Varaderoon

Tiistaina Havanna – ainakin sillä hetkellä ruuhkaton kaupunki muistuttaa, että kauneus on katoavaista, mikäli sitä ei hoideta.  Suuntaamme itään kohti Varaderoa, jonne matkaa on 168 kilometriä.
Pian Havannan ulkopuolella ohitse vilahtavat  kiinalaisten ja espanjalaisten lääketieteen opiskelijoiden rähjäiseltä näyttävät asuntolat.  Lasten leirikeskus on muutettu turistikohteeksi, jota hämmästelemme bussimme nuhruisen ikkunan läpi.  
Rantaviivassa töröttävät öljynporaustornit. Öljy ei kuulemma ole järin hyvälaatuista. Kuubalaisten öljyntarpeen tyydyttää Venezuela.
Vanhemmissa taloissa ikkunat antavat poispäin merestä. Joku porukastamme arvelee, että näin on siksi, että kuubalaisen käsityksen mukaan meri erottaa heidät muusta maailmasta. Meri ei ole heille yhtälailla se juttu kuin meille.
Paikallinen muistutus sillalla ”Si maneja no beba” – jos ajaa ei saa juoda alkoholia.
Tien poskessa maanviljelijät kauppaavat kotitekoista juustoa.
Kuljettaja hikoilee (ja hieman hermostuukin) kiinalaisbussimme yskiessä ylämäessä.  Satasta saa ajaa, mutta vauhti vaikuttaa railakkaammalta. Toisaalta teillä ei ole liiemmälti ruuhkaa, mitä nyt hevosrattaat tukkivat välillä väylän vastaantulevalta kuorma-autolta ja näin saadaan jännitystä aikaan pikkubussissamme.

Yumuri Valley, Cuba’s Matanzas

Muusikot työn touhussa ja levykauppana toimii vanha matkalaukku

Paras Pina Colada

Varaderoon saavuttaessa maksetaan tullimaksu 4 CUC /ajoneuvo. (kahdessa muussakin kaupungissa on sama käytäntö). Kaupunki ei ole suljettu kuubalaisilta, vaikka käytännössä se on liian kallis heille. Monet kuitenkin pääsevät nauttimaan luksuksesta silloin kun kuubalaisittain varakkaat sukulaiset tulevat lomailemaan USA:sta ja kutsuvat heidät mukaan lomaparatiisiinsa.  

Varaderossa asuu lähinnä matkailuelinkeinon parissa työskenteleviä. Heitä on niin paljon, että muuttoa rajoitetaan ja käytännössä asukkaaksi pääsee vain avioliiton kautta.  
Varaderossa riittää rantaviivaa – sen maksimoi sijainti kapealla niemellä

Kuutisenkymmentä hotellia – osa huomiota herättävän kirkkaaksi maalattuja – huolehtii matkailijoiden majoittamisesta. Mitä pidemmälle niemellä etenee, sitä nuorempi majoituspaikka todennäköisesti on.  Niemenkärkeä rakennetaan parhaillaan.  Valkohiekkaista rantaa on reilut parikymmentä kilometriä.

Al Caponen asunto toimii nykyään ravintolana.

Ravintola Xanadú

Sanovat minua mini iguanaksi

Varaderossa Ravintola Xanadún ruoka on kansainvälistä tasoa 


Hotel Blau Varadero

All inclusive – ranneke käteen ja menoksi. 


Golf-kenttään tutustuminen mutta vaan tutustuminen


Varaderossa löytyy myös viheriö golfin harrastajilleHattukauppiaat matkalla pelastamaan päähineettömiä turisteja 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply