Posliinia pyllyn alle – Evo

Metsähallituksen ympäristötoimittajille järjestämällä retkellä käväisimme lounaalla Evon Kaitalammen rannalla Evon Luonto Oy:n matkailukohteessa.
Lohikeitto maistui mahtavalta metsässä oleilun lomassa. Samalla pääsimme tutustumaan Evon Suuren Huvilan tiloihin. Se on yksi luontoyrittäjä Kaj Järvisen alueella matkailukäyttöön remontoimista rakennuksista.

Kaj Järvinen lohikeittoa viimeistelemässä tarjottavaksi.

”Kaikilla kansalaisilla on yhtä pitkä Hauholle”, Kaj kertoi. Kyse on siis Weberin pisteestä väestöllisestä keskipisteestä. Kaitalampi sijaitsee vajaan 50 kilsan päässä Hauholta.

”Nykymatkailijalle riittää, kun on luonto ympärillä. Pylly täytyy saada posliinille”, Kaj esitteli hankettaan. Kanadantorakat ja hirvenpäät ovat saaneet poistua, sillä nyt entisen Riistantutkimuslaitoksen tiloissa saunotaan, syödään ja nukutaan.

Rakennuksessa on aiemmin toiminut myös nuorisokoti ja vastaanottokeskus. Tilat ovat muuntuneet hostellitason majoitus- ja kokoustiloiksi. Vuoteita on 35, osa kerrossänkyjä. Pääosin kahden hengen huoneita.

Lujaa tuntuu menevän yrittäjällä. Miljoonat vilahtelevat puheessa ja kohteita riitti lueteltvaksi. Hyvä niin.

Käyntikortteihin yrittäjä ei tuhlaa luonnonvaroja. Tiedot löytyvät netistä. Miten nykyaikaista ja toimii varmaan Suomessa. Suurin osa Evon Luonto Oy:n asiakkaista on suomalaisia, vain kymmenisen prosenttia ulkomaalaisia.

Seuraavalla kerralla, kun unohdan käyntikorttini kotiin, vedän tuon luonnonvarakortin esiin. Saas nähdä kuinka moni löytää vaikeasti hahmotettavan nimeni netistä. Tai vaivautuu edes hakemaan sitä.

Maailmalla matkatessa sitä huomaa, että on kulttuureja joissa ei ole edes olemassa, ellei ole jättää käyntikorttia. Tai vielä pahempaa, toinen ojentaa omansa kunnioittavasti kaksin käsin korttia pidellen, eikä ole antaa mitään takaisin.
Joitakin vuosia sitten hommasin QR-koodilla varustetun käyntikortin, josta tietoni voi skannata suoraan omaan kännyynsä. Sieltä pääsee myös tähän blogiin. Hupsheijaa! Sitä ilmeitten kirjoa maailman turuilla.

Metsänhoito kutsui kiireettömästi, mutta vaativasti. Eteenpäin varsinaisessa ohjelmassa piti edetä enkä ehtinyt sen enempää paneutumaan näihin kestävän toiminnan asioihin tämän kohteen kohdalla. Kerronpa kuitenkin, että tällainen paikka on olemassa Evolla. Soveltuu vaikka kaveriporukoille, jotka haluavat viettää aikaa lähellä luontopolkuja omissa oloissaan. Kaikille pelkkä posliini pyllyn alla ei riitä, yhteiset saniteettitilat rajaa pois vaativat ulkomaalaiset asiakkaat. Varmaan heitä löytyy suomalaisistakin, vaikkakin olemme varsin joustavia matkailijoita, noin pääsääntöisesti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply