Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hurjaa tarinaa tanssimisesta – Kielletyt leikit

Luojan kiitos, että Mummo ei ole sota-ajan nuori. Sain juuri luettua Seija-Leena Nevalan ja Marko Tikan kirjoittaman Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948. Kyllä oli henkeäsalpaavaa luettavaa.  Puritaaneja, tanssin riemun kahlitsijoita oli vuosisadan vaihteen molemmin puolin, mutta sota-aikaan 1939 joulukuusta alkaen tanssimisesta tuli vuosikausiksi rikos. Tanssimisesta tuomittiin sakkoihin ja vankeusrangaistuksiin. Kaksi ihmistä jopa menetti henkensä poliisin luodeista tanssitilaisuuksiin tehdyissä ratsioissa.

Tulipa opittua uusia sanoja:

Tanssiraivo

Nykykieleen liittyy someraivo, rattiraivo, laturaivo ja mitä niitä nyt olikaan. Tänään listani täydentyi matkustusraivolla. On kaikenlaista raivoa, mutta en ole aiemmin törmännyt sanaan tanssiraivo. Sana esiintyi Kielletyt leikit -kirjassa kuvaamassa tanssivaan nuorisoon kohdistuvaa äärille vietyä tanssivastaisuutta.

Tanssitauti

Nuoriso oli ”tanssitaudin vallassa” ja virkavalta yritti taltuttaa tautia varsin kohtuuttomin keinoin.

Nurkkatanssit

Kuten aina, kieltoja halutaan kiertää – Iranissakin laittavat verhot eteen kun ryhtyvät juomaan alkoholia –  ja siitä syystä yleistyivät nurkkatanssit, joita harrastettiin milloin missäkin epävirallisessa paikassa.

Parimarssi

Paritanssi verhoiltiin parimarssiksi ilmoituksissa, tanssi tanhuamiseksi.

Oi noita aikoja.

Kielletyt leikit voitti viime vuonna Tieto-Finlandian.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply