Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaunas – helppo ja edullinen kesäkohde

Baltian maiden eteläisimmän maan Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on mainio valinta kesäiselle kaupunkilomalle. Vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitsevan Kaunasin on sanottu olevan liettualaisten pääkaupunki, vaikka maan virallinen pääkaupunki on Vilna. Kaunas tarjoaa kompaktissa koossa liettualaisen elämänmenon seuraamisen lisäksi hyvät puitteet shoppailuun sekä kulttuurin ja ravintolatarjonnan nauttimiseen.

Helatorstain yhteydessä oli tiedossa pitkä viikonloppuvapaa ja halusin lähteä käymään jossain, minne pääsisi nopeasti ja edullisesti. Tähän tarpeeseen Liettuan Kaunas vastasi vallan mainiosti. Ryanairin siivin lensin Helsingistä Kaunasiin ja takaisin kyseisenä ajankohtana alta 30 euron. Mikäli matkapäivissä on joustovaraa, voi menopaluulentolipun saada hyvinkin huokeaan hintaan. Muutoinkin hintataso Liettuassa on Suomeen verrattuna edullinen, joten kohde sopii hyvin budjettimatkailijalle. Paikallinen julkinen liikenne on toimiva ja esimerkiksi lentokentältä keskustaan pääsee kulkemaan bussilla 1 eurolla ja kaupungin sisällä lyhyet matkat taittuvat 0,7 eurolla.

Kaunasin yksi tärkein nähtävyys on Kaunasin linna (Kauno Pilis), joka sijaitsee vanhankaupungin läheisyydessä. Linnan luota alkava kävelyreitti läpi puistoalueen johdattaa kohti Nemunas- ja Neris-jokien yhtymäkohtaa, joten linnassa vierailun yhteyteen on mukava kesäpäivänä varata aikaa puistossa kävelylle ja vaikkapa piknikille. Lauantai aamupäivisin kello 8-12 linnan läheisyydessä olevalla parkkialueella järjestetään markkinat, jossa paikalliset myyvät mm. tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä kukkia ja käsityöläistuotteita.

Kaunasin vanhan kaupungin alueella on parasta vain kävellä ympäriinsä mukulakivikatuja pitkin ja katsella kauniita, mutta osin huonokuntoisia, vanhoja rakennuksia. Vanhankaupungin tunnetuin ja vanhin katu Vilniaus oli juuri vierailuni aikaan kunnostuksessa. Kesän lopulla on kenties kaikki kadun kivetykset saatu vaihdettua uusiin ja Vilniaus toimii entistäkin ehompana kävelykatuna. Vanhan kaupungin keskus on raatihuoneentori, jossa sijaitsevat mm. Kaunasin vanha kaupungintalo. Kesäaikaan aukiolta löytyy terasseja toisensa jälkeen, joissa riittää valinnanvaraa ruoka- tai juomapaikkaa etsiville.

Kaupunkia kokonaisuutena voi ihastella Aleksotasin näköala­tasanteelta. Näköalatasanteelle pääsee punaisella Aleksotasin funikulaarilla tai sen vieressä olevia portaita pitkin Vytautas Suuren sillan kupeesta. Kaupungista löytyy myös keltainen Žaliakalnis funikulaari. Molemmat funikulaarit ovat Baltian maiden ainoat käytössä olevat funilaarit, joiden kyytiin pääsee aukioloaikojen puitteissa pientä pääsymaksua vastaan.

Kulttuurin ja taiteen ystäville kaupunki tarjoaa perinteisten museoiden lisäksi katutaidetta. Kaunas on myös yksi kolmesta vuoden 2022 Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Kulttuuria on siis tarjolla kuluvana vuonna normaaliakin enemmän juhlavuoden tapahtumien ja kaduille pystytetyiden taidenäyttelyiden vuoksi. Pysyvää taidetta löytyy pitkin kaupunkia, kun näyttävät muraalit peittävät useiden talojen julkisivuja. Lisää mielenkiintoista katutaidetta löytyy sisäpihalle, osoitteeseen E. Ožeškienės-kadulle numero 25, perustetusta Kiemo Galerijasta. Kiemo Galerija on sisäpiha, joka on täynnä taideteoksia asuinrakennusten seinillä. Taiteen tarkoitus on vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä.

Illan hämärtyessä kannattaa suunnata kohti kävelykatu Laisvės alėjaa. Laisvės alėja on erityisen kaunis illalla auringonlaskun jälkeen, kun lähes kahden kilometrin pituisen kävelykadun vehreissä suurissa puissa syttyvät tunnelmalliset valot päälle. Kadun varrelta löytyy useita ravintoloiden terasseja, joihin jäädä lämpimänä kesäiltana nautiskelemaan lasillinen tai pari.

Kaunasista tekee erityisen kauniin suuret vehreät puut, joita on ympäri kaupunkia. Ilman vehreitä puita kaupunki voisi olla melko kolkko, sillä suurin osa tavallisista asuinrakennuksista kaipaisi kiperästi julkisivuremonttia. Tärkeimmät ja arvokkaimmat rakennukset ovat kuitenkin pidetty kunnossa.

Kaunas on oiva valinta, jos haluat ottaa lyhyen irtioton arjesta. Kaunasissa pääset viettämään aikaa shoppaillen esimerkiksi kauppakeskus Akropoliksessa, testaten kaupungin ravintolatarjontaa ja nauttien kävelystä keskustan ja vanhan kaupungin alueella bongaillen samalla tärkeimmät nähtävyydet.  Kaunas on sopivan kompakti kaupunki, jossa varsinaisia nähtävyyksiä ei ole liikaa, joten aikaa jää kiireettömään nauttimiseen ja rentoutumiseen.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.6.2022 at 10:55

    Alle 30 euron menopaluu on kyllä aivan naurettavan halpa hinta. Täytyypä heti laittaa harkintaan. Juhannus olisi voinut olla mukava ajankohta, mutta valitettavasti silloin on muuta puuhaa, mutta heinäkuun aikana jonain viikonloppuna voisi itsekin piipahtaa Kaunasissa. Paljon olen kaupungista kuullutkin kehuja.

  • Leave a Reply