Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruokaa sveitsiläisten lehmäpaimenten malliin – Raclette

Nyt alkaa olla viimeiset hetket oikea-aikaiseen Raclette-juhlintaan, johon parhaimmillaan kuuluu rapsakka talvikeli ja pimenevä ilta.

Viime lauantaina ruokapöydän ääressä meitä oli yhdentoista negatiivisen ystävän joukko. Siitä olikin jo aikaa, kun viimeksi näin suurella porukalla kokoonnuimme. Koronatestit oli tehty ja käsidesi kiersi, niin kuin ajan henki vaatii.

Racletten kerrotaan olevan peräisin sveitsiläisten lehmäpaimenten tavasta lämmittää juusto avotulella ja raapaista juusto pannulta leivän päälle. Meidän juhlissa juustoa ei lämmitetä avotulella, vaan varta vasten Raclette-juhlia varten hankitulla sähköllä toimivalla raclettegrillillä. Leipää emme myöskään ole tähän mennessä tarjoilleet, vaan pieniä, kiinteitä perunoita raclettejuuston seuraksi.

Lisukkeina voi olla kuka mitäkin mielii.  Ehdottomia suosikkejani ovat suolakurkut ja tuoreet herkkusienet. Mustapippuri on must!

Raclettegrillissä on kaksi tasoa: ylätaso ja alempi taso, johon jokaiselle grillaajalle varatut pikkupannut lykätään.  Jotkut paistavat lihaa tai kasviksia grillin ylätasolla. Meille on yleensä riittänyt pikkupannuissa grillattu juusto, peruna ja kevennykset. Pekonia lataamme pannuun alimmaiseksi, koska ajattelemme juuston irtoavan paremmin. En ole varma onko niin, sillä juusto tuppaa joka tapauksessa juuttumaan pannuihin, erityisesti jos grillaa liian kauan.

Ja kyllä! Taas osoittautui, että 34 vuoden varrella hankittu raclettekokemus yhä pitää paikkansa. Finni paukahtaa otsaan jo silkasta ajatuksesta, mutta niin se vain on, että käsittämätön 200 gramman juustoannos per vieras pitää varata. Yleensä kaikki menee. Tätä on testattu vaikka minkälaisella porukalla ja ties kuinka monta kertaa.

Mummon muisteluja – Sveitsi

Raclette tuo tietenkin mieleen muistoja Sveitsistä, jossa olen nauttinut lumoavista alppimaisemista, hikoillut kylmää hikeä korihississä sen kivutessa heiluen kahden ja puolen kilometrin korkeuteen Säntis-vuorenhuipulle. Mummoa pidetään pelottomana, mutta kyllä niitä pelonaiheita Mummollakin on. En kuitenkaan suostu kuljettamaan pelkoja läpi elämän, vaan tartun taluttamiseen, oli sitten kyseessä korihissin huojuva kyyti tai patologian laitos. (siivosin nuoruudessa, mitä ihminen ei tekisi oppiakseen ruotsia😁)

Aikoinaan kun poikaystäväni, myöhemmin aviomieheni, esitteli sukulaistensa asuinsijoja Sveitsissä, jaksoin ällistellä sitä, että Appenzellissä naisilla ei ollut äänioikeutta. Ja nyt puhun ajasta hieman ennen vuotta 1990.

Näitä aineksia Raclette-juhliimme kuuluu

Raclettegrilli. Viime lauantain juhlissa oman 8-pannun grillin lisäksi lainassa oli kätevä 2-pannun grilli. Näillä kahdella laitteella saimme sopivan määrän pannuja kymmenen aikuisen ja yhden taaperon tarpeisiin. Raclettea voi tehdä myös ilman raclettegrilliä. Hankkii vain raclettejuustoa ja grillaa uunissa tai takassa.

Juhlat on helppo järjestää nyyttäreinä.  Mieleistensä juomien lisäksi jokainen voi tuoda muutaman säilykepurkin vaikkapa jäljempänä olevien lisukkeiden listalta. Hukkaruokaakaan ei synny, jos pitää huolen että kuuman grillin lähistölle nostetaan aineksia pikkuerissä.

Racletten perusainekset

– pekoni leikattuna parin sentin palasiksi
– raclettejuusto palasina, 150-200 g /ruokailija
– kuorineen keitetyt perunat, 3/ruokailija
– rouhittua mustapippuria

Lisukkeita racletteen

– pikkukurkkuja tai paloiteltuja suolakurkkuja
– katkarapuja
– oliiveja
– kaprista
– pikkuporkkanoita
– hillosipulia
– paprikasuikaleita
– prinssinakkeja
– lihapullia
– leipäjuustoa

– mitä tahansa hevi-kevennystä

Racletten kanssa nautittavat juomat

– haudutettua teetä
– punaviiniä, Mummon suosikki
– monet suosivat myös valkoviiniä

Alkon juomasuositukset 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 3 maaliskuun, 2022 at 06:28

  Olen kokeillut raclettea Saksassa vajaa 20 vuotta sitten, ja silloin en siitä pitänyt. Vuosien myötä makumieltymykset ovat muuttuneet ja raclettea olisi kiintoisa kokeilla uudelleen. Yllätti tuo tee juomasuosituksissa, ei olisi tullut itselle mieleen. Täytyisi kyllä googlata rautalangasta väännetty valmistusohje.

  • Reply Mummo matkabloggaa perjantai, 4 maaliskuun, 2022 at 16:34

   Kiitos kommentista Marika! Racletten valmistus sujuu jopa keittiössä toistaitoselta Mummolta. Töpseli seinään ja mieleisiä aineksia juuston kera pikkupannulle. Kun juusto on sulanut, sen voi kaataa lautaselle sinne valmiiksi ladattujen kevennysten (kuten perunan) päälle. Mustapippuria pintaan.
   Teen juonti perustuu johonkin ikiaikaiseen ajatukseen, että juusto jähmettyy vatsalaukussa kylmän juoman kanssa ja kuuma tee ei jähmetä. Näin minua valaistiin joskus 1980-luvulla. Uskokoon ken tahtoo, Mummo uskoo reippaankokoiseen lasilliseen punaviiniä.

  Leave a Reply