Akat mänöö ohitse – Härmän kylpylä

Testien lisäksi hyvinvointilomaan sisältyi opastusta kuntosalilaitteiden käyttöön. Ei yhtään mummon juttu. Taloyhtiössämme on kuntohuone – se on sen verran pieni, että kuntosaliksi kutsuminen kuulostaisi liioittelulta. Huone tai sali, eipä siellä ole kummoisia tullut tehtyä. Rankin ponnistus on taitanut olla se, kun hain avaimen, jolla tilaan pääsee. Siitäkin on varmaan parikymmentä vuotta. No, täällä Härmässä annoin taas kerran mahdollisuuden kuntosalille saada minut imuunsa. Milloinhan sitä voi todeta, että tämä on jo nähty.

Vinkeitä nämä murteet. Aivan kuin olisin kuullut kuntosaliohjaajan kehottavan käymään laitteelle persielleen. Uima-altaasssa toinen hämmästyksen aihe olisi löytynyt sille, joka ei murresanastoa tunne.

Kylpylän puolella oli yleensä tungosta iltapäivisin. Aamulla uimaan pääsi jo kello 7. Se on hyvä, sillä uinti maistuu ennen aamiaista. Sitten taas maistuu aamiainen.  Tiukkaa toki teki ehtiä uimaan ja sulattelemaan aamiainen ennen yhdeksää, jolloin tavanmukaisesti alkoivat yhteiset aktiviteetit ryhmän kanssa.

”No jo on, kun akat mänöö ohitse”, sanoi yksi kolmen miehen ryppään herroista, kun ohitin heidät uima-altaassa.

Olisin loukkaantunut akattelusta, ellen olisi tutustunut taloyhtiömme saunapiirissä murteisiin. Piirissämme saunoo Pohjanmaalta syntyjään oleva naisihminen, joka käyttää akat-sanaa alvariinsa. Se on kuulemma normaalia Pohjanmaalla. Nyt sitten pitäisi tietää, onko kyse Etelä- vai Pohjois-Pohjanmaasta vai peräti Keski-Pohjanmaasta. Niillä kun näytti olevan suuri merkitys, kun keskustelin eri suunnilta tulleiden kanssa tanssilattialla.

Joo! Kolme herraa ohitin altaassa. En brassaile ohituksella, sillä olin eksynyt vesijuoksualtaaseen. Rintaa ui hidaskin nopeammin kuin vesijuoksee.

Hyysikkä on muuten vessa, kävin tutkimassa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, joulukuu 9, 2018 at 22:01

  Täällä yksi akka Pohjanmaalta, Härmästä vieläpä lähtöisin. Mukava oli bongata tuttuja sanoja, harvoin näitä matkablogeissa näkee.
  Monta kertaa olen hämmästyttänyt ihmisiä ympärilläni murteellani. Hassultahan se tuntuu ettei joku ymmärrä minulle ihan tuikitavallista puhetta, mutta samahan se on itsellä aina kun eksyy jonnekin oman murrerajan ulkopuolelle. 😀

  • Reply Kirsti Sergejeff keskiviikko, joulukuu 12, 2018 at 19:51

   Kiitos kommentista, akka! Totta, kun oman kielialueen ulkopuolella on, joutuu väistämättä hassuihin tilanteisiin ja niistä voisi kirjoitaa oman tarinsa.

  Leave a Reply