Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruotuväen tiluksilla – Santahamina

Siitä on jo mummonmuistin verran, kun edellisen kerran kävin Santahaminassa. Viimeksi osallistuin alokkaiden omaisille tarkoitettuihin vierailupäiviin. Muistan kuinka polleana käynnin jälkeen kuvailin kavereille armeijan olosuhteita. Koin itseni tosi vanhaksi – siihen aikaan se oli meriitti – sillä minulla oli armeijassa oleva poikaystävä.

Päivät, viikot ja vuodet vierivät. Viime viikolla sain uuden tilaisuuden vierailla Santahaminassa, en suinkaan omaisena vaan Ympäristötoimittajat ry:n järjestämällä tutustumisretkellä. Vinkiksi muillekin: Santahamina-seura ry järjestää saarella kiertokävelyjä Suomen kansalaisille. Kerää porukka ja lähde nauttimaan luonnosta, miljööstä ja hurjista tarinoista. Oppaamme  Markku Virtanen osasi ainakin avata historiaa värikkäästi. Bonuksena saimme vielä lintubongarin havainnot lajitietoineen, sillä toimittajien joukossa oli luontoaiheisista ohjelmista tuttu Paul Segersvärd, joka käy saarella ahkeraan havannoimassa lintuja. Lintubongaus on Santahaminassa mahdollista, mutta kulkulupa täytyy hankkia etukäteen. Ei saarelle niin vaan mennä, sen sain tuta jo tullessani.

Santahaminassa asuu nelisen sataa ihmistä. Mummoja ja ukkeja ei köpöttele vastaan muutoin kuin satunnaisina vieraina, sillä asuntoja vuokrataan vain kantahenkilökunnalle. ”Kun jäät eläkkeelle, on kuukausi aikaa muuttaa muualle”, Markku kertoi.

Metsiköissä pyssyt tanassa (ei ammuksia, rauhoitteli Markku) huitelevat voivat olla niin miehiä kuin naisia. Toisin oli mummon nuoruudessa. Silloin naureskeltiin ruotsalaissolttujen hiusverkoille eikä naisilla ollut pyssyvaihtoehtoa. Hyvä niin, sillä kalpaten olisi käynyt, jos ruotuun olisin astunut. Nytkin oli sisääntulo tiukilla. Nimi puuttui paperista ja poistivat bussista portilla. Olen herkkä äänenesävyille ja ”rivienvälitekstille” ja jaksan ihmetellä niitä, jotka armeijan koulun läpi pääsevät. Markku kertoi, että naisilla on 45 päivän katumusaika. Siis jos ei homma maistu, voi lopettaa tuon aikarajan sisällä. Hassua, kuinka tässä tulikaan mieleeni isyyden tunnustaminen. Siinäkin on olemassa ”katumusaika”: Isyyden voi vielä peruuttaa 30 päivää sen jälkeen kun lapsi on syntynyt.

Kivoja nimiä Santahaminassa: Sahara ja Lemmenlaakso.  Sahara on pitkä hiekkainen paahde-alue, jonka harvinaisista kasveista ja siivekkäistä juttua olisi riittänyt. Lemmenlaaksossa on nykyään pientaloja ja 1950-luvun kerrostaloja, mutta aikoinaan Lemmenlaaksossa pantiin jalalla koreasti. Siellä sijaitsi suuri tanssilava. Se oli siihen aikaan kun vielä tanssittiin. Nykyään hikoillaan trikoissa niin sivilissä kuin täällä varuskunta-alueella. Santahaminaa kiertää lenkkipolku. Saarella on myös urheilukenttä. Sen rakensivat venäläiset sotavangit. ”Hyvää työtä tekivätkin, sillä kenttä korjattiin vastaa 15 vuotta sitten. Tosin valaistusta ei ole vieläkään”, Markku tähdentää.

Santahaminan entistä Upseerikerhoa pitää kilta nykyään. ”Kapiaiset ovat raitistuneet eikä toiminta enää pyöri heidän avullaan. Upseerikerho toimii tilausravintolana nykyään”. Siinä vinkki seuraaviin bileisiin. Juhlat komentajan entisessä asuintalossa.

Varuskunnan pyörittämiseen tarvitaan monenlaista  henkilökuntaa. Ruokahuoltoa tietenkin mutta toimiipa Santahaminassa kaksi ompelijaakin. He tekevät kadettien puvut mittatilaustyönä paikalle toimitetuista raakileista.  Koulukin on, Santahaminan ala-aste, jonne tulee oppilaita myös varuskunnan ulkopuolelta.

 

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Kello viiden aurinko paistaa voimakkaana vierailupäivänämme. Aamusta oli vielä kaatosade. Oppaamme Markku Virtanen aloittaa tarinat Perinnetalon edessä. Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Hevoskastanja,.Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Tätä en tiennyt! Hevoskastanja on vieraslaji: tuliainen Venäjältä. Puutarhurit toivat tulleessan Venäjältä ja istuttivat Santahaminaan . /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Lähes kaikki tiet Santahaminassa ovat luonnonkiveä /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

/Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Ainoa Viaporin kapinan muistomerkki. Nurmen alla on ollut hautausmaa. /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

/Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Santahaminan mäntyjen keski-ikä on 250 vuoden hujakoilla. Vanhin mänty on 350 vuotias. /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

/Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Vanha venelaituri Upseerikerhon edessä. Neljä kilometriä Kauppatorille. /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

/Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Männyn rungossa näkyy vieläkin palopommin sirpale. Pommi osui 30.11.1939 Helsingin pommituksessa. Päivämäärä löytyi opettajan koulupäiväkirjasta. /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

/Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Maanpuolustuskorkeakoulun koulutustiloja /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Tällä paikalla on ollut hautausmaa jo muinoin. Paikalta on löydetty kaksitoista vainajaa 1700-luvun loppupuollta. Sen sjaan varuskunnan hautausmaana se ei ole kaiketi toiminut, ei ole löydetty siihen viittaavaa. Muistomerkin taivaaseen kohti suuntaava ortodoksien risti. Neityt Marian ikoni ei kestä säätä. Sään turmeleman tilalle odotetaan uutta Venäjältä, on odotettu jo lähe kymmenen vuotta. / Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Tätä kutsutaan Saharaksi. Hiekkaa parin kilometrin pituudella. Täällä testataan ja mitataan askelmittarilla kuinka pitkälle kuula lentää. / Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Punavankien hautausmaa, jonne haudattiin Helsingin alueen vankileireillä kuolleet. Saksalaiset muuttivat alueen vankileiriksi. Karuissa olosuhteissa vankien eilinaika oli noin  neljä kuukautta, tutkinta-aika seitsemän. Alkuvuodesta 1919 vankileiri lakkautettiin. Muistokiven pysytysprojekti alkoi vuonna 1949. Muistokivessä aate siirtyy symbolisesti  kuolemaa tekevältä isältä pojalle. Samanlainen muistomerkki löytyy myös Tammisaaresta /Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Komea runkoinen puu on ilmeisesti kaatolistalla. Sen takan häämöttävä rakennus on Suomen ensimmäinen aliupseerikerho. Tarkoitus oli aluksi, että aliupseerit saisivat paikan, jossa syödä eväitään. Sittemmin he keksivät, että upseerien vaimot voisivat tehdä ruokaa vähän isommallekin joukolle kuin vain omalle siipalleen. Siitä syntyi aliuplseerikerho. Taas kerran ”Kaiken takana on nainen”/ Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Tämäkin rakennus on suojeltu, kuten kaikki muutkin Santahaminassa. Syynä on rakennustekniikka: betoniharkkotalo. / Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

 

Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Eikö muistutakin Tilkan sairaalaa muodoltaan?  Kyseessä on Leijonatalo. Se on saanut nimensä leijona-aiheisista korkokuvista. / Santahamina, suljettu sotilasalue, Suomi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply