Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aikamatkaopastuksia – Apteekkarskan seurassa Haminassa

Ilahduttavaa, että näitä roolioppaiden vetämiä opaskierroksia on alkanut ilmaantua vähän sinne tänne. Haminaankin oli paljon hauskempi tutustua 1800-luvun apteekkarin rouvan Wilhelmina Nymalmin johdolla.

Apteekkarska Nymalm (siksi häntä 1800-luvun puolivälissä tituleerattiin) kertoi elämästään Haminassa, ympyröiden kaupungissa. Saimmepa jokusen hoito-ohjeenkin vaivoihin, jotka vaivasivat ihmisiä 1800-luvulla ja vaivaavat yhä. Vilskettä apteekkarskan elämässä on varmaan riittänyt, sillä hänellä oli yhdeksän lasta.

Kuumana hellepäivänä hiki apteekkarskalle tuli tamineissaan. Yhtä  hän kovasti ihmetteli: miksi emme suojaudu rahvaanomaiseksi paahtavalta auringolta asianmukaisella aurinkovarjolla. Sanos muuta! Kyllä kaipasin varjoa kierroksella, vaikka apteekkarska etsiytyi varjoisaan kohtaan tarinoimaan aina kuin se oli vain mahdollista.

Kierroksen aikana kävimme myös Kauppiaantalomuseossa, jossa 1900-luvun alun kauppapuoti ja sen ajan käsityöläisten asuntoja ja työtiloja.

Mitä yhteistä on Haminalla ja Italian Palmanovalla?

Pohjois-Italiassa sijaitseva noin viidentuhannen asukaan Palmanova ja Hamina ovat maailman harvinaisuuksia. Molemmissa menee pää pyörälle. Ne ovat ympyräkaavaisia kaupunkeja molemmat. Haminassa asukkaita on hieman enemmän, noin kaksikymmentätuhatta.

 

Apteekkarska Wilhelmina Nymalmin kotitalo on nykyään tavallinen asuintalo.

 

Haminan raatihuone on rakennettu useaan kertaan. Nykyinen kivinen raatihuone on apteekkarskan muistin mukaan kolmas. Aiemmin käytettiin hirttä. Raatihuone on toiminut myös ortodoksikirkkona, kun varsinainen kirkko paloi.

 

Kukkakoristuksia Haminassa on siellä täällä.

 

Katso parturin vuosilukua. Vekkuli yksityiskohta! / Hamina, Vanhankaupungin parturi

 

Skinfade, mikä se on, kysyy Mummo. /Hamina, Vanhankaupungin parturi

 

Haminasta löytyy kivijalkakirjakauppakin.

 

Pää on pyörällä kuin Haminan kaupunki. Sanonta joka on saanut alkunsa Haminan asemakaavasta.

Kuvia Kauppiaantalomuseosta, Hamina

 

 

1900-luvun alun puoti /Hamina, Kauppiaantalomuseo

 

Kuninkaantie täälläkin /Hamina, Kauppiaantalomuseo

 

Sisäpiha /Hamina, Kauppiaantalomuseo

 

Sepän paja /Hamina, Kauppiaantalomuseo

Materiaali kerätty Visit Kotka-Haminan pressimatkalta

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply