Suomen suurin matkablogiyhteisö

Italia purkki kerrallaan – Muttia pöydässä

Tänään riensin ravintolaan aamutuimaan, kun kutsu kävi sokkomaistelemaan tomaatteja. Tyttären kanssa sokkomaisteltiin pari viikkoa sitten tuoreita närpiöläisiä kirsikkatomaatteja ja halpismerkin vastaavia. Kumpikin erotti närpiöläiset halpiksista.  Tällä kertaa kuitenkin Ravintola Ultimassa maisteltavat tomaatit tulivat Italiasta, purkkitavarana.

Maistelumerkki oli Mutti ja alue, josta tomaatit aloittavat matkansa kohti ruokapöytäämme, on Parma. Parma on tunnettu kinkustaan ja siitä kiusallisesta tosiasiasta, että aikoinaan Helsinki hävisi taiston Euroopan elintarviketurvallisuusviraston sijoituspaikasta juuri Parmalle.

Vaikka Italian ystävä olenkin ja paljon siellä aikaani viettänyt, en ole koskaan käynyt Parmassa. Mutta keittiömestari, ravintolayrittäjä Henri Alén on. Hän on aiemminkin kuvaillut meille  meille eri medioiden edustajille Muttin tomaattitilojen tuotanto-olosuhteista. Ruokahävikki, syntyi se sitten tuotantovaiheessa, ruokapöydässä tai säilytyksessä riipoo Mummoa. Siitä syystä on huojentavaa kuulla, että Muttilla asia tiedostetaan ja hävikin minimoimiseen on keksitty monia tapoja. Muttin hävikkivinkit 

Ravintoarvot kiinnostavat tietenkin eli paljonko säilyketomaattien arvot eroavat tuoreista. Muttin Pohjoismaiden brändivastaavan Emma Vuorenmaan mukaan esimerkiksi  lykopeeniä on enemmän säilyketomaateissa kuin tuoreissa. Se johtunee tiivistymisestä.

Henri Alén, Henkka osallistui kuukauden mittaiseen Muttihaasteeseen, jossa kokonaisen kuukauden ajan tuoreet tomaatit korvatiin Mutti-säilyketomaateilla. Talvi on hyvä aika kokeilla!

”Perheellä oli tomaattinen ruokavalio”, Henkka naureskeli ja totesi samaan syssyyn, että voisihan tätä vielä jatkaa.

Henkka loihti ravintolassaan näiden varsin arkisen näköisisten Mutti-purkkien sisällöstä makupaloja ja kertoi niiden valmistuksesta. Voi, miten yksinkertaiselta kaikki kuulostaa, kun sen osaa!

Jotain yhteistä Henkalla ja Mummolla keittiösaralla löytyy. Kumpikaan ei pidä tomaatin kannoista salaatissa tai muutenkaan lautasella.
”Tomaatin kanta lähes katoaa kun tomaatti saa kypsyä riittävän ennen poimimista”, Henkka kertoo. Haa! Siinä salaisuus.

 

Bloody Donne -drinkki heti aamusta. Tomaatista tietenkin. Jos haluaa alkoholillisen, baarimestarin mukaan vodka sopisi drikkiin. Ravintola Ultimalla on oma suosikki tähän tarkoitukseen.

 

Tallegio-juustoa ja Mutti-kompottia siemennäkkileivän päällä. Kyllä maistui. Macaronsit voi myös tehdä tomaateista. Jos siis osaa. Pöydässäni istui Koko Suomi leipoo -osallistuja, joka vakuutti ettei macaronsien tekeminen ole rakettitiedettä. ”Turhaan pelätään”, hän vakuutti.

 

Risotto-osuudessa maistelimme kahta täsmälleen samalla reseptillä tehtyä risottoa. Erona oli vain se, että tomaatit toisessa annoksessa olivat tuoreita, toisessa purkki-Mutteja. Äänestimme punaisilla ja keltaisilla palloilla. Punainen tietenkin Mutti, keltainen tuoretomaatti. Kun lähdin tilaisuudesta olin näkevinäni, että punaisessa putkenmallisessa äänestyslaarissa oli enemmän palloja.

