Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tulimiehen seurassa – Mikulov – Tšekin tasavalta

Ei ollenkaan hassumpi tapa viettää vuoden viimeistä työpäivää määriläisessä viinikellarissa. Voi sitä kielten sekamelskaa ja naurun määrää mikä tallenteelta kuuluu.  Kun matkustan turistina, käyn kohteessa ja kotona sitten selaan kuvat,  ja se on siinä. Pressireissujen annin sen sijaan mäihään moneen kertaan.

Nyt on vuorossa Tšekin tasavalta,  josta aloitan kirjoittamaan juttuja.  Viime kesäisellä matkalla mukana oli varsin värikäs pohjoismainen toimittajajoukko: kaksi Tanskasta, kaksi Norjasta, yksi Ruotsista ja minä Suomesta.

Viinikellari Pod Kozím Hradkemissa tapahtuneen viiniesittelyn ensimmäinen nauhoitus kesti puolitoista tuntia ja sinä aikana ”tulimiehen”,  Michal Solarikin avulla edettiin rosee-viiniin asti.

Uima-allasviini

”Tšekkoslovakiassa astui vuonna 1922 voimaan laki, joka kielsi roseen valmistamisen sekoittamalla puna- ja valkoviiniä. Se pitää valmistaa alusta asti roseena”, Michal kertoo.

Kuten tiedämme Tšekkoslovakia jakautui aikoinaan Tšekin ja Slovakian valtioiksi. Michalin viinikellari sijaitsee Tšekissä, Määrin alueella.

”Alueellamme pidetään rikoksena  (ehkä pitäisi kääntää synti) jos puna- tai valkoviiniin sekoitetaan hedelmiä, mutta rosee-viiniin voi sujautttaa vaikka melonia tai mansikoita. Siitä on tullutkin niin suosittua, että rosee ei tahdo riittää.”

Rosee tarjoillaan kylmänä ja pulloa pidetään viininjäähdyttimessä. Mielikuva uima-altaallan nautiskelusta soveltuu hyvin. Siksi nimi ”uima-allasviini”.

Tsekki Mikulov Viinikellari Pod Kozím Hradkemin seinät vuorattu lanteilla pieni

Viinikellari Pod Kozím Hradkemin seinät on vuorattu lanteilla. Kun jättää lantin, se auttaa toiveessa päästä uudelleen maistelemaan viinejä tähän kellariin.

Tulimies

Toinen nauhoite kesti reilut kymmenen minuuttia. Sen loppupuolella maistelimme jo paikallista väkijuomaa, joka saa naiset kuulemma niin villeiksi, ettei Michal enää pärjää. Kolme vuotta sitten hän jaksoi vielä juosta lujaa, enää ei. Otamme siis varovasti tuota tujua ainetta.

Loppuhuipentuma viinan voimalla, siitä nimi tulimies. Isoisä opetti Michalille miten tarkistetaan onko viina juomakelpoista. (Me kaikki tiedämme, että tarvitaan noin 40 % ennenkuin alkoholijuomalla voi liekittää.) Aika veijari!

 

Sormi kastetaan grappaan ja sytytetään tuleen. Jos liekki on sininen, grappa on juomakelpoista.

Michal Solarik Tsekki Mikulov Viinikellari Pod Kozím Hradkem pieni

Michal Solarikin näytös huipentuu. Tsekki, Mikulov, Viinikellari Pod Kozím Hradkem

Vinný sklep Pod Kozím hrádkem

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply