Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruotsi-Suomi saarihyppelyllä – Smakby, Ahvenanmaa

Lounaspaikkamme wc-jonossa (vessoja on aina liian vähän bussiryhmille) on oiva tilaisuus tutkiskella Michael Björklundin, tutummin Micken diplomeja. Niitä riittää seinän täydeltä: vuoden kokki Ruotsissa, Suomessa, Bocuse d´Or ja vaikka mitä.

Smakbyns Krog, Bod och Bränneri on yksi Micken luomuksista. Se sijaitsee Kastelholman linnan kupeessa. Smakby – makukylä,  ei hassumpi nimi hänen kunnianhimoiselle hankkeelleen. Micke ei nimittäin aio tyytyä jo olemassa olevaan ravintola-puoti-tislaamo –toimintaan vaan toiveissa on kokonainen makuhermoja kutkuttava kylä.

Eipä Micke diplomejaan turhaan ole saanut. Ruoka on erinomaista (kanongod, sanoisi ruotsalainen) vaikka Mickeä ei näkynytkään mailla halmeilla. Hän on kuulemma Loviisassa jossain ruokatapahtumassa. Paikalla vetovastuussa on keittiömestari Ted Eloranta (avauskuvassa).

Alkuruoaksi maa-artisokkakeittoa, pääruoaksi lihapullia ja muusia ja jälkiruoaksi Ahvenanmaan pannukakkua.

Ruoka maistui, tunnelma oli mukava ja tarjoilijat hymyileväisiä. Pöydässämme kuitenkin virisi keskustelu, kun tarjoilijat juoksuttivat lautaset pöytiin kaikki intoleranssit vuorollaan suureen ääneen huhuillen. Tämä ilmiö on tavattoman yleinen. Eikö löydy hienotunteista tapaa saattaa erikoisruokavaliolautaset oikeille ruokailijoille, niin ettei ihmisten yksityisasioita huudella koko ravintolasalille? Toisaalta kaikki eivät koe intoleranssejaan yksityisasioiksi, sillä löytyyhän joukostamme niitäkin, jotka pöydässä kuin pöydässä luennoivat moninaisista tuhnutaudeistaan kanssaruokailijoiden riemuksi.

Keittiömestari Ted Eloranta kertoo mitä tuleman pitää ruokalajien suhteen. Smakby, Ahvenanmaa

Ravintolasalissa mahtuu viettämään suurempiakin tilaisuuksia. Smakby, Ahvenanmaa

Iloisia tarjoilijoita, tässä yksi heistä. Smakby, Ahvenanmaa

Ravintolan alakerrassa toimii tislaamo. Smakby, Ahvenanmaa

Näissä muhii ilolientä. Smakby, Ahvenanmaa

Ravintolan etuosassa on myymälä, josta voi ostaa makoisia kotiinviemisiä – ja tietenkin Micken kirjan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply