Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pistäydyin Pietarissa – Palatseja joka lähtöön

Pietarin palatseissa ei voi vain pistäytyä. Niissä saa hyvinkin kulumaan koko päivän, vaikka katselisi vain päällisin puolin. Kerrotaan, että Eremitaašissa käyntiin tulisi varata kolmetoista vuotta, jos haluaisi katsella jokaista esillä olevaa esinettä puolisen minuuttia.

Pelkkä Pietarin palatsien paljous saa pään pyörälle. Kesäpalatsi, Talvipalatsi, mitä niitä olikaan, osa keskustassa, osa kauempana.  Kuukeli on ahkerassa käytössä, kun puhutaan Eremitaašista. Mitä kaikkea siihen kuuluikaan. Nevan vastarannalta, paikasta mihin turistit viedään kuikuilemaan kaupungin ylpeyksiä, erottaa pitkän rivin Nevan uoman myötäisiä palatsirakennuksia. Talvipalatsi, Pieni Eremitaaši, Vanha ja Uusi Eremitaaši sekä Eremitaašin teatteri seisovat ylväinä kiinni toisissaan.

Tällä reissulla käytimme yhden iltapäivän Talvipalatsin eli  Eremitaašin aarteisiin. Olin jo valmiiksi uuvahtanut ajatuksesta, sillä minulla on varhaisempi muisto salien paljoudesta. Olimme luokkaretkellä. Silloin oli vielä olemassa Neuvostoliitto ja minulla ikää alle 20 v.  Edellisenä iltana olimme tietenkin bilettäneet viimeisen päälle. Sukkahousuja kului (ne olivat tuolloin rahayksikkö) ja skumppa virtasi.  Pää kipeänä – en vain minä vaan myös kaikki muut – vaeltelimme kullatuissa saleissa. Meinasin pyörtyä jossain vaiheessa kierrosta, mutta armoa ei annettu. Ryhmästä ei voinut poistua kesken kierroksen. Oikotietä ulos ei ollut.

Nyt kävi paremmin.  En pyörtyillyt.

Pietari Eremitaasi

Eremitaaši on yksi maailman suurimmista taidemuseoista. / Pietari

 

Pietari Eremitaasi

Eremitaasin portaikko on suosittu poseearauspaikka. Pietari

Eremitaašissa pääsee ihailemaan mittaamattoman arvokkaita taideteoksia. Yli kolmen miljoonan teoksen kokoelmasta vain pieni on esillä. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Pierre Rodini, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Paul Gauguin vilahtelevat vielä yöunissakin.

Eremitaašin lisäksi kävimme Katariinan palatsissa, Pietarhovissa ja Shuvalovskyn palatsissa, joka toimii nykyään yksityisenä Fabergén jalokivimuseona.

Meripihkahuone vetää kiinalaisturisteja puoleensa

Katariinan palatsin kuuluisassa meripihkahuoneessa ei saa kuvata.  Sinne päästetään vierailijoita pienissä erissä ja aikaa on rajoitetusti. Kiinalaiset uskovat meripihkan parantavan sairauksia ja siksi meripihkahuone kuuluu kiinalaisryhmien nähtävyyskierroksiin.

”Jono saattaa olla jopa seitsemän tuntia kiinalaisryhmien tullessa”, oppaamme Ekatarina taivastelee.

Palatsien bongaamisessa kannattaa varata aikaa myös sisäänpääsymuodollisuuksiin kuten lipuntarkastusjonoihin, turvatarkastuksiin ja tiiviiden kiinalaismassojen läpi pääsemiseen. Liput ryhmällemme oli hankittu etukäteen. Se tietysti joudutti käyntiä mutta ruuhkaa riitti vaikka varsinainen turistisesonki oli jo ohi.

Katariinan palatsi, Pietari

Katariinan palatsia ympäröi puistoalue. Itse palatsi on kolmisensataa metriä pitkä. Rakennuksen ulkoterassialue on suosittu selfienottopaikka. Varo kurkottelemasta kaiteiden yli kuvakulmaa etsiessä. Menneenä kesänä aasialaisnainen menetti henkensä selfietä ottaessaan.

 

Katariinan palatsi rakennettin alunperin Katariina I:n kesäkäyttöön.

Turismi tuo tuloja  Pietariin  mutta myös haastaa

Kiinalaiset huolestuttavat paikallisia toimijoita. Se tuli ilmi monessa yhteydessä, muun muassa lehdistötilaisuudessa. Matkalla Pietarhoviin ohitimme kiinalaisen ravintolan.

”Se on nyt kiinni, mutta avataan kiinalaisten matkailijoiden tullessa.”

Reilun viiden miljoonan asukkaan Pietarissa kävi vuonna 2018 yli kahdeksan miljoonaa majoittuvaa matkailijaa. Kiinalaisia eniten, kakkosena eteläkorealaiset, kolmosena italialaiset, jotka tulevat eritysiesti katsomaan italialaisten taiteilijoiden teoksia. Suomalaisten osuus on noussut jonkin verran viime vuosina.

Ekatarina kertoi, että kiinalaisilla on oma tapansa toimia. Matkat ja palvelut, kuten esimerkiksi ruoat maksetaan kiinalaisen luottokorttiyhtiön kautta. Kiinalaiset hoitavat ruokailun. Rahat menevät siis Kiinaan mutta ihmiset tungeksivat Pietarissa.

Itämeren helmi – nykyajan palatsi

Pietarhoviin ajettaessa vastaan tulee valtava 40 000 asukkaan talokompleksi, Baltijskaja zhemchuzhina (Itämeren helmi), joka on rakennettu yhteistyössä kiinalaisten kanssa.

Jonkin sortin palatsi sekin. Piti oikein Wikipediasta tarkistaa, mikä on palatsin määritelmä. ”Palatsi on rakennus, joka on rakennettu useimmiten korkeatasoiseksi asunnoksi tai edustuskäyttöön.”

Itämeren helmen sisältä löytyvät kaupat, sairaalat, kaikki mitä tarvitaan elämisessä. Siellä on jopa kanava, jossa voi tehdä pikkuristeilyjä.

Pietarhovi – keisariperheiden kesäpaikka

Venäjän keisariperheet viettivät Pietarhovissa kesiään vallankumoukseen 1917 asti.

Pietarhovi, Pietari

Koreita saleja, Pietarhovi, Pietari

Pietarhovi, Pietari

Komea on kattaus, Pietarhovi, Pietari

Pietarhovi, Pietari

Pietarhovin puistossa ja rantamaisemissa viihtyy pidemmänkin ajan, Pietari

 

Pietarhovi, Pietari

Pietarhovin porrastettu suihkulähde. Taustalla Suuri palatsi. Pietari

 

Pietarhovi, Pietari

Pietari Suuren jahtimuseo/ Pietarhovi, Pietari

 

Fabergen jalokivimuseon keisarilliset pääsiäismunat

Fabergen museo on yksityinen jalokivimuseo. Se  sijaitsee Fontankan rantakadulla Shuvalovskyn palatsissa Yleisölle museo avattiin vuonna 2014.

Arvokkaimmat esineet ovat Carl Gustav Fabergen keisarilliset pääsiäismunat.

Fabergen jalokivimuseo

Oppaamme Ekatarina esittelee Fabergen jalokivimuseon aarteita. 3000 esinettä, joilla jokaisella oma tarinansa. Samppanjamaljassa kaksipäinen kotka symboloi Eurooppaa ja Aasiaa.

 

Fabergen jalokivimuseo

Fabergen jalokivimuseon arvokkaimpiin esineisiin kuuluvat keisarilliset pääsiäismunat. Faberge-museo osti  yhdeksän 300 vuotta vallassa olleelle Romanoville kuuluvaa munaa. Näytteillä on myös muiden ihmisten munia ja muita jalokiviesineitä /Fabergen jalokivimuseo, Pietari

 

Fabergen jalokivimuseo, Pietari

Fabergen jalokivimuseo, Pietari

 

Fabergen jalokivimuseo, Pietari

Fabergen jalokivimuseo, Pietari

 

 

Osallistuin Committee for Tourism Development of Saint-Petersburgin kustantamalle tutustumismatkalle syyskuun lopussa. Lisää postauksia tulossa.

 

www.visitpietari.fi

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply