Suomen suurin matkablogiyhteisö

Musta passi vie Stalinin ajan Neuvostoliittoon – kirjavinkki

Anita Konkan Musta passi -kirjaa lukiessani huokaisin monta kertaa ”ai, tästä oli kysymys.” Kirja kertoo, kirjailijan sedän, inkeriläisen Eero Konkan tarinaa hienosti, joskin paikoin vähän sekavasti yhdisteltynä kirjailijan omaan elämään liittyviin pohdintoihin. Näin lähes sadan vuoden eri ajanjaksot tulevat esiin. Anita Konkka tuo myös lähihistoriaa esiin. Hän pohtii muun muassa Bosnian sodan yhtäläisyyksiä Eero Konkan kokemuksiin.

Ja miksi tuo ”ai, tästä oli kysymys”. Omat isovanhempani eivät olleet inkeriläisiä vaan Vienan karjalaisia tai ehkä venäläisiä. He pakenivat Venäjän vallankumouksen pyörteissä ja tulivat Suomeen. Siitä huolimatta paljon yhtäläisyyksiä kohtaloissa ja siitä seuranneessa käyttäytymisessä oli. Tästä esimerkkinä menneisyydestä vaikeneminen. Selvisi myös todennäköinen syy miksi viheltämistä ei sallittu lapsuudessani. Uskottiin, että viheltäminen kutsuu pahan hengen paikalle. Paha henki ja Neuvostoliittoon joutuminen olivat isovanhempani eniten pelottavat asiat. Vienan Karjalaan he kyllä kaipasivat.

Mustan passin päähenkilö Eero Konkka uskoi kommunismiin ja palasi Neuvostoliittoon päinvastoin kuin isovanhempani, jotka pelkäsivät lopun elämäänsä joutuvansa sinne. Kohtalo temmellytti Eero Konkkaa eri puolilla suurta maata. Suurin osa tapahtumista sijoittuu Stalinin ajan Neuvostoliittoon.

Kirjassa vilahtelevat niin minulle sukujuurista tuttu Kiestinki kuin ylioppilasmatkani Siperian radanvarren kaupungit. Epilogissa Anita Konkka vaeltelee Pietarissa, monille siellä vierailleille tutuissa kohteissa. Tuolloin on jo siirrytty vuoteen 2000, joka oli Eero Konkan saavuttamaton tavoite.

Lohduttava määritelmä, siitä mitä elämässä tulisi saada aikaiseksi.

”On olemassa sellainen määritelmä, että mies on tehnyt oman osansa yhteiskunnassa, kun hän on rakentanut talon, kasvattanut lapsen ja istuttanut puun.” Eero Konkka kokee tyytyväisyyttä, sillä hän on tehnyt tuon kaiken, moninkertaisesti.

Nykyaikaan siirrettynä mies voidaan laajentaa käsittämään myös naisen, talon rakentamisen voi korvata asunnon hankkimisella,  lapsen kasvattamiseen läsnäolo omille ja vieraille muksuille, puun istuttamiseen mikä tahansa istuttaminen, joka lisää hiilinielua.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply