Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jouluinen Budapest

Matka tehty joulukuussa 2018.

Unkarin pääkaupunki Budapest on edullinen ja helppo kaupunkikohde. Kaupungin halki virtaava Tonava jakaa kaupungin kahteen osaan, läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Budapest on erityisen tunnettu kylpylöistä, mutta sen lisäksi kaupungista löytyvät hyvät shoppailumahdollisuudet sekä kulttuuria ja kaunista arkkitehtuuria. Joulun aikaan kaupungista löytyy useampikin joulutori, joissa pääsee virittäytymään joulutunnelmaan.

Budapestin suurin joulutori löytyy aivan kaupungin keskustasta Vörösmarty -aukiolta. Joulutorilta löytyy paikallisia herkkuja, kuumia juomia ja paljon erilaisia paikallisia käsityönä tehtyjä esineitä ja herkkuja joulupukin konttiin. Joulutorilla kannattaa maistella unkarilaista kürtös kalács -leivosta, jota saa useammalla eri täytteellä. Vörösmartyn joulutorin lisäksi joulutunnelmaa löytyy mm. Szent Istvan Bazilikan, eli Pyhän Tapanin kirkon edustalta sekä Vajdahunyadin linnan viereiseltä puistoalueelta.

Joulutorien lisäksi Budapestista löytyy paljon muita perinteisiä nähtävyyksiä, joissa vieraileminen kannattaa sisällyttää Budapestin matkaan vuodenajasta riippumatta.

Széchenyin ketjusilta

Tonavan ylittävää näyttävää Széchenyin ketjusiltaa pitkin pääsee kävelemään Budan puolelta Pestiin tai toisinpäin. Sillan päitä koristavat leijonapatsaat. Sillan historia johtaa aina vuoteen 1849 asti, jolloin silta on ollut ensimmäinen pysyvä silta Tonavan ylittämiseen.

Linnavuori

Ylös Linnavuorelle suunnatessa kannattaa taittaa matka Budavári Sikló -funikulaarilla, joka löytyy heti ketjusillan kupeesta. Funikulaarin historiaa huokuvissa matkustajavaunuissa ei matka ylös kestä kuin 95 sekuntia. Linnavuorella on useita nähtävyyksiä, kuten Budan linna, joka on entinen kuninkaanlinna ja nykyisin museo. Linnavuorella vanhan kaupungin keskiaikaisten katujen varsilta löytyy ravintoloita ja kahviloita, joissa piipahtaa kiertelyn lomassa. Upea Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake sijaitsevat myös Budan Linnavuorella.

Parlamenttitalo

Unkarin parlamenttitalo on upea rakennus, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä.

Gellértinvuori

Gellértinvuori on Linnavuoren ohella toinen loistava paikka ihastella Budapestia.

Kylpylät

Budapestin matkaan kannattaa sisällyttää vähintään yksi kylpyläkäynti. Itse kävin testaamassa matkan aikana kylpylöistä tunnetuimman ja suurimman Széchenyin kylpylän. Széchenyin kylpylästä löytyy 15 sisäallasta ja 3 ulkoallasta. Kylpylästä löytyy lisäksi erilaisia saunoja. Kaikilla altailla on omat lämpötilansa sekä terveysvaikutuksensa. Lämpimät ulkoaltaat, joiden vesi on peräisin kuumista lähteistä, on talvella ihana kokemus. Kylpylä tuntui ensialkuun hyvin sokkeloiselta ja joissakin altaissa vesi oli pahan hajuista ja sameaa johtuen vedessä olevista mineraaleista. Varsin rentouttavaa eri altaissa lilluminen kuitenkin oli.

Széchenyin kylpylä sijaitsee keskellä kaupunginpuistoa ja sinne on helppo matkustaa M1 -linjan metrolla. Keltainen vuonna 1896 avattu M1 -metrolinja on kaupungin vanhin linja ja samalla koko maailman kolmanneksi vanhin metrojärjestelmä. Vanhat metrot kolisevat melkoisesti, mutta linjan asemilla pääsee kokemaan 1800-luvun metroaseman tunnelmaa. Linjan viehättävät asemat on pidetty restauroiden alkuperäisessä asussaan.  Metrosta kannattaa hypätä pois jo pysäkkiä ennen kylpylää, jolloin matkalla pääsee näkemään Sankarien aukion ja Vajdahunyadin linnan alueen.

Vielä vuonna 2018 Budapestiin pääsi suoraan Tampereelta edullisesti Ryanairin siivin. Tämä yhteys on kuitenkin nyt lakkautettu, mutta Helsinki-Vantaalta on tarjolla sekä suoria että välilaskullisia yhteyksiä Budapestiin päivittäin. Lentoaika on noin 2,5 tuntia, joten Budapestissä kerkiää käydä hyvin pitkän viikonlopunkin aikana. Mikäli aikaa on enemmän, niin Budapestistä on myös helppoa ja edullista jatkaa matkaa muihin Tonavan varrella sijaitseviin kaupunkeihin, kuten Bratislavaan ja Wieniin.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.12.2021 at 21:02

    Budapest on todella kiva kaupunki. Me olemme käyneet vain kesäaikaan, mutta on helppoa uskoa, että kaupunki on oikein kiva myös joulun aikaan. Kaupungin lähellä on muuten muutama näyttävä luola, jossa kannattaa vierailla: https://www.matkallamissamilloinkin.com/unkarin-vaikuttavat-luolat-szemlo-vuoren-luola-ja-pal-laakson-luola/

    • Reply minimatkailija 22.12.2021 at 21:26

      Kiitos vinkistä! Näistä luolista en ollut kuullutkaan, mutta näyttävät mielenkiintoisilta vierailukohteilta.

    Leave a Reply