellusreitistöä, jota pitkin kuljettiin Jerusalemiin. Nykyään reittiä hyödyntävät myös tavanvaeltajat. Täytyypä tutustua ja käydä vaikka testaamassa. Hieman kyselin jo sopivia ajankohtia, sillä minulle on tärkeää, ettei ole liian kuuma. Sellainen myöhäissyksyn keli, jolloin voi vaeltaa täysin peittävillä vaatteilla verhottuna, on sopiva iholleni. Kärsin aurinkokeratoosista, kuten niin moni muukin ikäiseni.

Muistin tueksi ja  kiinnostuneiden iloksi muutamia nettisivuja. Näiden yritysten edustajien kanssa vaihdoin muutaman sanan.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 2 toukokuun, 2022 at 02:42

    Olisikin mahtavaa, jos näitä tuotteita saisi jatkossa Suomesta. Täytyy tutustua myös tuohon Garganon kansallispuistoon tarkemmin, yleensä itselläni on Italiasta ja patikoinnista puhuttaessa mielessä lähinnä Pohjois-Italia, vaikka etelämpänäkin hienoja reittejä varmasti olisi.

  • Leave a Reply