Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä Viroon – Tallinna, Muhu, Saarenmaa

Giniä maanantaina heti aamusta ja tanssia illan ja reissun päätteeksi tiistaina. Siinä välissä kävimme monessa kivassa kohteessa Tallinnassa, Muhulla ja Saarenmaalla. Kahteen päivään mahtuu paljon, kun pitää kiirettä. Lomallahan kiirettä ei tietenkään pidetä, mutta me olimme työperäisesti liikkeellä.  Estonian lifestyle -tutustumismatkan järjesti Thea Ekholm, Storytold Oü  ja Evelin Org, Your Brand Up Studiosta.  Virolaista lifestyleä oli kokemassa yksitoista suomalaista bloggaajaa.

Työviikko alkoi siis iloisesti giniä maistelemalla. Kävimme  Junimperium käsityöginitislaamossa Telliskivessä.

Junimperiumin artisan gin, Tallinna

Junimperiumin giniin käytetään Saarenmaan katajanmarjojen lisäksi kolmea eteläeurooppalaista katajanmarjaa.

 

Junimperiumin artisan gin, Tallinn

Marco maistattaa Junimperiumin jouluista giniä.

Junimperium artisan gin, Tallinn

Tarvo: ”Junimperiumin giniäpullon korkit ovat kaikki erilaisia”

Junimperium light in toilet, Tallinn

Junimperiumin vessan valaisimet ovat kierrätystavaraa. Ne on tehty vanhoista kupariputkista. Jos mielit samanlaisia, kysy Tarvolta tekijää.

Uusi kylpylä Tallinnan Mustamäellä

Vessakäynnin jälkeen matka jatkui  Visit Estonian ylläpitämän vaikuttajaresidenssin (kansainvälisten bloggareiden majapaikka) Storyteller´s Nestin kautta Tallinnan uusimpaan kylpylään Mustamäe Elamus Spahan.

”SPA on kuin seksi, mutta parempi ja kestää kauemmin”, kerrottiin elämyskylpylän seinällä.

No, meillä se ei kestänyt. Muovisuojukset jaloissa ja vaatteet päällä käväisimme.  Kaverit aina ihmettelevät, kun en koskaan istu alas laittaessani kenkiä jalkaan. Tässä syy. Mummojen täytyy pysyy notkeina ja harjoitella tasapainoa, sillä en aivan heti muista pressi- tai bloggarireissua, jossa olisin ehtinyt kylpeä. Muovisuojuksia sen sijaan olen asetellut siellä sun täällä ja kun porukkaa yleensä on enemmän kuin tuoleja, tästä taidosta on hyötyä.

”SPA on kuin hyvä kirja, aina löydät jotain uutta”, kertoi toinen kyltti Mustamäe Elamus kylpylän seinällä.

Uutta oli se, että Mustamäe Elamus Spassa voivat aikuiset (yli 18 vuotiaat) nauttia omassa rauhassa SPA 21+  osastolla. Sellaisia paikkoja pitäisi olla enemmän jo lasten vanhempiakin ajatellen. Sen kerran kun pääsee ulos vaippasirkuksesta, haluaa vain olla ja nauttia.

Tuo aikuisten puoli näytti houkuttelevalta. Suunnitteilla on yöpymismahdollisuuksia, sitten joskus. Tällä hetkellä voi käyttää keskustan hotelleja, joihin lyhyt taksimatka.

Estonia Tallinn Mustamäe Elamus Spa

Mustamäe Elamus Spa aikuisten osastolla voivat kylpeä täysi-ikäiset.

Estonia Tallinn Mustamäe Elamus Spa

Mustamäe Elamus Span seinillä on tarinoita siellä täällä. Toistaiseksi vain viroksi, myöhemmin tulossa myös englanniksi.

Estonia Tallinn Mustamäe Elamus Spa

Jalkahoitoa. Kyllä lähtee kovettumat! Mustamäe Elamus Spa

 

Virtsun satamasta Saarenmalle ja Muhulle

Iltapäivästä siirryimme Virtsun satamaan, josta laiva vei meidät puolessa tunnissa Saarenmaalle. Kaiken kaikkiaan matkaan kuluu nelisen tuntia,  jos Tallinnasta tulee suoraan Saarenmaan pääkaupunkiin Kuresaareen. Kätevä bussiyhteys Tallinnasta linja-autoasemlta on olemassa. Maksaa alle kolmekymppiä. Lux Express hinnat ja aikataulut. Hätäisemmille löytyy lentoyhteys 18-paikkaisessa koneessa Talllinnasta.

Yksi reissun kohokohdista oli  tutustuminen Muhu Veinitaluun. Pekka Peke Eloranta, yrittäjä, valokuvaaja, viinitarhuri, somalier ja mitä niitä titteleitä  hänellä olikaan esitteli  viinitilansa värikkään historian.  Varsin vähänlaisesti viinirankoja pilkisteli vielä tähän aikaan vuodesta, lehtiä vielä vähemmän, mutta viininviljelyn vaiheita tarinassa oli senkin enemmän.

Illallinen noudatti samaa polveilevuutta kuin Pekan tarinat. Ruokalaji toisensa jälkeen ilmestyi eteemme sopivan viinin kera.  Viinit eivät olleet jälkiruokaviiniä lukuunottamatta omaa tuotantoa, mutta Pekalle mieleisiä.

Rosvopaistiin päästyämme jouduimme hommiin. Paistia saivat vain ne, jotka osallistuivat paistin esiinkaivamiseen. Kiva idea osallistaa vieraat ja luoda yhteisöllinen illallinen.

”Viimeistään tässä vaiheessa alkaa puhe pulputa ihan toisilleen tuntemattomienkin kesken”, Peke kertoi.

Estonia Muhu Veinitalu

Muhu Veinitalu, Peke Elorannan isännöimä ilta alkaa. Kohta katkeaa kaula sampanjapullosta.

Peke Eloranta, Muhun Veinitala, Estonia

Siellä se muhii, lammasrosvopaisti. Kuka lapioi seuraavaksi. Peke Eloranta, Muhun Veinitalu, Viro

Muhun Veinitalun yläkerrassa voi majoittua.

Muhun Veinitalu, Estonia

Muhun Veinitalun yläkerta

Muhun Veinitalu, Estonia

Muhun Veinitalun yläkerran huone muhkeine vuoteineen houkutti illallisen jälkeen.

Muhun Veinitalu, Estonia

Muhun Veinitalun yläkerran makuuhuoneen vehreä näkymä.

Go Spa -kylpylähotelli -Kuressaari

Niinhän se meni pitkäksi tuo ilta. Seuraava kohde Go Spa- hotellin kylpyläosasto jäi vähemmälle. Tällä kertaa ehdin kuitenkin vaihtaa uimapuvun. Puolituntinen jo yöpuulle asettuvasssa kylpylässä vaivutti  mummonkin mukavasti uneen pitkän päivän jälkeen.

Go Spa on  perhehotelli, jossa panostetaan omaan keittiöön. Esimerkiksi aamianen lettuineen päivineen tehdään paikan päällä. Hotellin katolla on mehiläispönttöjä. Sieltä saadaan hunaja. Yrttejä kasvatetaan hotellin takapihalla.

Aamulla Estonian Lifestyle -workshopissa kuulimme mitä kaikkea Muhulla ja Saarenmaalla voi tehdä.   Samalla maistelimme paikallista tuotantoa olevia mehuja.

Tästä linkistä näkee Saarenmaan ja Muhun vuoden 2019 tapahtumat.

Öun Drinks mehuja. Estonia

Mari Arnover maistatti Öun Drinks -tehtaan mehuvalikoimaa. Raparperi näytti saavan suosiota.

Aamulla ennen takaisin Muhun saarelle siirtymistä käväisimme Kuressaaren linnassa.

Kuressaaressa on enimmäkseen matalaa asutusta ja vain muutama piehehkö kerrostaloalue vilahti bussin ikkunasta.

Kuressaare, Estonia

Kuressaaren kaupunkikuvaa hallitsee komea Kuressaren linnoitus.

Kahvilla Pädasten kartanossa

Muhun saarella käväisimme Pädasten kartanossa. Siellä kartanoyrittäjä Martin Breuer esitteli meille tiluksiaan. Kyllä kelpaa asustella. Pädaste on  viiden tähden hotelli ja kuuluisa ruuastaan.

Pädaste Manor, Estonia

Saneeratussa Pädasteen kartanossa näkyy myös ajan patina. Kukkaruukut odottavat vielä orvokkien nousua.

Pädaste Manor, Estonia

Näkymä Spa- ja saunarakennuksesta. Pädasten kartano.

Pädaste Manor, Estonia.

Pädasten kartanossa riittää yksityikohtia katseltavaksi. Nämä ovenkahvat ovat naistenhuoneen ovessa.

Siinä se kaksi päivää vierähti. Takaisin Tallinnaan ja Viking XPRS:llä Suomeen. Alkuillasta baarissa orkesteri laulatti kaikkia yhdessä ja illallisen jälkeen tanssitti. Lattialta löytyi mummonmentävä aukko. Ja kaikki jotka minut tuntevat tietävät mitä siitä seuraa…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply