Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syyskuisen Lontoon sykkeessä

Britannian pääkaupungissa Lontoossa ei tekeminen ja näkeminen lopu kesken. Lontoo on yksi Euroopan suurimmista kaupungeista ja tarjoaa matkailijoille muun muassa kuninkaallista menoa, historiaa, taidetta ja kulttuuria, urheilua kuin myös shoppailumahdollisuuksia. Kaksikerroksiset Double Decker -bussit sekä puhelinkopit -ja postilaatikot värittävät Lontoon katukuvaa ikonisen punaiseksi. 

Syyskuussa matkustin kesälomani aikana Lontooseen neljän yön kestävälle matkalle. Tällä hetkellä, kun Tampereelta pääsee suoralla lennolla Lontooseen, niin oli oikein hyvä aika lähteä tutustumaan jo pitkään bucket listallani olleeseen kaupunkiin.

Lentokenttiä Lontoossa on viisi. Kävellessä kaupungilla ja katseen kohottaessa hetkeksi taivaalle päin näkeekin lentokoneita kaupungin yllä koko ajan joko laskeutumassa tai nousemassa. Ryanairin suora lento Tampereelta suuntautui Stanstedin kentälle, josta oli Lontoon Liverpool Streetille vielä 50 minuutin junamatka Stansdet Expressillä. Junaliput saa kätevästi ja huokeampaan hintaan ostamalla ne hyvissä ajoin Standet Expressin verkkokaupasta. Oma menopaluulippuni maksoi 24 puntaa eli noin 28 €. PDF-lipun voi näyttää kätevästi puhelimesta portin lipunlukijaan. Junalipun voi käyttää mihin tahansa lippuun merkityn päivän junavuoroon ja paluu voi tapahtua millä tahansa junavuorolla kuukauden sisällä lipun päiväyksestä. Junaliput uskaltaa siis hyvin ostaa ennakkoon, sillä mahdolliset lennon viivästymiset eivät vaikuta joustavaan junalippuun, kunhan menomatka vain tapahtuu lippuun merkityn päiväyksen aikana. Normaalisti junia kulkee 30 minuutin välein, mutta esimerkiksi menomatkan junaa sain itse odotella yli tunnin, sillä raiteilla oli tapahtunut jokin onnettomuus. Paluumatkalla junat kulkivat normaalisti puolentunnin välein.

Heti juna-asemalta ulos löydettyäni sain kokea tavanomaisen brittisään. Ensin paistoi aurinko. Juuri kun sain aurinkolasit kaivettua reppuni syövereistä päähän, niin alkoikin satamaan. Heti, kun sain sadevarjon auki, niin tottakai sillä hetkellä sade lakkasi. Ja sitten taas tuli paistetta, sadetta ja pilvistä säätä vuorotellen. Lontoon matkalle kannattaa pakata mukaan ehdottomasti sateenvarjo.

Yövyin neljä yötä Wombat’s City Hostellissa, joka sijaitsee lähellä Towerin linnaa, siltaa ja metroasemaa. Hotellit Lontoossa ovat järkyttävän kalliita, mutta sänkypaikka 6 hengen naisten huoneessa maksoi kohtuulliset 125 € neljältä yöltä, eli reilu 31 € per yö. Hostellin yhteistilat olivat viihtyisiä. Olen ollut aiemmin saman hostelliketjun Wienin hostellissa ja totesin sen myös erittäin mukavaksi paikaksi. Niinpä en edes pahemmin vertaillut Lontoon hostelleja, vaan valinta oli helppo.

Lontoossa on asukkaita noin 9 miljoonaa, joten vilinää ja vilskettä kaupungissa piisaa ympäri vuorokauden ja vuoden. Kaupassa käydessäni on kadun liikenne taas ruuhkautunut. Roskiksia on hankala löytää keskustan alueelta. Tämä selittää hyvin myös sen miksi kaduilla lojuu paljon roskia. Illalla kuuntelen hostellin sängyssä ikkunan ollessa vielä auki kuinka juna jyskyttää lähistöllä muutaman minuutin välein ja välissä kuulen lentokoneen lentävän kattojen yllä.

Lontoossa on niin paljon nähtävää, että sen vuoksi en tehnyt tarkkoja suunnitelmia kolmelle päivälle, vaan menin fiiliksen mukaan sinne minne jalat kuljettivat. Ensimmäisen päivän kulutin tutkien hostellin lähialueita. Towers of London ja Tower Bridge olivat päivän ensimmäisiä kohteita. Sen jälkeen reitilleni osui mm. Leadenhall Market ja maamerkki ”Monument to the Great Fire of London”.

Sky Gardenissa kävin katselemassa kaupunkia 35. kerroksen korkeudelta käsin. Sky Gardeniin on ilmainen sisäänpääsy. Ilmaislipun voi varata viralliselta nettisivuilta ennakkoon, jottei joudu jonottamaan. Itse yritin varata kyllä hyvissä ajoin ennen matkaa lipun ennakkoon, mutta kaikki päivät jolloin olin kaupungissa, olivat jo tuolloin täyteen varattuja, joten jonottelin noin reilut 30 minuuttia päästääksesi sisälle. Ylhäältä näkee pitkälle kaupungin yli ja ikkunoissa on merkittynä kaupungin nähtävyydet, joita voi yrittää horisontista bongailla.

Toisena päivänä lähdin testaamaan Lontoon metroa, eli tubea ja otin suunnaksi Buckinghamin palatsin jääden pois St. James’s Park -pysäkillä. Metroa on helppo käyttää Lontoossa. Matkan voi maksaa lähimaksuominaisuuden sisältävällä maksukortilla. Kortti leimataan mennen tullen. Ihailin Buckinghamin palatsia tällä kertaa vain ulkoa käsin. Kyseisenä päivänä ei ollut kuuluisaa vahdinvaihtoa, mutta katselin työvuorossa olleiden vartijoiden tarkkaan opeteltua kävelykoreografiaa sekä tiukkaa paikallaan seisomista hetken aikaa. Sen jälkeen pyörin lähistön puistoissa, kuten kauniissa St. Jamesin puistossa, jossa haikarat ja joutsenet uivat sulassa sovussa. Tästä oli helppo jatkaa matkaa kävellen kohti Big Beniä. Tämän jälkeen hyppäsin takaisin tubeen ja otin suunnaksi Notting Hillin. Notting Hill oli aivan ihana! Olisin voinut jäädä kuvaamaan jokaista rohkean värikästä tai lempeän pastellista kaupunkipientaloa eli townhousea. Notting Hillin Portobello Roadin varrella oli paljon ihania pikkupuoteja. 

Illalla hostellille palattuani sain kuulla kuningatar Elisabethin poismenosta. Olin juuri aamupäivästä käynyt Buckinghamin palatsilla ja tällöin lippu liehui vielä kaikessa komeudessaan ylhäällä. Alkuillasta lippu oli kuitenkin laskettu puolitankoon. Pohdin illalla kuinka seuraavana päivänä suru-uutinen tulee näkymään Lontoon katukuvassa.

Kolmantena päivänä lähdin seikkailemaan Cityn ja Sohon alueelle. Britannian liput olivat puolitangossa ja jokainen mainostaulu kunnioitti Elisabethin muistoa. Päivän aikana kerkesin kiertää katsomassa mm. St. Dunstan in the Eastin, Oxford Streetin, Chinatownin ja Piccadilly Circuksen. St. Dunstan in the East on Cityn kaupunginosassa sijaitseva vanha kirkonraunio, joka toimii nykyisin yleisenä puutarhana. Paikka on erittäin mielenkiintoinen ja kaunis. Se on myös hyvä paikka, jos haluaa päästä hetkeksi rauhoittumaan suurkaupungin sykkeestä.

Sohosta löytyy paljon kauppoja, joten shoppailija saa kulumaan aikaa siellä hyvinkin päivän. Myös Chinatown sijaitee aivan Sohon kyljessä. Chinatownista löytyy tietenkin kiinalaisia ravintoloita ja aasialaisia kauppoja. Piccadilly Circuksen kohdalla kaikki ottivat kuvia isosta mainostaulusta, jossa oli edesmenneen kuningattaren muistoa kunnioittava kuva hänestä nuorena ja vanhana. 

Koska olin jo aivan Green Parkin vieressä, niin päätin mennä sinne hetkeksi istumaan puiston penkille. Näin kuinka kansa kulki valtoimenaan kohti Buckinghamin palatsia. Pienen lepohetken jälkeen päätin vielä itsekin käydä uudemman kerran viereisen Buckinghamin palatsin alueella. Tunnelma ja väenpaljous olivat aivan eri tasoa kuin vuorokausi sitten. Paikka oli tietenkin täynnä kansaa, joka halusi tuoda kukkia tai muuten vain kunnioittaa kuningattaren muistoa. Myös poliiseja, turva-aitoja sekä televisiokameroita toimittajineen oli joka puolella ja helikopteri lenteli alueen yllä ympyrää. Olin hetken aikaa paikalla aistimassa tunnelmaa ja sen jälkeen suuntasin metrolla takaisin hostellille.

Sitten koitti kotiinpaluun aika. Ryanairin paluulento Tampereelle oli yli kolme tuntia myöhässä. Koska olin hyvissä ajoin kentällä ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa, vietin todellisuudessa kentällä lähemmäs 6 tuntia, joten aikana kävi hieman tylsäksi. Lopulta onneksi kuitenkin lentokone pääsi lähtemään kohti Tamperetta ja myöhään illalla laskeuduin turvallisesti kotikentälle.

Lontoo oli ihana! Niin paljon näin kolmessa päivässä, mutta niin paljon jäi myös nähtävää seuraavia reissuja varten.


Löydät lisää kuvia, tunnelmia ja vinkkejä matkoiltani Instagramista @minimatkailija.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.10.2022 at 15:58

    Paljonko Ryanairin lennot muuten maksoivat? Kovasti kiinnostaisi usean vuoden jälkeen päästä uudelleen käymään Lontoossa. Nähtävää tosiaan kaupungissa riittää ja itselläni on myös paljon vielä paikkoja näkemättä, mutta toisaalta sitä haluaa palata siellä myös jo aiemmin miellyttäväksi havaittuihin nähtävyyksiin.

    • Reply minimatkailija 9.12.2022 at 17:13

      Omat lentoni olivat todella edulliset, vain noin 30 € menopaluu. Kyseessä tietenkin Value-lipputyypin liput ilman mitään lisävalintoja.

    Leave a Reply