Suomen suurin matkablogiyhteisö

Berliini – viimeinen matkani ennen koronaa

Matka tehty helmikuussa 2020.

Saksan pääkaupunki Berliini tarjoaa paljon tutkittavaa ja nähtävää urbaanissa kaupunkiympäristössä. Berliinin vaiheikas historia on edelleen vahvasti näkyvillä ympäri kaupunkia. Historian lisäksi kaupunki tarjoaa matkailijoille suurkaupungin tapaan lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kulttuurikohteita.

Berliinin matka jäi viimeiseksi matkaksi, jolloin olin vielä onnellisen tietämätön siitä, kuinka matkailu tulisi muuttumaan parin viikon kuluttua koronapandemian Eurooppaan saapumisen myötä. Tällä matkalla ei ollut vielä tiedossakaan, että jatkossa matkalaukussa tulisi olla kasvomaskeja, käsidesiä ja todistus rokotuksista. Lentokoneessa ja metrossa istuttiin tuntemattomien vieressä ilman maskeja, mikä tuntuu nyt hyvin kaukaiselta. Mukana matkalaukussa tarvitsi olla vain passi ja hammasharja. Extempore matkat olivat mahdollisia ja helppoja toteuttaa etenkin Euroopan sisällä. Palautuukohan matkailu enää koskaan yhtä vaivattomaksi, mitä se oli ennen pandemiaa?

Tulevaisuus jää nähtäväksi, mutta nyt vuorossa muistelmia ja matkavinkkejä parin vuoden takaiselta Berliinin matkalta.

Historiaa ilmaiseksi ympäri kaupunkia

Berliinin historia on nähtävillä pitkin kaupunkia – ilmaiseksi. Tunnetuin historiasta muistuttava maamerkki kaupungissa ovat jäänteet Berliinin muurista. Berliinin muurista löytyy jäänteitä useammastakin paikasta kaupunkia, mutta tunnetuin ja pisin jäljellä oleva muurin pätkä on East Side Gallery, jossa muuri on saanut ylleen taidetta.

Lisää historiaa kadun varsilla ilmaiseksi tarjoavat mm. Checkpoint Charlie ja Holocaust Mahnmal. Checkpoint Charlie on vanha Länsi- ja Itä-Berliinin rajanylityspaikka, joka muistuttaa kylmän sodan ajasta. Toinen kaupungin synkästä historiasta kertova nähtävyys on Holocaust Mahnmal, jossa 2 711 betonista paasia kahden hehtaarin alueella muistuttavat juutalaisten kansanmurhasta. Holokaustimuistomerkista muutaman sadan metrin päästä löytyy Brandenburgin portti, eli Brandenburger tor, joka on Berliinin kuvatuin ja ikonisin nähtävyys.

Brandenburgin portilta voi suunnata joko pääkadun Unter den Lindenin suuntaan tai Tiergartenin vehreään puistoon, jonka keskeltä löytyy muistomerkki Siegessäule, eli Voitonpylväs. Pylvään näköalatasanteelta pääsee ihastelemaan Tiergartenin laajaa vehreää puistoaluetta. Kaupunkia pääsee ihastelemaan korkeuksista myös esimerkiksi Potsdamer Platzilla sijaitsevan Panoramapuktenin kattotasanteelta tai sitten Alexanderplatzilla sijaitsevan ikonisen tv-tornin näköalatasanteelta.

Arkkitehtuuria ja paikallisia herkkuja

Arkkitehtuurin ystäville Hackesche Höfen värikäs ja kaunis sisäpiha on vierailemisen arvoinen kohde. Alueelta löytyy paljon kulttuuria, ruokapaikkoja ja kahviloita. Suklaan ystävä taas ei voi jättää välistä Rausch Schokoladenhausia. Maailman suurimmaksi kerrotun suklaatalon kolmesta kerroksesta löytyy satoja eri suklaatuotteita ja kolmannen kerroksen kahvilassa pääsee maistelemaan ihania kaakaoita ja suklaaleivonnaisia. Ja kun Berliinissä ollaan, niin ainakin kerran pitää maistella myös Currywurstia! Shoppailun ystäville taas Mall of Berlin tarjoaa lukuisia kauppoja, ruokapaikkoja ja kahviloita. Lisää historiaa koko perheelle tarjoaa pääsymaksua vastaan Museum Für Naturkunde, jossa pääsee ihmettelemään valtavien dinosaurusten luurankoja.

East Side Galleryssä vieraillessa voi samalla käydä ihailemassa Oberbaumbrücken siltaa. Oberbaumbrücke on kaunis kaksikerroksinen tiilisilta, jonka alaosassa on väylä jalankulkijoille ja yläosassa huristelevat keltaiset metrot. Kaikkien edellä mainittujen kohteiden lisäksi Berliinistä löytyy vaikka kuinka paljon muutakin nähtävää ja koettavaa aina tuomiokirkosta, museosaaresta, erilaisista aukioista ja muistomerkeistä satoihin ravintoloihin, kahviloihin ja kulttuurin kohteisiin asti. Berliinissä ei todellakaan aika käy pitkäksi!

Reissumme kesti neljä yötä ja kolme kokonaista päivää perillä, jonka aikana kerkesi kiertää tärkeimmät nähtävyydet. Yövyimme Titanic Comfort Mitte -hotellissa, joka oli hyvällä sijainnilla keskustassa, mutta rauhallisella kadulla, ja hintalaatusuhteeltaan kiva hotelli. Metropysäkki oli aivan hotellin läheisyydessä, joten oli helppo kulkea metrolla eri puolille kaupunkia. Berliinin Suomea edullisempi hintataso ja hyvät suorat lentoyhteydet tekevät kaupungista helposti saavutettavan matkakohteen.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 2.3.2022 at 07:53

    Omista Berliinin reissuistani on jo lähes 20 vuotta. Tätä lukiessani tuli muisteltua näitä visiittejä, nostit esille useita tuttuja kohteita. Rausch Schokoladenhausista en ollut kuullut, se olisi kiinnostava käyntikohde.

    • Reply minimatkailija 5.3.2022 at 20:04

      Kiitos kommentista! 🙂 Etenkin suklaan ystäville Rausch Schokoladenhaus on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Oman vierailuni aikaan siellä oli myös esillä suklaasta veistettyjä patsaita Berliinin tutuista kohteista, kuten esimerkiksi Brandenburgin portista.

    Leave a Reply