Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lentoa jos jonkinmoista – Pyhtään uusi elämyskeskittymä

Sain ilon tutustua uusiin elämyksiin Pyhtäällä viime maanantaina. Kun kutsu tuli, epäröin hetken, mutta onneksi vain hetken. Tarjolla olevat aktiviteetit eivät olleet sellaisia, joita olisin itse valinnut tai sellaisia, joihin kaveripiirini olisi minua houkutellut. Eivät siis kovin mummomaisia. Tarjolla oli vesilentokoneella lentämistä, sisäsurffausta ja tuuliputkea.

Suomenlahden ja Kymijoen maisemia vesilentokoneesta käsin

Oli aivan valtava elämys liihotella  vesilentokoneella yläilmoissa ja ihastella alhaalla kimmeltävää Suomenlahtea ja Kymijokea. Ajatella, että nuorena pelkäsin lentämistä niin paljon, että suunnittelin meneväni lentopelkokurssille. Finnair järjesti sellaisia, joissa tutustuttiin lentämiseen lentokonesimulaattorissa.

Laitan muutaman videon, jotta pääset osalliseksi Suomenlahden ja Kymijoen maisemista. Jos itse haluat kokeilla pienlentokoneen kyytiä, niin kerää kolmen kimppa ja suuntaa Pyhtäälle. Yksinkin voi kokeilla, jos siltä tuntuu. Pari-kolmesataa koko poppoolta vartin lento, näin kertoi  lentoja järjestävän Redstone Aero Oy:n toimitusjohtaja Esa Korjula, joka lennätti meitä Cessna vesilentokoneella.

Lentoon lähtö Pyhtään lentokentältä. 

Vesilentokoneesta näkyy Kymijoki ja Suomenlahti.

Jääkauden jäljet näkyvät sirpaleisena saaristona.

Kohta laskeudutaan Pyhtään lentokentälle.

Esa Korjula Cessnansa kanssa.

 

Esa Korjulan kyytiin hyppäsin.

 

Tässä vaiheessa vielä jännitti, vaikka turhaan. Esa Korjula on kokenut lentäjä.

 

Kymijoen ja Suomenlahden maisemia yläilmoista nähtynä.

 

Suomenlahti kimmeltää alhaalla.

Aeronautica Arena on uusi tapahtuma- ja elämyskeskus Pyhtäällä

Pyhtään lentokentän lähettyvillä, muutaman minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Aeronautica Arena. Se on uusi tapahtuma- ja elämyskeskus, jossa kokeilin lentoa omin ”siivin”.  Jos tulet maanteitse, niin löydät Aeronautica Arenan  uuden E18 -moottoritien liittymän lähettyviltä.  Pääkaupunkiseutulaisia lähellä, noin tunnin automatkan päässä.

Pyhtäälle puuhataan monipuolista elämyskeskusta tai oikeastaan jatkoa edelliselle. Karun näköisen hallin ovat vuonna 2013 rakentaneet venäläisyrittäjät ja se toimi jo silloin elämyskeskuksena. Nyt Aeronautica Arena tarjoaa siellä elämyksiä. Tällä hetkellä rakennuksessa on jo sisäsurffauskeskus ja tuulitunneli. Vatsantäytettäkin on tarjolla.

Omin ”siivin” lentoon lentotunnelissa

Lentotunnelissa tai toiselta nimeltään tuulitunnelissa leijutaan ilmassa ohjaajan avustuksella.

Alkuun pääsin Aeronautica Arenan tuulitunnelikouluttaja Heidi Lindewallin avulla. Ensikertalaisia lennätetään ohjaajan silmän korkeudelle asti.  Käväistiin kyllä yhdessä hänen kanssaan silmäntasoa korkeamalla, mutta vieläkin olisi ollut korkeudessa varaa. Aeronautican tuulitunneli on noin yhdeksän metriä korkea.

Vaikka ilmassa ollaan vain muutamia minuutteja kerrallaan, hommaan menee helposti tunnin verran. Kypärän ja lentosuittiasun saa Aeronauticalta. Se sisältyy viitisenkymppiä maksavan elämyksen hintaan. Omat kengät voi olla, mutta sellaiset, jotka pysyvät kiinni parinsadan kilometrin tuntivauhdissa. Korut eivät pysy vauhdissa mukaan. Ne riisutaan ja jätetään pukuhuoneen lukittaviin kaappeihin.

Hieno kokemus. En olisi uskonut, että käsivarret herpaantuvat muutamien minuuttien ilmassa pysymisen vuoksi.

Pari minuuttia tuulitunnelissa ja lepo. Sitten uusiksi. En lähtisi suoraan ruokapöydästä lentelemään, niin kuin en lähtisi kuntosalillekaan (siis jos kävisin kuntosalilla).

Suomessa on tällä hetkellä kaksi tuulitunnelia. Helsingin Redissä ja Pyhtäällä tämä Aeronautican tuulitunneli. Molemmat ovat eri yrittäjien.

 

Heidi Lindewall ohjaa alkuun. Käymme läpi erilaisia asentoja ja tuulitunnelissa käytettäviä käsimerkkejä. Ne ovat tarpeen, sillä tuulitunnelissa ei kuule mitä toinen sanoo. Korvatulpat tarvitaan. /Lentotunneli, Aeronautica, Pyhtää

 

Lentosuittiasu, kypärä ja korvatulpat olennaiset. Kenkien tulee olla tukevasti kiinni jaloissa. /Lentotunneli, Aeronautica, Pyhtää

 

Pari minuuttia ja sitten lepo. /Lentotunneli, Aeronautica, Pyhtää

 

Leuka pitää pitää ylhäällä ja jalat suorina. /Lentotunneli, Aeronautica, Pyhtää

 

Loppuvaiheessa rentouduin jo sen verran että muistin vilkuttaa kameralle/Lentotunneli, Aeronautica, Pyhtää

 

Sisäsurffausta Aeronautica Arenalla

Surffauksessa lentäminen ei liene tarkoitus, mutta kyllä sielläkin kuperkeikan saa tehtyä.

Surffausvideoista näkyy, miten Mummon kävi. Helppoa se ei ollut. Ensin lasketaan pärskeisiin mahallaan surffilaudan päällä, sitten polvillaan. Hornasin vettä reippaanlaisesti vesikuperkeikassa. Ensi kerralla kokeilen seisoalleen, ehkä.

 

Rillit kannattaa jättää penkille kun suuntaa surffiradalle.

Kiitos Aeronautica ja erinomaiset opastajat. Enpä ole aiemmin surffannut sen enempää ulkona kuin sisällä. Tuulitunnelissa lentelystä puhumattakaan.

 

Elämykset tarjosi Auronautica Arena.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply