Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kypros 3. päivä/TSS- Katson autiota hiekkarantaa – Golden beach

Tällaista on luvassa tänään

”3. päivä: Golden Beach, Pyhän Andreaksen luostari & Agios Afksentioksen kirkko

Tänään lähdemme panoraama-ajelulle PohjoisKyproksen koskemattomaan osaan Karpasian suuntaan. Ajamme ensin maalauksellisen Dipkarpazin kalastajakylän ohi ja jatkamme edelleen kiehtovaan Pyhän Andreaan luostariin (sisältää sisäänpääsyn). Se on omistettu apostoli Andreakselle ja sitä pidetään yhtenä saaren tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Saavumme sen jälkeen Golden Beachille, Kyproksen kauneimmalle rannalle. Hyvällä onnella näemme täällä kävellessämme rannalla merikilpikonnien (Caretta caretta) jälkiä hiekassa. Lopuksi tutustumme vaikuttavaan Agios  Afksentioksen kirkkoon (sisältää sisäänpääsyn), joka on entisöity EU:n kulttuuriprojektin puitteissa. Ecofarmillla Büyükkonokissa ”

Matkalla Karpaasian niemimaalle merikilpikonnan jälkiä bongaamaan Pohjois-Kyproksen ensimmäisen presidentin, Rauf Denktasin työtalo vilahtaa bussin ikkunasta. Asunto oli toisaalla, työtila avauskuvan talossa. Aika vaatimaton, mutta onpa komea puu talon edessä.

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Pohjois-Kyproksen ensimmäisen presidentin, Rauf Denktasin työtalo.

Maisemat vilahtelivat ja maalaukselliset kalastajakylät jäivät kuvaamatta. Samoin keltaiset päivänkakkarat, rypsiä muistuttavat kukat, jotka kukkivat joka puolella. Aivan ihania maisemia! Keltainen väri antaa voimia.

Käväisimme kylässä, jossa asuu kreikkalaisia ja turkkilaisia vieri vieren. Kyläläiset ovat kääntäneet saaren kahtiajakautumisen matkailutuotteeksi.

”Voit tilata toisessa kahvilassa turkkilaisen kahvin ja viereisessä kreikkalaisen”, Jan-opas kertoo ja virnistää.

”Mutta todennäköisesti saat samaa kahvia riippumatta siitä mitä pyydät”.

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Apostoli Andreaan luostari, Kypros

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Apostoli Andreaan luostarin  seinästä kohoaa rakkaus, Kypros

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Apostoli Andreaan luostarin pyhää vettä käydään juomassa. Kypros

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Apostoli Andreaan luostarin pyhää vettä käydään juomassa paikan päällä mutta sitä voi ostaa kotiinviemisiksi kahdella eurolla/ pullo. Kypros

Golden Beach

”Missä täällä yövytään”, ihmettelee kanssamatkustaja, kun ihailemme koskemattomalta vaikuttavaa rantamaisemaa ylhäällä näköalatasanteella. Hän oli ilmeisesti odottanut näkevänsä Välimeren aurinkorannikojen kaltaisia hotellikolosseja.  Pytingin pytinkiä ei näy.  Olemm Karpasian niemimaan kansallispuiston  alueella.

Carretta carrettat jäivät näkemättä. Ei edes jälkiä hiekassa. Merikilpikonnien bongaamiseen olisi vaadittu varmaan vähän enemmän aikaa. Taisi jokunen nopealiikkeinen käydä uimassa.  Yleensä käyn, mutta nyt en uskaltautunut, kun tuo vatsatauti on riivannut. Toinen päivä jo menossa. Onneksi on vielä ecuadorilaisia troppeja jäljellä. TSS:n matkalippujen mukana tulleessa Tietoja matkasta – tiedotteessa kyllä esiteltiin nyrkkisääntö: ”Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria. Söin runsain mitoin salaattia ensimmäisenä iltana ja se oli näköjään siinä. Vesi tietenkin pullotettuna, mutta sehän on selvää ja järjestyksessä.

Mummo matkabloggaa Karpas, Cyprus

Karpasian niemimaan luonnonsuojelualue.

Mummo matkabloggaa, Cyprus Golden Beach

Golden Beach, Karpasian niemimaa – saaren kuulemma upein hiekkaranta.

Mummo matkabloggaa, Cyprus

Karpasian aasi. Ei muuten väisty autoa, eikä edes bussia ennenkuin saa porkkanan.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply