Suomen suurin matkablogiyhteisö

Haminaan kannattaa suunnata mikäli tuulen voimakkuus on alle 10 m/s

Ai että miksikö? Haminassa on ainutlaatuinen Lippumaailma ja Euroopan korkein lipputanko. Koska lipun koko määräytyy lipputangon pituuden mukaan, tangossa liehuu koripallokentän kokoinen Suomen lippu. Jos tuuli voimistuu yli 10 m/s lippu lasketaan turvallisuussyistä alas. Toisaalta voihan Haminassa odotella tuulen tyyntymistä ja katsella kaupunkia.

Mummo harmitteli tyyntä ilmaa ollessaan pressireissulla Haminassa 9.6. jolloin Ahvenanmaan itsehallinnon 100. juhlavuosi alkoi ja sen kunniaksi nostettiin Ahvenanmaan lippu salkoon. Samalla juhlittiin Oolannin puiston avajaisia.  Muuten mukavaa, mutta kyllä oli vaikea saada säntillistä lippukuvaa, kun liput nuolivat lipputankoja vienon olemattomassa tuulessa.

Lisää  Ahvenanmaa 100 -juhlavuosi alkaa 9.6. – Haminassa nostetaan Ahvenanmaan lippu yli 100 metrin korkeuteen 

Oppaan kanssa tutustumaan Haminan Lippumaailmaan

On siinä aikoinaan ollut haminalaisilla ihmettelemistä, kun kaupunginhallitus paukutteli määrärahat Euroopan korkeimmalle lipputangolle. Taisi siitä jonkinmoinen älämölökin syntyä. Mutta siellä se nyt seisoo, on seissyt jo muutaman vuoden. Lippumaailmahanketta ovat tukeneet myös monet valtiot ja eri maiden lippujen määrä on lisääntynyt.

Näin mekin seitsemän hengen voimalla kävelemme helteisessä Haminassa ihmettelemässä lippuihin liittyviä käytäntöjä ja tarinoita. Tässä kohtaa täytyy mainita, että hyvä opas on ehdoton. Miten niistä lipuista niska kenossa tuijottelemalla saisi muuten mitään irti.

Aika vähän sitä loppujen lopuksi lipuista tietää, ainakaan tämä mummo. Lippu nostetaan salkoon, toukokuussa ikkunakokemukseni mukaan tosi tiheään. Tankoon nostettaessa lippu ei saa osua maahan, ei edes hienoisesti. Julkiset liputuspäivät on määritelty. Perhetilaisuuksia voi juhlistaa lipulla.

Opas kertoi eri maiden lippukäytännöistä. Joissain maissa liputtamiseen ei liity mitään sääntöjä. Niin on esimerkiksi Tanskassa ja Britanniassa. Tanskan lippu on kuulemma maailman vanhin.  EU:n lipun kanssa kuuluu olla tarkkana. ”EU:n lippu on maailman eniten väärin aseteltu lippu. Sakarat menevät usein väärin päin.” Ihmekkös tuo, sillä ero on pieni. Ylhäällä yksi, alhaalla kaksi sakaraa.

Haminan lipputorniin voi kiivetä (ei ole rankka juttu). Yläkerroksessa Baltian ja Pohjoismaiden lippunäyttely.

Lippumaailmaidean isä Kimmo Kiljunen kertoi lippuihin ja heraldisiin tunnuksiin erikoistuvasta Haminan nähtävyydestä.

 

Kaupungissa käyvät arvovieraat kävelevät Suomen lipun tietä.  /Hamina

 

Lipputorni vuodelta 1790. /Hamina

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply