Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaunis kirja kauneudesta – Marjut Hjelt, Yliluonnollisen kaunis

Ulkoasultaan kaunis kirja kauneudesta. Marjut Hjeltin Yliluonnollisen kaunis – kirjaa ei voi oikeastaan sijoittaa mihinkään maahan, kuten Mummo niin mielellään näissä lukuvinkeissä tekisi. Kansien välistä löytyy vanhaa kansanviisautta ja osin myös tietämättömyydestä johtuvaa typeryyttä eri puolilta maailmaa. Vai miksi voisi kutsua sitä, että silmiin taiottiin sensuellia ilmettä myrkkykoisolla tai elohopeaa lisättiin kasvojen pesuveteen.

Mummon nuoruudessa tavattiin sanoa, että kauneuden takia kannattaa kärsiä. Lausahdus tuli tutuksi, kun selvitettiin takkuuntunutta tukkaa. Naisten hiuksiin on liitetty milloin mitäkin uskomusta. Hiuksia on peitelty muuallakin kuin muslimimaissa, jopa Suomessa. Agraarikulttuurin aikaan oli tavanomaista, että naineet naiset peittivät hiuksensa huivilla, naimattomat saivat pitää liehuvat kutrinsa vapaana. Keskiajalla ja pitkään senkin jälkeen punatukkaisia vieroksuttiin, punaista pidettiin paholaisen värinä. Tutulta tuntuu. Vielä Mummon lapsuudessakin hoettiin, että punatukkaiset eivät pääse taivaaseen. Punapäisten onkin syytä pitäytyä taivaspaikkojen jaossa jonon loppupäässä, sillä punainenkin tukka harmaantuu aikanaan. Kreikkalaiset kiteyttävät tämän ”Harmaat hiukset ovat iän merkki, eivät viisauden.” (sivu 32)

Kirjassa mainittuun palaneen ihon lempeään hoitoon pääsin tutustumaan Kreikassa, eikä siitä ole montaakaan vuotta. Jugurttia punaiseen naamaan, eikä mitään kevytjugurttia vaan rasvaista, taisi olla yli 20 % rasvaa. Jugurttikerros tuntui hyvältä, viilensi mukavasti kuumottavaa nassua. Vaikka polttaahan ihoa ei saisi, siitä jaksavat ihotautilääkärit muistutella. Ihosyöpä lisääntyy sitä mukaa kun 1970-luvun seiväsmatkalaiset ikääntyvät. Nykyään etelän lomakohteissa näkee harvemmin, mutta näkee kuitenkin, punakoituneita pohjoisen ihmisiä. Valistus menee pikkuhiljaa perille.

Kauneuteen liittyvien uskomusten, taikojen ja historian lisäksi Yliluonnollisen kaunis -kirjassa on vinkkejä luonnonmukaisten kauneushoitojen tekoon. Vadelmanaamioita, nokkoshiushuuhdetta, kurkkukasvovettä ynnä muuta kotona kokeiltavaksi.

Mummon teiniaikojen sydänsuruista pelasti monesti perunankuorinaamio. Ohuet lastut perunankuoresta ylä- ja alaluomelle. Sillä saatiin itkun jälkeen silmäpussit laskeutumaan

Marjut Hjelt
Yliluonnollisen kaunis – Taikoja, yrttejä ja vanhaa viisautta
SKS Kirjat @skskirjat

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply