Suomen suurin matkablogiyhteisö

Clärchens Ballhaus – Berliini/ravintolat

Syödä täytyy, oli sitten reissussa tai kotona. Berliinissä olen syönyt ennenkin hyvin. Osaan jo tunnistaa ruokalistalta leberknödelit ja muut minulle mahdottomat veri- ja maksaruoat. Raavas mieskään ei jää nälkäiseksi Saksassa mutta Mummo toivoisi pienempiä annoksia. Jos olen kaverin kanssa liikkeellä, jaamme annokset.

Tällä reissulla Visit Berlin oli isäntänä varannut ravintolat ja sopinut pöytävarauksista. Ruoat valitsimme itse.

Ensimmäisen illan ravintola, Clärchens Ballhaus viehätti. Yli satavuotiaasta rakennuksesta tuli mieleen Havannan vanhan osan rapistunut kauneus.

Istuimme terassialueella lehtipuiden varjossa. Illan hämärtyessä värikkäät valot hohtivat tunnelmallisina ja  etäältä kuului puheen porinaa oman seurueemme äänten lomassa.

Kiertelimme myös sisätiloissa, joissa ei ollut sinä iltana ruokailjoita eikä kokousvieraita. Kakkoskerroksen kokoustilassa en voinut olla miettimättä moniko suomalaiskokoustaja olisi tuhissut homenuhaansa jo pelkästään seinien ulkonäön perusteella. Tiloihin on tulossa remontti lähiaikoina tai vuosina.

Clärchens Ballhausissa on huviteltu yli sadan vuoden ajan. Tanssi on aina ollut tärkeä osa huvittelua. Vaellessani sen koristeellisissa tiloissa pystyin elävästi kuvittelemaan, kuinka aikoinaan  berliiniläiset liihottelivat alakerran tanssisalin parketilla ja Berliinin kerma juhli yläkerran peilisalissa.

Nykyään Clärchens Ballhausissa järjestetään tanssikursseja. Korona on tosin sotkenut tanssitoimintaa.

Ruoka oli kyllä hyvää, mutta taas kerran olisin tarvinnut opastusta siihen, miten saisin maistella useampaa ruokalajia halkaisematta itseäni. Jo valtava alkupala, Flammkuchen mit geräuchertem Speck und Frühlingslauch lähes tainnutti. Siitä olisi riittänyt koko pöytäseurueelle.

Alun loistoaikoina vieraille varmaan ojennettiin Clärchens Ballhausissa seuralaisen menu, jossa ei ollut hintoja. Toimittajanurani aikana olen kyllä sellaiseen törmännyt, mutta en muistaakseni Euroopassa. Nykyään ravintoloiden ruokalistat hintoineen löytyvät netistä. Kiitos nykyavoimmuuden pystyin päättelemään , että Clärchens Ballhaus sopii myös omasta kukkarosta maksavalle.

Tunnelmakuvia Clärchens Ballhausista

 

Rapistuvaa kauneutta, Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

 

Näkymä kakkoskerroksesta /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Sisääntulo /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Alakerran tanssisali. Pöydät vaan sivuun ja jalalla koreasti. /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

 

Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Vanhaa ja uutta naistenhuoneessa /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Yläkerran peilisalin valaisin /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Hyvä paikka kuvata peilisali. Kollega jo siellä heiluu kameroineen. /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Peilisaliin istuin /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Mahtoi tuossa tuolissa istuessa tulla ruhtinaallinen olo. /Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

 

Tuhti alkupalani. Vastapäisellä kollegalla Flammkuchen mit Tomaten, roten Zwiebeln und Rauke (vegaani). Minulla pekonia ja kevätsipulia. Kollegan mielestä minun oli parempi. Annoskateutta! Ravintola Clärchens Ballhaus, Berliini, Saksa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply