Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vilvoittavia merituulia – Rakinkotka, Hamina

Venematkat ja saarielämykset tuntuvat todella tervetulleilta heinäkuun helteissä. Viime viikolla Haminan matkailukohteisiin tutustumassa ollut pressiryhmämme jakautui Haminan Tervasaaressa kahteen veneeseen, josta sitten lähdimme vilvoittavan merituulen saattelemana kohti Haminan edustan saaria. Ensimmäinen kohteemme oli viikinkiekosaari Rakinkotka.

Viikinkiekosaari! Mitä se tarkoittaa? Se selvisi perillä, kun näin kalastushenkisen viikinkituvan ja siellä täällä viikinkikypäriä ja muita koristuksia. Saarella järjestetään viikinkiaiheista ohjelmaa ryhmille. Miksi viikinkiaihe? Saarella on aikoinaan ollut viikinkejä, sillä matkallaan itään nämä sarvipäät pysähtyivät Haminassa ja  Rakinkotkassa.

Rakinkotka sijaitsee myös muiden matkalaisten reitillä. Linnut lentävät syksyisin etelään ja keväisin pohjoiseen ja muuttoaikoina voi nähdä valtavia lintuparvia saaren yllä.

Saarella on kuulemma parhaillaan merikotkan pesä, jossa pari poikasta.

Pertti Illi kertoi aloittaneensa ekosaaren rakentamisen kaksikymmentä vuotta sitten. Saari oli umpeenkasvanut ja puita kaadettiin nelisen tuhatta, jotta maisemat saatiin esiin.

Joku toimittajista kyseli kurtturuususta. Sehän on vieraslaji, josta pyritään ainakin mantereella eroon. Rakinkotkassa kurtturuususta on hyötyä silloin kun merivesi nousee, sillä sen juuristo  sitoo vettä ja näin estää veden nousemisen.

Ekosaarella tietenkin käydään ulkohuussissa. Juoksevaa vettä eikä viemäröintiä ole. Ulkohuussit ovat tuttuja saarissa mökkeileville ympäri Suomen. Sähköä Rakinkotkassa tuotetaan tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla.

Mielenkiintoisen näköisiä mökkejä saarella on. Miten hyvät unet niissä saa, sitä en tiedä, sillä käväisimme vain pikaisesti aamiaisella ja lyhyellä esittelykierroksella. Koska on kyse ryhmiä palvelevasta konseptista, saarelle pääsee tilausveneellä.

Meidän matkamme jatkui ainakin pienemmässä veneessä aika kuhmuraisesti kohti Ulko-Tammiota. Vettä veneen alla oli 23 metriä, kertoivat veneen mittarit.

Tästä mukista on tukeva hörppästä kahvit. Rakinkotka, Hamina

 

Aamiaisen raaka-aineet ovat peräisin saaren metsistä, kasvimailta ja läheisiltä merialueilta. Rakinkotka, Hamina

 

Pertti Illi ja aurinkokivi. Aurinkokiven avulla veneestä käsin näkee auringon pilviselläkin. Näin muinoin, nykyään löytyy nykyaikaisempia navigointivälineitä.

 

Viikinkiaiheinen kalastustupa valmiina vieraita varten. Rakinkotka, Hamina

 

Rakinkotka, Hamina

 

Kotkanpesä. Rakinkotka, Hamina

 

Kalaputkaan ei viety säilöön riehuvia kännikaloja, vaan se on kalastajille tarkoitettu suoja, jota voi siirrellä jäällä.

 

Kuvia majoitustiloista. Rakinkotka, Hamina

 

Missä Espoo, Mummon kotipaikka? Häh!?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply