Suomen suurin matkablogiyhteisö

Medina, kaupungin sydän – Marrakech

Muurien ympäröimä vanha kaupunki, medina on marokkolaisen kaupungin sydän. Marrakechissakin varmaan jokainen kävijä hakeutuu medinan kuhinaan; käy ostoksilla soukeissa ja ihmettelemässä menoa Sadunkertojien torilla (Jemaa el-Fnaa). Mikäli aikaa on, kannattaa myös kierrellä muualla katselemassa kaupungin moni-ilmeisyyttä. Vanhan Marrakechin ympärille on levittäytynyt ranskalaisten protektoraattikaudelta oleva uudempi kaupunginosa leveine bulevardeineen ja toisaalla juutalaiskorttelit suurine parvekkeineen ja ikkunoineen.

Marrakechin perustivat aikoinaan Saharan autiomaan berberit. Sittemmin se on ollut myös ranskalaisten tärkeä hallintokaupunki, sieltä käsin hallinnoitiin koko Etelä-Marokkoa.

Berberit ovat alkuperäiskansaa, joita yhdistää lähinnä kieli. (Kieliperhe, johon kuuluu useita kieliä ja murteita, kertoo wikipedia) Berberien tarinat siirtyvät sukupolvelta toiselle kerrottuina, tarinat ovat osa jokapäiväistä elämää.

Edellisellä reissulla ehdimme kuuntelemaan tarinoita (opas käänsi olennaiset Sadunkertojien torilla) ja  ihmettelin tarinoita ja niiden tärkeyttä.  Silloin uumoiltiin, että tarinoiden siirtymiseen juuri suullisena on vaikuttanut se, ettei berberikielellä on ollut kirjoitusasua ennen vuotta 2004, jolloin kirjainmerkit määriteltiin. Muistini mukaan pian sen jälkeen koululaiset saivat myös ensimmäiset berberinkieliset aapisensa.

Avauskuvassa käärmeenlumoja Sadunkertojien torilla Jemaa el-Fnaa. Käärmeenlumoajien apurit laittavat mielellään käärmeen käteesi, kaulaasi, minne vaan. Kaiva kuvetta, niin tässäkin kuin muussa kohtaa toria. He elävät sillä.

Torilla kuhisee aamusta iltaan, mutta ehkäpä viehättämmillään tunnelmat ovat auringonlaskun aikoihin. Linkissä pieni videopätkä marraskuulta.

Niinkuin missä tahansa missä vilisee ihmiset ja tapahtumat, viisas turisti pitää kiinni lompakostaan, kamerastaan, kännykästään ja muusta sellaisesta, jonka häviäminen harmittaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply jossus maanantai, huhtikuu 9, 2018 at 13:58

    Koobrat on minusta tosi pelottavia, Onneksi ei kukaan laittanut käärmettä minun kaulan ympäri.

    • Reply Mummo matkabloggaa maanantai, huhtikuu 16, 2018 at 20:36

      Kyllä ne mummonkin puntit pani tutisemaan!

    Leave a Reply