Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten pakkaan rinkan caminolle – Suuntana Santiago de Compostela

Kevään merkkejä näkyvissä. Camino-kuumetta on selvästi ilmassa. Livenä ja somena minulta kysellään miten valmistaudun caminolle. Ilmeisesti oletetaan, että pusken ylämäki-alamäki treeniä kuukausitolkulla ennen suunniteltua lähtöä.  Tässä lauseessa on jo kaksi harhaa: treeni ja suunnittelu.

En treenaa mitenkään erityisesti caminoa varten. Tosin en kylläkään lepää laakereillani normaaliarjessa. Teen pienimuotoisen aamuvenyttelyn joka aamu. Ehdoton minimi on se, että vääntäydyn sängystä olohuoneen lattialle aamutelkkarin ääreen. Siitä liikesarjasta kiittelen itseäni. Toki yleensä lattiamakuu houkuttaa jatkamaan venyttelyliikkeisiin.  Päivittisen venyttelyn lisäksi kävelen aina kun voin ja käyn viikottaisella vatsatanssitunnilla, milloin työt sallivat. Joskus intoudun hyppimään hyppynarulla naapureiden riemuksi.

Se suunnittelu sitten. Muistan ensimmäisen caminoni Astorgasta Santiagoon. Sitä suunniteltiin varmaan vuosi. Aikataulutettiin ahdistukseen asti.  Lenkkeiltiin Helsingin puhelinyhdistyksen puhelinluettelot repussa. Nuorisolle tiedoksi: mummon nuoruuessa tällaisia luetteloja jaettiin koteihin. Niistä löytyi salaisia numeroita lukuunottamatta kaikkien puhelimen omistajien numerot. Nuo mittavat opukset painoivat kilokaupalla.

Nykyään ponkaisen matkaan kun työtilanteeni sallii. Joskus joudun tietenkin priorisoimaan: jättämään työtehtävät kakkoseksi, kun henkinen puoli vaatii irtiottoa.

Sitten on se vielä suuri kysymys. Miten on mahdollista saada kaikki tarvittava mukaan ja  kantaa kaikki selässään satojen kilometrien vaelluksella.  Viidellä caminoilla järki on kasvanut ja rinka keventynyt kerta kerralta.  Itselleni muistin tueksi ja muille caminolle lähtijöiden iloksi olen listannut muistiinpanot varusteista.  Mitä mukaan caminolle -listaa säilytän tämän blogin välilehdellä.

Ai niin, en ole tilannut mitään lippuja enkä aikeissa lähteä. Yritän vain helpottaa niitä, joita camino-kuume kouristaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Arja maanantai, 2 syyskuun, 2019 at 10:34

  Voiko vaeltaa talvella Santiago de Compostelalla?

  • Reply Mummo matkabloggaa tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 13:43

   Santiago de Compostela on kaupunki, johon johtaa monia eri pyhiinvaellusreittejä. Jopa täältä Rengosta lähtee yksi. Sen on useampi henkilö jo vaeltanut, kestää toki kuukausia päästä perille.

   Santiagon teistä puhutaan yleisesti ja monet puhuessan tarkoittavat Ranskan reittiä Pyreneiltä Santiago de Compostelaan. Oletan, että sitä mietit sinäkin. Tiedän, että reitillä on valtavasti vaeltajia pääsiäisestä syyskuun loppuun ja monet hiljaisuutta hakevat vaeltavat myös talvella. Jos ajattelit lähteä Suomen sydäntalvella matkaan, kannattaa tarkistaa majapaikkojen aukiolot. Monet sulkevat talveksi. Itselleni tuli liian kylmää jo marraskuussa (2013). Talvet toki poikkeavat toisistaan. Ulkoilma ei ole suomalaisille mikään juttu, mutta sisätilojen kylmyys saattaa olla ainakin alkeellisimmissa majataloissa.

  Leave a Reply