Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiehtova oliiviöljy – Kreeta

Haastattelin lehtijuttua varten vuosikymmeniä Kreetalla asunutta suomalaissyntyistä kirjailija-yrittäjää Merja Tuominen-Gialitakia. Voi miten kiehtova ja monitahoinen onkaan oliiviöljyjen maailma. Varsinainen lehtijuttu ilmestyy lokakuussa. Laitan linkin blogiin sitten aikanaan.

Merjan viimeisin teos ”Neitsytöljyn mustattu maine” ja muu tuotanto löytyy linkistä.

Oliiviöljyä kannattaa maistaa

Hyvän oliiviöljyn tunnistaa maistamalla. Katso tästä miten se käy.

Merjan vinkki niille jotka eivät pääse Kreetan tarhoihin vertailemaan.

”Kannattaa ostaa uusi oliiviöljypullo hieman ennen kuin vanha tyhjenee. Näin pääsee vertailemaan kahta makua. On yllättävää miten suuria makueroja löytyy”.

Oliiviöljyn säilyvyys

Kreetan matkallamme monet suorastaan hamstrasivat oliiviöljyä.  Sitä ostettiin oliivitarhoista ja ostokset tietenkin mitoitettiin matkalaukun kilojen mukaan. Himokäyttäjät näyttivät täydentävän vielä öljyvarantojaan lentokentällä turvatarkastusten jälkeisissä myymälöissä. Tuolloin sai vielä viedä kolmen litran kanisterin käsimatkatavarana.

Jotkut epäilivät, liekö tuo säilyy. Merjan haastattelussa tuli ilmi, että hyvälaatuinen oliiviöljy säilyy kanisterissa, valolta suojattuna, useita vuosia. Tosin terveyshyötyihin vaikuttavien polyfenolien määrä vähenee öljyn ikääntyessä.

Oleokantaali

Merja kertoi, että ranskalainen tutkija Gary Beauchamp löysi oleokantaalin kymmenisen vuotta sitten. Sen arvellaan estävän Alzheimeria ja pitävän syövän kurissa.

” Oliiviöljyssä on huomattava määrä polyfenoleita – ja siten myös oleokantaaleja – mikäli öljyä ei ole käsitelty eli kemistien ihmettä ei ole tehty”, Merja kertoo. Kemistien ihmeellä hän tarkoittaa maailmalla ilmenevää tapaa jolloin huonompilaatuinen öljy päivitetään hyvälaatuisella. Näin laatutasoa saadaan nostettua.  Tästäkin lisää hänen kirjoissaan.

Kreetan oliivilehtojen uudet tuulet 

Uudet tuulet puhaltavat Kreetan oliivitarhoissa. Enää ei tyydytä viemään oliiviöljyä bulkkitavarana ulkomaille jalostettavaksi. Tuottajat ovat investoineet pullotuskoneisiin ja satsaavat omaan pullotukseen. Omat brändit ovat kasvava business maailman parhaaksikin luokitellusta oliiviöljystä.

Yksi näistä on Vassilakis Emm. S.A. perheyritys, joka on tuottanut oliiviöljyä jo vuodesta 1865.

Vuosituhannen vaihteessa yritys siirtyi uuteen ajanjaksoon. Se investoi pullotustehtaaseen. Kalliit koneet hankittiin Italiasta ja Saksasta. Nykyään tuotantolaitos pystyy käsittelemään 12000 kiloja oliiveja tunnissa.

Neapolissa toimivaa yritystä pyörittää Manolis Vassilakis lähisukulaisineen.

tytär Georgia ja isä Manolis Vassilakis _MG_9658 pikkukuva

Vassilakisin oliivitarhan toimintaan osallistuvat myös nuoret naiset, osa heistä perheen tyttäriä. Kuvassa tytär Georgia ja isä Manolis Vassilakis .

Toplún luostarissa

tutustuimme toisentyyppiseen oliiviöljyntuotantomiljööseen. Luostarissa tuotetaan sekä alkoholijuomia, viiniä että oliiviöljyä omalla Toplú merkillä.

”Valmistamme maailman parasta oliiviöljyä”, tämän lausahduksen kuulimme ties kuinka monta kertaa Kreetalla. Se tuli myös  lähes kolmenkymmenen pientuottajan konsulttina toimivan agronomin, Manoliksen suusta Toplún luostarikierroksella.

”Ennen vanhaan öljy toimitettiin tankeissa Italiaan, jossa sitä sekoitettiin paikalliseen öljyyn, pullotettiin ja vietiin italialaisena tuotteena Pohjois-Eurooppaan ja muualle maailmaan. Nyttemmin kreetalaiset ovat luoneet omia brändejä.”

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply