Suomen suurin matkablogiyhteisö

Split – Kroatian suurin rantakaupunki

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki heti pääkaupunki Zagrebin jälkeen ja samalla maan suurin rantakaupunki. Rantabulevardi Riva ja historiallinen Diocletianuksen palatsi ovat Splitin tärkeimmät nähtävyydet. Splitissä yhdistyvät niin kaupunki- kuin rantaloman tunnelma.

Kroatian lomamme seuraavaan etappiin, Splitiin, matkustimme Dubrovnikista FlixBussilla. Matka-ajan piti olla lipun mukaan vajaa neljä tuntia, mutta todellisuudessa matkaan kului noin viitisen tuntia. Tie kulki noin 15 kilometriä Bosnia-Hertsegovinan alueella, joten kaksi kertaa matkan aikana koko bussi tyhjennettiin ja kaikki kävivät passintarkastuksessa. Tähän kului tietenkin aikaa, enkä ole varma oliko tämä aika huomioitu ollenkaan lipun ilmoittamassa matka-ajassa. Splitissä kuulimme majapaikkamme emännältä, että Dubrovnikista olisi päässyt myös lautalla Splitiin samassa ajassa. Lauttamatka olisi varmasti ollut mukavampi tapa matkustaa kyseinen matka, kun samalla olisi päässyt ihastelemaan merimaisemia ja tunnettuja saaria.

Splitissä vietimme vain noin vuorokauden. Kovin syvällisesti emme siis kerenneet kaupunkiin tutustua, mutta tässä julkaisussa kuitenkin tunnelmia pikaisesta Splitin vierailusta. Splitissa vierailu on kätevä yhdistää Kroatian kiertomatkaan, mutta suoria lentoja menee Helsingistä tiuhaan kesäsesongin aikaan, joten kaupunkiin on myös helppo tehdä esimerkiksi viikonloppumatka. Mikäli kaupungissa viettää pidemmän ajan, on Dalmatian saaristoon tutustuminen helppoa Spilista käsin.

Splitin tärkein nähtävyys on Diocletianuksen palatsi, joka kattaa noin puolet vanhasta kaupungista. Palatsi on peräisin Rooman ajalta ja se on Unescon maailmanperintökohde. Hopeinen portti (The Silver Gate), josta astuimme sisään vanhan kaupungin alueelle johdatti suoraan pääkadulle ja vanhan kaupungin tunnelmaan. Rauniot, aukiot, kirkot, kapeat kadut ja vaaleat vanhat kiviset talot olivat tietenkin ihastelemisen arvoisia pitkin vanhaa kaupunkia.

Rantabulevardi Riva on myös erittäin kaunis paikka palmuineen meren kimaltaessa taustalla. Auringonlaskun aikaan illan viiletessä Riva on mitä mainioin ja tunnelmallisin paikka nauttia laajan terassitarjonnan antimista. Ainoa huono puoli on ruuhka – Rivalle pakkautuvat niin paikalliset kuin turistit viettämään iltaa.

Yöpaikkamme oli Diocletianuksen palatsissa sijaitseva Julije Rooms, joten kaikki tärkeimmät nähtävyydet olivat muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Julije Rooms oli guesthouse, jossa olisi viihtynyt useammankin yön. Paikka oli tunnelmallisessa perinteisessä vanhassa talossa puisine ikkunaluukkuineen. Kapean kadun varrella olevasta rautaportista löytyi sisäänkäynti. Vaikka ulkoisesti paikka oli vanhan näköinen, niin sisältä asunto oli kuitenkin moderni ilmastontilaitteineen ja älytelevisioineen ja paikan puhtaus oli moitteeton. Käytävän varrelle oli kolme huoneistoa ja käytössä oli pieni yhteiskeittiö, jonka jääkaappiin sai näppärästi kaupasta ostetun aamupalan yöksi kylmään. Hintaa yhdelle yölle tuli noin 70 €, joten hintaansa nähden paikka oli oikein kiva ja sijainti mitä mainioin.

Summa summarum, vanhan kaupungin alue ja palatsin rauniot sekä rantabulevardi Riva olivat kauniita, mutta muuten Splitissä ei ollut mitään kovin erityisen säväyttävää. Kaupunkiin saapuessa ja lähtiessä oli bussireitin varrella lähinnä vain lähiöitä rumine kerrostaloineen. Split oli kuitenkin ehdottomasta kiva kokea ja nähdä kerran elämässä. En kuitenkaan koe, että lyhyen vierailumme aikana mitään tärkeää jäi näkemättä, minkä vuoksi palaisin kaupunkiin varta vasten uudelleen. Dubrovnik hurmasi, mutta Split oli vain ihan kiva.

Splitista matkamme jatkui kohti Plitvicen kansallispuistoa. Aamulla matkalla bussiasemalla kylpi palatsin rauniot kauniissa auringonnousun valossa ja vanhan kaupungin kadut olivat tyhjentyneet illan turistimassasta. Harmitti, ettei ollut aikaa jäädä valokuvailemaan vanhan kaupungin aluetta aamuauringossa, vaan bussiasemalle oli kerittävä ajoissa. Seuraavassa julkaisussa tunnelmia kauniista Plitvicen kansallispuistosta.


Löydät lisää kuvia, tunnelmia ja vinkkejä matkoiltani Instagramista @minimatkailija.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24.8.2022 at 01:03

    Olisinkin kysynyt, että piditkö Dubrovnikista enemmän, mutta vastaus tulikin lopussa. Kuvien perusteella myös Split näyttää kuitenkin oikein kivalta. Hintataso Splitissa lienee kuitenkin edullisempi? Onpa kiva päästä lukemaan Plitvicen kansallispuistosta, toivottavasti siellä käynti oli onnistunut.

    • Reply minimatkailija 29.8.2022 at 20:24

      Sanoisin, että hintataso oli edullisempi verrattuna nimenomaan Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin. Muutoin Dubrovnikin (vanhan kaupungin/keskustan alueen ulkopuolella) sekä Splitin hintataso oli kutakuinkin Suomen tasolla.

    Leave a Reply