Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kirjavinkki - Venäjä

Kun aate viedään – Kirjavinkki /Venäjä

Valmistautuessani Pietarin matkaan luin Svetlana Aleksijevitšin kirjan Neuvostoihmisen loppu. Kun nykyhetkestä tuli second handia. Toiveissani oli oppia ymmärtämään edes hieman venäläisiä, heidän ajattelutapaansa, kulttuuriaan ja yhteiskunnan toimintoja. Vaikeata se yhä on, sen huomasin viiden päivän reissullani, joka tällä kertaa keskittyi Pietariin.

Neuvostoihmisen loppu on suuri kirja, suuresta maasta. Kokonsa puolesta se ei sovi matkakirjaksi, ellei sitten matkusta peräkärryn kanssa. Teos on painava ja painava on sisältökin. Ei kannata ottaa mukaan sänkyyn illalla unta houkuttelemaan.

Seitsemäänsataan sivuun mahtuu valtava määrä kauheuksia naapurimaamme Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton viimeiseltä sadalta vuodelta. Neuvostoihmisen loppu kertoo käsittämättömistä julmuuksista, sokeasta uskosta aatteeseen, alituisesta pelosta, ihmisistä ja siitä kun kaikki, johon on joskus uskonut, häviää markkinatalouteen siirtymisen myötä.

Kertojina ovat neuvostokansalaiset ja heidän jälkeläisensä. Uhrit kertovat. Pyövelit kertovat. Uhri ja pyöveli voi löytyä samasta ihmisestä, läheisestäkin. Äänessä on myös nuoria aikuisia, jotka eivät ole eläneet neuvostokansalaisena ja siksi heidän katsantokantansa eroaa jyrkästi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply