Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viinarallien esiaste

Eilen tunnelmani olivat kuin Espanjan caminolla marraskuussa muutamia vuosia sitten. Erona vain se, että eilen rämmin Helsingin paraatipaikoilla, keskustassa hakeutuen Forumissa pidettävään camino-esittelyyn. Marraskuisella caminolla sen sijaan vaelsin harvaanasutulla vuoristoreitillä, jossa ei voi odottaa näkevänsä lumenlapioijia, saati lumiauroja.

Espanjan matkailutoimiston järjestämässä tilaisuudessa puhui espanjalainen toimittaja Cristóbal Ramírez.  Lumimyräkästa huolimatta 120-paikkainen sali oli lähes täynnä.  Kiinnostusta camino-vaelluksiin riittää. Eikä ihme. Nykyajan hamsterinpyörässä ponnistelevat ihmiset tarvitsevat aikaa ajatuksilleen, tilaa visioilleen ja liikuntaa keholleen.

Ehkä olet jo lukenut aiempia camino-juttujani. Niitä on blogissani vaikka kuinka paljon (hakusana camino). Lisäksi löytyy oma sivu varusteiden valintaan. Luettelo ei ole täydelllinen sillä sääolosuhteet ja reitit vaihtelevat, mutta käytän luetteloa hyväkseni kun suunnittelen seuraavaa vaellustani. Takanani on jo neljä reissua ja jotakuinkin 150o kilometriä.

Jos joku kaipaa esitteitä reiteistä, niitä saa Espanjan matkailutoimistosta Pohjoinen Makasiinikatu 6 A, 2. kerros

Camino Ingles

Kädet heiluivat espanjalaisille tyypilliseen tapaan, kun Cristóbal Ramírez kertoi hänelle ilmiselvästi mieluisasta aiheesta. Näitä Santiago de Compostelaan johtavia pyhiinvaellusreittejähän riittää. Nykyään on ryhdytty siellä sun täällä kaivamaan naftaliinista eri alueiden reittejä. On huomattu caminon vetovoima. Siksi oli mukavaa havaita miten hän rajasi aiheen. Suomalaisten – pohjoismaalaisten – osuus tuli hyvin esiin. En muun muassa tiennyt, että Pyhän Henrikin tie Turun suunnalla on todennäköisesti johtanut satamaan, josta on ollut laivayhteys Santiago de Compostelaan.

Enkä sitä, että vuonna 1189 Englannista lähti 60 alusta, joka vei pyhiinvaeltajia Espanjan Coruñaan. Näissä aluksissa matkasivat myös suomalaiset (ja pohjoismaalaiset), jotka olivat hankkiutuneet aluksillaan Englantiin. Coruñasta pyhiinvaeltajat jatkoivat matkaa kävellen Santiagoon. Voi mummon älli ei riitä, miten tuo on saatu tuo camino organisoitua ilman nettiä.

Eikä olisi espanjalainen esiintyjä ollut kyseessä, ellei viiniä olisi mainittu.

”Mitä laivoissa oli paluumatkalla”, kysyy Cristóbal pilke silmäkulmassa.

”Pyhiinvaeltajia tietenkin, mutta myös VINO”.

Tämähän oli selvästi suomalaisten viinarallien esiaste.

 

”Jos pidät ihmisistä valitse Ranskan reitti”, kiteytti Cristóbal Ramírez kun yleisökysymyksenä esitettiin mikä reitti tulisi valita.   Ensimmäiset caminoni suuntautuvat tuolle Ranskan reitille. Ihan hyvä. Pidän ihmisistä. Ja palveluista, joita Ranskan reitillä on tiheässä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply