Karnevaalitunnelmaa Venetsiassa

Vuoden ensimmäinen matkamme suuntautui helmikuun lopussa Venetsiaan. Ensimmäisenä kokonaisena päivänä perillä oli myös sopivasti Venetsian karnevaalien viimeinen päivä, joten pääsimme nauttimaan kaupunkia kierrellessä karnevaalitunnelmasta sekä näkemään toinen toistaan upeampia karnevaaliasuja.

Ensikertalaisena Venetsiassa tuli tietenkin kierrettyä kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Keskityn tässä julkaisussa kuitenkin karnevaaleihin, sillä blogikirjoituksia Venetsian nähtävyyksistä löytynee jo pilvin pimein.

Venetsian karnevaalit (Carnevale di Venezia) ovat yksi Italian tunnetuimmista ja suosituimmista vuosittaisista tapahtumista. Venetsian karnevaalit järjestetään vuosittain niin, että karnevaali päättyy aina laskiaistiistaina. Karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa ja sen aikana on paljon erilaisia tapahtumia kuten katuesityksiä, kilpailuja parhaasta puvusta, teatteria sekä oopperaa. Vuosittain päivittyvä tapahtumakalenteri löytyy karnevaalien virallisilta nettisivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karnevaalien historiaa

Venetsian karnevaalien historia juontaa juurensa aina vuoteen 1162, jolloin ensimmäinen karnevaali sai alkunsa, kun Venetsia voitti taistelun Aquileian kaupunkia vastaan. Tästä lähtien ihmiset alkoivat vuosittain juhlistamaan tätä voittoa kerääntyen juhlimaan Pyhän Markuksen torille.

Naamioiden takaa karnevaaleja alettiin viettämään virallisesti renessanssin aikana 1500-luvulla. Naamioiden käytölle oli hyvä syy, sillä tällöin naamiot tekivät ihmisistä tasa-arvoisia. Karnevaalien aikana kansalaiset kaikista yhteiskuntaluokista pystyivät juhlimaan yhdessä anonyymisti. Muutaman vuosisadan kuluessa perinne kuitenkin laantui, kun Napoleon kielsi naamioitumisen.

Vuonna 1979 Italian hallitus päätti herättää henkiin venetsialaisille historiallisesti tärkeän juhlan. Vuodesta 1979 Venetsian karnevaaleja on vietetty vuosittain (koronavuosia lukuunottamatta), ja tapahtumasta on tullut yksi tärkeimpiä turismin lähteitä Venetsialle vuodenaikana, jolloin turismi olisi muutoin alhaisimmillaan. Nykyisin naamioilla saavutetaan luonnollisesti samanlainen anonymiteetti kuin vuosisatoja sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaako Venetsiaan matkustaa karnevaalien aikaan?

Vaikka karnevaalit tuovat kaupunkiin turistiruuhkia ja varmasti vaikuttavat myös majoitusten ja lentojen hintoihin korottavasti, niin silti suosittelen matkustamaan Venetsiaan karnevaalien aikaan. Upeiden karnevaaliasujen viliseminen Venetsian katukuvassa tuo ainutlaatuista tunnelmaa, jota on mahdotonta kokea muualla. Lisäksi kaupungissa on karnevaalien aikaan esimerkiksi paljon ilmaisia katuesityksiä. Karnevaalien aikanakin kaupungista on kuitenkin myös mahdollista nauttia kaikessa rauhassa, kun lähtee päänähtävyyksiltä rohkeasti eksymään kohti sivukujia.

Naamioita on myynnissä katujen varsilla jokaisessa turistikrääsää myyvässä kojussa kuin myös upeiden näyteikkunoiden takaa paljastuvissa erikoisliikkeissä, joten halutessaan on helppo heittäytyä karnevaalitunnelmaan anonyymisti naamion takaa ostamalla itselleen matkamuistoksi mieluisensa silmikon.

Päivän aikana ympäri kaupunkia tuli vastaan useita viihdyttäviä katuesityksiä: teatteria, musiikkia ja akrobatiaa. Parasta oli kuitenkin kaduilla vastaan tulevat toinen toistaan hienommat karnevaaliasut. Karnevaaliasut yhdessä upeiden vanhojen rakennusten kanssa veivät ajatukset jonnekin historian havinaan, jossa rikkaat ja köyhät juhlivat keskenään sulassa sovussa loisteliaan Venetsian yössä.

Emme varanneet matkaa Venetsiaan karnevaalien vuoksi, vaan matkan ajankohta valikoitui ihan talvilomaviikon ehdoilla. Tiedostin kuitenkin matkaa varatessa, että karnevaalit olisivat siellä vielä käynnissä vierailumme aikana. Venetsian karnevaalit olivat kiva kokemus. Ilman hienoja karnevaaliasuja katukuvassa olisikin kokemus Venetsiasta jäänyt varmasti paljon neutraalimmaksi.


Löydät lisää kuvia, tunnelmia ja vinkkejä matkoiltani Instagramista @minimatkailija.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 23.3.2023 at 21:12

    Karnevaalitunnelma Venetsiassa kuulostaa upealta. Me olemme viettäneet karnevaaleja vain Rio de Janeirossa. Me emme ole vielä olleet tänä vuonna ulkomailla, mutta kotimaassa on tehty muutama kiva reissu ja lähiaikoina olemme lähdössä ensimmäistä kertaa käymään Krakovassa.

    • Reply minimatkailija 25.3.2023 at 08:19

      Rion karnevaalit olisi kyllä kiva kokea vielä joskus itsekin.

    Leave a Reply