Suomen suurin matkablogiyhteisö

Residenssielämää – Frankfurt an der Oder

Sunnuntaiaamu Frankfurt an der Oderissa. Istun täällä residenssissä ja ihmettelen, miten minä tännekin olen joutunut. Ikkunasta näkyy Oder-joki, jonka toisella rannalla Puola. Pöydällä makaa paikallisten kauppojen mainoksia ja kolmen nappulan radiossa tarinoidaan taukomusiikista päätellen jotain jännittävää.
Kolmenappulainen radio on ihastuttava. Kerrankin sopiva aparaatti teknostressistä kärsivälle. En ole varma onko laite oikeasti vanha vai retroa. Sen kanssa ei tarvitse temppuilla wifien  ja muiden asetusten kanssa. Yhdestä nappulasta määritellään aallot ja toisesta äänen voimakkuus. Kolmanteen en ole koskenut, kai silläkin joku funktio on.

Pitkään aikaan en ole matkoillani kokenut sellaista ylellisyyttä, ettei aamusta tarvitse rientää mihinkään. Yleensä reissuohjelma alkaa jo yhdeksältä, jopa aikaisemmin, ja jatkuu tukkiputkella kunnes jalat pettää. Nyt ei tarvitse lähteä mihinkään kahteen viikkoon, ellei halua. Saa tehdä duunia.

Nyt päästään siihen, miten olen tänne joutunut. Joutuminen ei ole oikea sana vaikkakin kuvastaa hyvin suomalaisen kulttuurin viestintätapaa. Oikeasti olen onnekas. Sain kahden viikon residenssiapurahan Jokesilta, Journalistisen kulttuurin kehittämiskeskukselta tänne Särön Oderin residenssiin.

Residenssissä on tarkoitus työskennellä, saattaa eteenpäin jotakin omaa projektia. Tänään on sunnuntai, lepopäivä ja käytän sen ympäristöön tutustumiseen. Huomenna alan paneutua Kekkosen päiväohjelmiin vuodesta 1956 eteenpäin. Tietenkin jatkan käsinkirjoitusharjoituksiani.  Huom. ei käsikirjoitus. Varmaan jossain postauksessani kerroin, että viime lokakuussa kyllästyin käsialaani ja päätin harjoitella joka päivä vartin verran oikein kynällä ja paperilla. Project ongoing. Tulokset hapuilevia.

Eilen kuulin Markilta, joka isännöi tätä Särön residenssiä, että useimmat hänen tuntemistaan runoilijoista kirjoittavat runonsa koneella. Suuri yllätys minulle! Olen kuvitellut, että runot jos mitkään kirjoitetaan käsin. No, minähän en runoista tiedä. Olen niin proosallinen, että jo aikoinaan kirjoituspiirissä minut vapautettiin runojen analysoinnista.

Tämän Särön Oder-residenssin omistaa saksalaisnainen, joka haluaa asuntoa käytettävän taiteellisiin tarkoituksiin. Aiemmin residenssi oli Berliinissä, mutta uusien vuokralaislakien tultua voimaan, Särö päätyi muuttamaan residenssinsä Frankfurt an der Oderiin. Työskentelyn kannalta varmaan parempi vaihtoehto, sillä kuka nyt voisi vastustaa Berliinin monia houkutuksia.  En muista aivan tarkkaan tuota lakimuutosta, mutta saman tyyppistä sääntelyä on ollut monissa muissakin kaupungeissa, johtuen siitä että turisteille tarkoitetut uudet alustat kuten airbnb vievät vuokra-asunnot paikallisilta. Käytännössä siis vuokra-asuntojen hinnat nousevat paikallisten saavuttamattomalle tasolle.

Näkymä Särön Frankrurt an der Oder residenssistä. Oder-joen vastarannalla Puola.

Särön Frankfurt an der Oder residenssin olohuone.

Huomenna täytyy suunnata jääkaapin täyttöön. Viikonlopun mainoksista on apua ostoslistan laadinnassa. Ihana kolminappulainen radio säestää. Särön Frankfurt an der Oder residenssi.

Särön Frankfurt an der Oder residenssin näkymä ruokapöydästä Puolaan.

Taiteilijan työpöydän takana oleva ikkuna antaa sisäpihalle ja 15 kerroksiselle tornitalolle. Särön Frankfurt an der Oder residenssi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply