Suomen suurin matkablogiyhteisö
Päivi Laitinen Reissunaisia

Reissunaisia – lomalukemista riippukeinuun

Luin aiemmin ja postasin myös Mia Kankimäen historiallisista naismatkaajista kertovan ”Naiset joita ajattelen öisin” -kirjan annista. En olisi heti tarttunut samalta kalskahtavaan opukseen ellen olisi ryhtynyt selailemaan Päivi Laitisen Reissunaista.

Reissunaisten joukosta löytyi vanha tuttu, ihana englantilainen leskirouva Ethel Tweedie. Hänen kirjansa ”Matkalla Suomessa 1896” kuului matkailuopintojeni lukemistoon. Kirja oli sen tutkinnon oppikirjoista ehdottomasti mielenkiitoisin. Oli varsin herkullista lukea, miten englantilaisrouva koki Suomen yli sata vuotta sitten. Tweedien havainnot suomalaisista, maisemista ja suomalaisten tavoista suorastaan kutkuttivat. Itse asiassa Suomen vierailu taisi muuttaa rouva Tweedien elämän. Hän nimittäin päätti ryhtyä kirjailijaksi Suomessa ollessaan. Sittemmin hän elätti perheensä kirjoittamalla.

Laitisen Reissunaisiin kuuluu myös maailmanympärimatkaaja Nellie Bly, eräänlainen ”kevyesti matkaajien” esinainen.

”Jos ihminen matkustaa matkustamisen vuoksi – eikä siksi että tekisi vaikutuksen kanssamatkustajiinsa – silloin pakkaaminen on hyvin yksinkertainen toimenpide”.

Juuri niin. En tiedä, olenko koskaan miettinyt miten tehdä vaikutus muihin, mutta aivan matkustamisen alkuaikoja lukuun ottamatta olen matkustanut kevein varustein. Kevyt kapsäkki säästää niin polttoainetta kuin omia voimia. Se säästää nykyään myös rahaa, kun matkatavaroista on ryhdytty perimään lisämaksu lentokoneissa.

Laitisen monien mielenkiintoisten reissunaisten joukosta löytyy toinen Suomeen liittyvä henkilö, Helinä Rautavaara. Hänen mielenkiintoinen elämänsä on inspiroinut myös muita taitelijoita. Muun muassa Teatteri Telakka on tehnyt Rautavaaran monipuolisen reissuelämän innoittamana Saaban kuningatar -teatteriesityksen ja Tanssiteatteri Glims & Gloms Helinä -tanssiteoksen. Rautavaaran matkoilta keräämiä esineitä voi käydä ihastelemassa Helinä Rautavaaran museossa Kauppakeskus Entressen tiloissa.

Päivi Laitinen: Reissunaisia – Seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä, Tammi 2019

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply