Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onko Lapinlahti tuttu? / Helsinki

Yllättävän monipuolinen kohde löytyi viime lauantaina, kun kävin kuvausretkellä Lapinlahden alueella Kara-Kamerat ry:n kuvaajien kanssa. Vaikka olen asunut pääkaupunkiseudulla suurimman osan ikääni, en ole aiemmin käynyt Lapinlahden sairaalan puistossa, sairaalasta puhumattakaan. Nyt entiseen sairaalarakennukseen pääsee sisälle vaikka kahvittelemaan tai tutustumaan mielenterveyden häiriöiden hoitovälineisiin.

Lapinlahden sairaalassa on hoidettu monia tunnettuja asiakkaita Aleksis Kivestä Harri Sirolaan – tai varmaan heitä nimitettiin potilaiksi siihen aikaan, kun sairaalaa nimitettiin vielä mielisairaalaksi. Sittemmin sanastoa uusittiin ja alettiin puhua psykiatrisesta sairaalasta.  Vuonna 2008 Lapinlahden sairaalatoiminta loppui. Nykyisestä toiminnasta voi lukea lisää Lapinlahden lähde sivuilta. 

Aurinkoisena, mutta hyytävän kylmänä, lauantaina Lapinlahden puistossa vaelteli paljon väkeä. Osa bongasi viereisen hautausmaan puussa kyyhöttelevää hiiripöllöä, osa taas pistäytyi kahvittelemaan entisen sairaala-alueen kahviloihin. Niitä oli kaksi avoinna. Toinen kahvioista, Lapinlahden Lähde sijaitsee entisessä sairaalarakennuksessa. Kahvion tiloissa on esillä mielenterveyshoitoihin liittyneitä instrumentteja ja muuta rekvisiittaa. Mental Museum on samaisessa rakennuksessa.  Toinen kahvioista, Cafe Metsäpaahtimo löytyy jykevästä punatiilisestä Venetsia-rakennuksesta, jossa on nykyään muun muassa  taiteilijoiden työtiloja ja kaupunkiluontokeskus.

Kävimme samalla reissulla myös  läheisellä Suomen Kaartin hautausmaalla, Lapinlahden ortodoksisella hautausmaalla ja Helsingin islamilaisella hautausmaalla sekä ihmettelimme niiden välissä olevaa vanhaa juutalaista hautausmaata, joka näytti aika hylätyltä. Uusi juutalaisten hautausmaa löytyy Hietaniemen hautausmaan toiselta puolen.

Kaiken kaikkiaan sisältörikas päivä.  Retkellä olleiden kuvaajien otoksia voi katsella myös Kara-Kameroiden retkikansiosta

 

Lapinlahden entisen sairaalan pihalle hyytyneitä valosarjoja.

 

 

Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Lapinlahden Lähde, kahvio / Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Lapinlahden Lähde, kahvio / Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Lapinlahden Lähde, kahvio / Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Esimakua Mental Museon kokoelmista Lapinlahden Lähde, kahviossa / Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Lapinlahden entinen sairaala. /Helsinki, Suomi

 

Venetsia-rakennus, Lapinlahden puisto. /Helsinki, Suomi

 

Venetsia-rakennus, Lapinlahti/Helsinki, Suomi

 

Venetsia-rakennuksen käytäviä /Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Lapinlahden sairaalan kallioilta näkee pitkälle/ Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

….mutta varovainen kannattaa olla! Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Ortodoksinen kirkko./ Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Ortodoksisen hautausmaan laidalla karjalaistyyppinen talo/ Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

Komea kivijalka/ Ortodoksinen hautausmaa Lapinlahti, Helsinki, Suomi

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 28 tammikuun, 2022 at 22:46

    Ei ole itsekään tullut tuolla käytyä, vaikka lähialueilla olen useassa eri kohteessa käynytkin. Nytkin on ollut jonkin aikaa mielessä tuolla alueella käydä parissa muussa kohteessa, mutta pitääkin pitää myös tämä mielessä.

    • Reply Mummo matkabloggaa tiistai, 1 helmikuun, 2022 at 15:06

      Kannattaa käydä. Siellä on kuulemma hyvä leipomokin. Se ei ollut avoinna, kun kävimme, mutta kaverit kehuivat.

    Leave a Reply