Suomen suurin matkablogiyhteisö

Invisible Demons – Tuhon merkit – dokumentti ilmastokriisistä

Karmivaa kuvaa ilmastokriisistä edustaa 26.11. ensi-iltaan tullut suomalais-intialainen dokumenttielokuva Invisible Demons – Tuhon merkit. Tapahtumapaikkana Intia, New Delhi. Kertojina tavalliset ihmiset. Äänessä ovat muun muassa riksakuskit, autonkuljettajat ja kaduilla asuvat sekä ohjaaja Rahul Jain, jonka kotikaupungista on kyse. He kuvaavat arkeaan saasteongelmaisessa miljoonakaupungissa. Autoja, ruuhkia, ihmisiä ja tungosta loputtomiin, senhän jo tiedämme aiemmasta. Mutta tämä dokumenttielokuva tuo verkkokalvoillemme myös muuta, sellaista jonka edessä mieluummin sulkisi silmänsä.

New Delhin ilmanlaatuindeksiä seurataan ja indeksi käy vähän väliä tapissa asti. Näkymättömät saastehiukkaset vaanivat ihmisiä kaikkialla missä he ovatkin. Hiukkaset hiipivät heidän keuhkoihinsa ja sairastuttavat.

Miljoonakaupungin korkeimmalla kohdalla, yhdellä neljästä Delhin taivaita kohti kohoavista jätevuorista, ihmiset keräävät tavaraa henkensä pitimiksi.

Eräs henkilö kertoo likaisennäköisiä vesikanistereita täyttäessään vesipulasta, johon viranomaiset eivät ole saaneet ratkaisua. ”Rahaa voi lainata, vettä ei.”  Veden hakeminen menee lasten koulunkäynnin edelle.

Elokuvassa New Delhin läpi virtaava Yamuna-joki näyttää ensisilmäyksellä talviselta lumen ja jäälauttojen koristelemalta joelta, mutta valkoinen kuohu on myrkyllistä vaahtoa.
”En varttuessani nähnyt koskaan puhdasta jokea. Luulin, että joen kuuluu olla joko musta tai valkoinen,” Jain kertoo. Seuraavassa kuvassa joella valkoisten kuohujen keskellä soutelee mies, joka kertoo, että kolmekymmentä vuotta sitten vesi joessa oli niin puhdasta, että sitä saattoi juoda.

New Delhissä kuumuus hipoo ihmisten sietokykyä. Aiemmin kärsittiin hetkittäisistä hellejaksoista, nykypäivinä viittäkymmentä astetta lähestyvä helle kestää pitkään. Kun kaivattu monsuunisade tulee, vettä sataa ja sataa. Ihmiset kahlaavat polviaan myöten joeksi muodostuneilla kaduilla. Aiemmin monsuunisateen tulo oli juhla, nykyään se on painajainen.

Ammattikuskina toimiva mies toteaa autoonsa nojaten, että hän vain ajaa autoa. ”En ole ajatellut sitä sen syvemmin.”

Invisible Demons – Tuhon merkit dokumenttielokuvan on tuottanut Iikka Vehkalahti ja ohjannut Rahul Jain. Elokuva nähtiin viime kesän Cannesin elokuvafestivaaleilla Cinema for the Climate -sarjassa. Suomen ensi-ilta oli 26.11.2021.

Avauskuva on dokumentin Yamuna-joesta kertovasta kohdasta kaapattu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply mara 2 maanantai, 13 joulukuun, 2021 at 17:51

    ei kyse ole ilmaston muutoksesta. vaan jäterikoksista. paikallinen omanpesänlikaaminen on pahin välinpitämättömyyden ilmentymä. joka johtuu liikakansoituksesta.

    • Reply Mummo matkabloggaa keskiviikko, 15 joulukuun, 2021 at 18:45

      Kiitos kommentista Mara 2! Ilmastokriisin syyt ovat niin moninaiset, että ei niitä yhdessä blogikirjoituksessa saa käsiteltyä. Mutta mielenkiintoinen dokumentti, jos et ole vielä nähnyt, niin käy toki katsomassa. Finnkinon asiakaspalvelu arveli, että viimeinen esitys olisi 23.12. Vielä ehtii.

    Leave a Reply