Tomaattirisotton tekemistä kokeilemaan – Henri Alénin reseptillä

Saimme tietolehtiset ruokahävikistä ja Muttin Suomessa tekemän ruokahävikin tulokset sekä Henri Alénin Mutti-reseptejä. Risotto on haastanut minut monesti sekä Suomessa että Italiassa. Nyt aion kokeilla Henkan reseptillä risotton valmistamista. Ehkä voin joku päivä esitellä oman herkkuni rinta yhtä rottingilla kuin borgosesialainen tuttavani Mamma Silvana, jonka ruokapöydän vakioantia oli juuri risotto.

Mutti-tomaattirisotto a la Henri Alén

2 shalotti-sipulia
2 kuorittua valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1 purkki Mutti Polpa tomaattimurskaa
2 rkl doppio centrato tomaattipyrettä
4 dl italialaista risottoriisiä (carnaroli- tai arborio lajiketta)
1 dl valkoviiniä
9 dl kasvislientä
2 dl raastettua parmesaanijuustoa
40 g kylmää voita paloina
suolaa ja mustapippuria

Kuullota hienonnettu valkosipuli öljyssä, ja lisää mukaan Mutti tomaattimurska ja kasvisliemi. Hauduta
tomaattilientä noin 15 minuuttia ja soseuta se sauvasekoittimella.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne kevyesti kattilassa tomaattipyreen kera ja lisää mukaan riisi. Ala
kypsentämään risottoa hämmentäen ja pikkuhiljaa tomaattilientä lisäten.

Kun risotto alkaa poreilemaan, kypsennä sitä 16-20 minuuttia. Kun kaikki liemi on käytetty ja riisi sopivan napakkaa mutta kypsää, poista se
lämmöltä ja sekoita mukaan voi ja parmesaanijuusto. Mausta risotto lopuksi suolalla, pippurilla ja leikatuilla basilikalla.

Voit tarjota risoton myös esimerkiksi talleggio-, tai mozzarellajuuston kera.

 

Mutti-tomaattirisotto a la Henri Alén. /Ravintola Ultima, Helsinki. Kuva: Mutti

Puput päämme yläpuolella – Ravintola Ultima

Muttin esittelytilaisuuden järjestelyt teki Viestintätoimisto Rianno Communications Oy. Paikkana oli yksi Henkan  monista ravintoloista, Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Ultima.

Maistelutilaisuudessa päämme päällä juoksi jono jäniksiä vaikka emme sitä heti huomanneetkaan. Henkka kertoi, että valaisimena toimiva, Ateljee Sotamaan suunnittelema taideteos on tehty tilaustyönä ravintola Ultimaa varten. Useampisatakiloinen ja pitkänhuiskea jänöjono saatiin vaivoin siirrettyä yläkerran saliin.

 

Maistelun lomassa ihmettelimme katossa olevaa rankoa. Se näytti selkärangalta, tuhatjalkaiselta, muovilta, kuka mitäkin siinä näki, kun katselimme sitä alhaalta päin.

 

Vasta kun tilaisuus oli ohi ja otin kuvaa salin takaosasta, hahmotin. Sehän on jono jäniksiä. /Ravintola Ultima, Helsinki

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 2 toukokuun, 2022 at 02:37

    Heh, tuota Muttihaastetta voisi kokeilla itsekin. Ehkäpä kesä- tai syksyaikaan en nyt siihen rupea, mutta talvi tosiaan voisi olla otollista aikaa. Tomaattia tulee syötyä vuoden ympäri varsin paljon, joten aika iso määrä tuoretta tulee sitten korvattua Mutti-säilykkeillä.

    • Reply Mummo matkabloggaa sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 13:57

      Nyt alkaa tuoreiden tomaattien aika, mutta kyllä purkki Muttia tai muuta on hyvä olla varastossa. Säilykkeistä saa helposti aterian kyhättyä kun vaikkapa tulee reissusta tyhjän jääkaapin ääreen.

    Leave a Reply