Aina yhtäläinen yllätys tuo Merikeskus Vellamo. Merikeskus-sana on jämähtänyt mieleeni, enkä tahdo muistaa, että tuon meren aaltoa muistuttavan rakennuksen sisällä on useita eri näyttelyitä.
Vinkki häitä suunnittelevalle / Tahdon -näyttely Vellamossa
Tällä reissulla Tahdon-näyttely oli pääosassa. Olen sitä aiemminkin käynyt katsomassa, mutta tällä kertaa se avautui aivan uudella tavalla. Itsekseen kun näyttelyä tutkii, näkee vain yksillä silmillä, ryhmän kanssa useammilla. Nyt aivan erityisen ihanaa oli se, että meillä oli tekstiileihin erikoistunut opas Jaana Kataja ja mikä parasta mediaryhmämme koostui käsityöimmeisistä. Siinä oli Mummolla ihmettelemistä kun tyykien yksityiskohtia mietittiin. En olisi osannut edes kysyä moisia kysymyksiä.
Näyttely kertoo talonpoikaishäistä ja siitä, miten Kymenlaaksossa on menty naimisiin. Varhaisimmat asut ovat 1800-luvulta, tuorein vuodelta 2017. Näyttely ei ole kovin suuri ja siitä syystä pystyy hahmottamaan miten esimerkiksi hääpuvut ovat muuttuneet vuosikymmenten aikoina. Hunnusta tehtiin aikoinaan kastemekko.
Jos ei pääse paikan päälle, Vellamo-kanavalta löytyy osa Tahdon-näyttelyn tarinoista.
Nykypäivänä on tietenkin netit, chatit ja hääpalvelut, mutta häiden historian tunteminen voisi tuoda uusia näkökohtia suunnitteluun. Tahdon-näyttely on avoinna elokuuhun 2023 asti.

Talonpoikaishäissä kruunukaaso valmisti helykruunun morsiamelle . Kaupunkilaistumisen myötä helykruunu vaihtui huntuun. Hunnuista tehtiin usein kastemekko. /Merikeskus Vellamo, Tahdon-näyttely

Tässä huoneessa soi valssi ja lattiassa on askelkuviot. Siitä vaan harjoittelemaan häävalssia. /Kotka, Merikeskus Vellamo, Tahdon-näyttely
Asiaa kierrätyksestä – Merikeskus Vellamo

Tahdon-näyttelyn vieressä on kierrätyksestä kertova nurkkaus. Miten isoisomummo tekikään kaiken niin kuin nykypäivänä pitäisi tehdä. Aikamoinen edelläkävijä! /Kotka, Merikeskus Vellamo
Merimonsterit-näyttely lapsille ja kehtaajille – Merikeskus Vellamo
Merimonsterit näyttely soveltuu taaperoista kehtaajiin eli lapsenmielisiin mummoihin ja vaareihin asti. Pitänee muistuttaa, että kehtaamisella on Lappeenrannan alueella jo eri merkitys, siellä se tarkoittaa kuulemma viitsiä. Eikä Kotkasta Lappeenrantaan ole pitkä matka.
Vellamon museokaupassa myydään Merimonsterit -kirjaa. Ostin sen jollain reissulla Hänelle joka teki minusta Mummon. Ostohetkellä mietin mahtaako olla liian pelottava kaksivuotiaalle. Ei kuulemma ollut.

Kiipeillä ei saa, mutta merimonsterin sisään pääsee makailemaan pitkästä aikaa. Koronarajoitus. /Kotka, Merikeskus Vellamo
Kohtalona Ruotsinsalmi /Merikeskus Vellamo
Jo toista vuotta esillä ollut Kohtalona Ruotsinsalmi koskettaa kerta toisensa jälkeen. Videoesitys on vaikuttava. Kotkan edustalla meressä on niin monen hauta Ruotsinsalmen taistelujen vuoksi.

Upseerien aterioilla viinaryyppy kuului asiaan. Se tarjoiltiin jalallisesta lasista. Kohtalona Ruotsinsalmi /Merikeskus Vellamo, Kotka

Merisotilailla puulusikat, upseereilla posliinit. / Kohtalona Ruotsinsalmi /Merikeskus Vellamo, Kotka
Lasia kaikille – Karhula 1889–2009 / Merikeskus Vellamo, Kotka
Näistä vitriineistä löytyy tuttuja esineitä.

Lasitehtaan ”hautajaiset” vuonna 2009. Lasia kaikille – Karhula 1889–2009/ Merikeskus Vellamo, Kotka
2 Comments
Merikeskus Vellomo osoittautui kesällä oikein kivaksi paikaksi. Pari tuntia meni nopeasti ja aikaa olisi voinut käyttää siellä enemmänkin, jos sitä vain olisi ollut. Muutenkin Kotka oli oikein kiva kaupunki.
Joo, Kotka on hämmästyttänyt minua. Siellä on paljon kivaa. Vellamossakin olen käynyt monta kertaa.