Suomen suurin matkablogiyhteisö

Museo joka ei suostunut maan alle – Amos Rex – Helsinki

Aivan ekstaasissa! En tiedä käytetäänkö tätä ilmaisua enää nykypäivänä kuten mummon nuoruudessa vai onko se saanut jo muitakin merkityksiä, kuten jopa sen, että mömmöissä ollaan. Nuoruudessani oltiin ekstaasissa – hurmostilassa – ilman mömmöjä, milloin mistäkin. Teini-iässähän kokee monet asiat voimakkaasti.

Mutta nyt pääsin ekstaasiin, kun astelin Amos Rexiin. Yleensä hieman vieroksun kaikenlaisia video- ja ääni-installaatioita, ehkäpä siksi, että ne vangitsevat paikoilleen tietyksi ajaksi. Kärsivällisyyttäni koettelee, jos joudun odottamaan oivallusta.

Mahtavaa, aivan ihanaa astella taideteokseen. Muutuin osaksi teosta, niin minusta ainakin tuntui, kun astuin sitään Massless – vailla massaa -näyttelyyn. Kekot väistelivät jalkojani Graffity Nature –teoksessa. Meren kuohu tuntui niin todelta Black Waves –teoksessa.

Kerrottakoon että olen vieraillut Bilbaon Guggenheimissa. Se kalpenee Amos Rexissä esillä olevan teamLabin ihanuuden rinnalla. teamLab on japanilainen viidensadan hengen taideyhteisö, jossa on porukkaa visualisteista koodareihin.

Käykää ihmeessä – en sano katsomassa – vaan kokemassa. Näyttely on avoinna loppiaiseen asti. Amos Rex taidemuseo on Lasipalatsissa, Helsingin ydinkeskustassa.

Pitkään Amos Rexiä rakennettiin. Kuoppien jälkeen alkoivat näkyä kummallisen näköiset kuprut entisen linja-autoaseman aukiolla. Mummo muistelee, että sieltä lähtivät aikoinaan pitkänlinjan bussit. Aukion keskellä tököttävä piippu oli kuulemma rakennusvaiheessa  suuri haaste. Miten rakentaa museo maan alle vahingoimatta tuota piippua, joka on suojelukohde. Nyt piippu pääsi uusiokäyttöön, se hoitaa osansa museon ilmanvaihdossa.

Kaupunkikuvan kerroksellisuus näkyy. Linja-autoaseman talo vuodelta 1837,  Lasipalatsi edustaa 1900-lukua ja Ravintola Lasipalatsi vaalii 1930-luvun henkeä. Nyt sitten 2000-luvulla tehtiin museo maan alle.

”Museo, joka ei suostunut maan alle vaan kuplii pinnalla”, totesi museonjohtaja Kai Kartio aiemmin kesällä pressitilaisuudessa. ”Takapihamaisesta tunnelmasta piippupihalla haluttiin luopua ja sinne pystytettiin terassi ja kuplat, joiden haluttiin tuovan museolle tunnistettavan hahmon. Haluttiin, että museo näkyy”.

 

Black waves – Amos Rex – teamLab

Graffity Nature – viidakko, jota yleisö voi täydentää – interaktiivinen taideteos ihastutti.  Aina vaan lisää värikkäitä elementtejä.

Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely

Kosketa vaan reilusti ja katso mitä tapahtuu . Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely

 

Tai astu jalalla – kekot karkaavat mutta lisää tulee tilalle. Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely

Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely

Mistä niitä kukkia aina vaan ilmaantuu lisää? Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely

Jopa museovieraat näyttävät taideteokisilta Amos Rex taidemuseossa.

Designviikkojen avaustapahtumaan virtasi paljon vieraita. Amos Rex – teamLab – Massless -näyttely.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply