Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suuri perhekokous

Tänään keskustelimme ecuadorilaisten perhe-elämästä sekä sosiaaliturvasta ja sen rahoittamisesta. Verojen välttely, korruptio ja raakaöljyn barrelihinta tuntuivat olevan suurimpia harminaiheita.

Nykyisen presidentti Lenin Morenon vaalilupaus nostaa erittäin köyhien ( 10 % kansasta, jotakuinkin 1,7 miljoonaa henkeä eli perhe,  joka tienaa alla 80 dollaria kuukaudessa) sossuavustus 70 dollarista 150 dollariin herättää kysymyksen miten tuo kaikki rahoitetaan. Ope Tómas kertoo, että USA on vaihtanut öljyntuotantoprosessia. Uudella menetelmällä USA pystyy tuottamaan enemmän raakaöljyä, mutta ympäristövaikutukset ovat kyseenalaisia.  Enemmän öljyä, halvempi tuottajahinta. Ei hyvä Ecuadorille, jonka suurin osa tuloista saadaan öljystä.

Tómasin perheen kuvaaminen vaati piirustuksen tuekseen. Hänellä on kolmetoista sisarusta! Ikähaitari 49 – 74.

Selitys: äiti on ollut naimisissa kahdesti. Ensimmäisestä liitosta yksi lapsi, toisesta viisi +seitsemän bonuslasta miehen edellisestä liitosta.

Parin viikon päästä heillä on kaksipäiväinen perhekokous, jossa läsnä sisarukset puolisoineen ja lapsineen. Mahdollisesti myös 102-vuotias isoäiti, ainut vanhan polven elossa oleva edustaja.  Hän tosin kaatui äskettäin ja on epävarmaa pääseekö lonkkavaivaltaan tänä vuonna mukaan. Kaiken kaikkiaan tätä lähipiiriä on 88 henkeä. Perhekokous järjestetään parin tunnin ajomatkan päässä Quitosta. Koko hotelli tarvitaan majoittamiseen.

 

Tómasin perhekartta Hän on sisarusparven 9. lapsi.

Kun perheestä puhuttiin, kietoutuivat mukaan myös sateenkaariperheet, avoliitto, avioerot ja sen sellaiset.

Ecuadorissa avoliitto (union libre) on mahdollinen. Avopareilla oikeudet ovat samat kuin kirkossa vihityillä. Homot – heitä kyllä vieroksutaan – saavat avoparin statuksen, mutta eivät voi adoptoida lapsia.

Kaksi viidestä avioparista eroaa.

Lapsia keskimäärin 3,7 perheessä. Köyhimmillä (60 %) eniten. Rikkailla ja keskiluokalla (loput 40 %) yksi, kaksi lasta.

Maa on katolinen ja vähän samaan tapaan uskonnollinen kuin Suomi. Paavi on kaukana, kirkossa käydään kerta pari vuodessa.

Tämän kaiken ja paljon muuta Tómas kumosi päähäni parin tunnin aikana.

Kohta lounas ja sen jälkeen alkaa iltapäivän kulttuuriretki.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply