Suomen suurin matkablogiyhteisö

Reilua peliä

Tämä mummo on nyt pulassa. Kymmenen vierasta Amerikasta tulossa ja haluaisivat tutustua uskontokuntansa pyhättöön Suomessa. Itse en tiedä asiasta tuon taivaallista. No, opetettiinhan koulussa eri uskontoja, mutta luulen, että vieraat haluavat enemmän kuin haalistuneet koulutietoni.
Soittelen sinne tänne ja saan selville oppaan, ainoan laatuaan Helsingissä, joka voisi järjestää pyhättövierailun. Mutta, mutta. Opas haluaa palvella kuitittomasti, satasen tunti. Minulla taas on yritys, joka ei voi maksella ohi kirjanpidon.  Ei ole ensi kerta kun törmään ilmiöön ja mieleeni tulee, että ehkä minulta on jäänyt jokin asia ymmärtämättä.
Soitan yrittäjien neuvontaan. Maksu oppaalle tippien muodossa tulee ensimmäisenä mieleeni, koska vieraathan opastuksen kuitenkin maksavat.

Kaidalla tiellä ollaan.
– Sinun ei ainakaan kannata kehottaa asiakkaita maksamaan tuota satasta tippeinä.

Jos kehottaisin, se olisi kuulemma pahempi rike kuin se, että maksaisin pimeästi. Yllyttäisin vieraita rikoksen tielle. Mutta teen niin tai näin:
– Joudut maksamaan seuraamukset, jos jäät kiinni.

Verohallinto ei myöskään löydä koloja laista.
– Mainitsemasi opaspalvelu ei ole verovapaata tuloa, vaan palkkaa. Mikäli opas on ennakkoperintärekisterissä, työnantajan ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, sotua ja sivukuluja. Mutta tässäkin tapauksessa oppaan pitää ilmoittaa ko. tulo verotuksessa.

Reiluus matkailualalla syntyy siitä, että kaikilla on samat pelisäännöt. Matkailupalveluja tarjoavien toiminta perustuu lakeihin ja määräyksiin, jotka saattavat tuntua joskus turhanpäiväisiltä. Kaikella lienee taustansa ja syynsä, mutta ennen kaikkea lait ja määräykset ovat kaikille toimijoille samat. 
Kuten jo totesin, ei ole ensi kerta. Pimeitä palkkioita, epäselviä kuljetuskuvioita, käteisellä suoritettavia korvauksia ja oikein kun tonkisi, niin mitä kaikkea sitä löytyisikään tästä maasta, jossa niin mielellään osoitellaan etusormella etelää kohti kun pelisäännöistä ja veronkierrosta keskustellaan. Jotkut täällä Suomessa toimivat niin kuin toimivat silkkaa tietämättömyyttään, toiset taas tieten tahtoen välttääkseen veroja tai saadakseen rahallista etua.
Kävin viikonloppuna Terhokodissa ja silmiini osui hinnasto. Reilut kolmekymppiä vuorokaudelta. Tuolla hinnalla saa ympärivuorokautista hoitoa, kivunlievitystä ja kaikenlaista keskusteluapua sekä syöpäsairas että läheiset. Varmaan on muutakin, jota vain päiväseltään vieraileva ei edes tiedä. Kaiken tuon pyörittäminen maksaa vuorokaudessa varmasti moninkertaisesti ja kaikki joiden läheinen tai itse on samassa tilanteessa, haluavat että hoitoa saa. Tämä on vain yksi esimerkki mihin verorahoja tarvitaan.

Haluan ajatella, että tarinani opas ilmoittaa käteisenä saamansa tulot verotukseen. Satanen tunnilta, kyllä siitä liikenee lantti verotukseenkin. Opastuksia pimeästi tekevät aiheuttavat myös epäreilun kilpailutilanteen.  Rehellisesti toimiva on auttamattomasti kalliimpi. Jos on alv-rekisterissä, hintaan täytyy lisätä alvit (24 %). Tuloveroakin on maksettava (keskimäärin 30 %).
No niin, miten kävi pyhättövierailun? Ilmoitin asiakkaalle, että pyhättö ei ole avoinna – niin kuin se ei olekaan – mutta voimme katsoa sitä ulkopuolelta. Syyn jätin mainitsematta. Sitten vaan hakukoneet rallattamaan. Tietohan tästä maailmasta löytyy.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply