Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gdańsk – Budjettimatkailijan värikäs kaupunkikohde

Matka tehty lokakuussa 2019.

Gdańsk on edullinen ja helppo viikonloppukohde. Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdańsk on maan kuudenneksi suurin kaupunki, jonne lentää Suomesta puolessatoissa tunnissa. Tiukalla budjetilla matkustaessa viikonloppuloman saa jo sadalla eurolla.

Gdańskin keskustan alue huokuu värikästä historiaa. Jokaisen nurkan takana seuraavalla kadulla on entistä värikkäämpiä ja näyttävämpiä vanhoja hansataloja. Keskustan alueen kadut ovat pääosin kävelykatuja, joita pitkin seikkaillessa pääsee parhaiten kaupungin tunnelmaan. Katujen varsilla oleville terasseille ja kahviloihin on ihana pysähtyä istuskelemaan kävelykierroksen lomassa. Kaupungissa pääsee hyvällä tuurilla vielä lokakuussa nauttimaan terassikeleistä.

Gdańskissa on varsinaisia nähtävyyksiä varsin sopiva määrä viikonlopun mittaiselle vierailulle. Suurin osa nähtävyyksistä tulee koettua kävelykierroksen aikana vanhan keskustan alueella muutamassa tunnissa.

Vanhan kaupungin jokirantaa pitkin kävellessä ohitat kaupungin ikonisimman nähtävyyden, Stary Zuraw nostokurjen, joka on peräisin 1400-luvulta ja on edelleen toimintakuntoinen. Jokirannasta Vihreä portti johdattaa pitkälle torille (Dlugi Targ), jonka varrella pääset näkemään Neptunus -suihkulähteen sekä kaupungintalon. Aukion jälkeen pääset jatkamaan matkaa Dluga -kävelykadulle, jonka päästä voit jatkaa matkaa Kultaisen portin alta Targ Węglowy aukiolle. Tunnelmallisen Mariacha kadun päästä löydät Mariankirkon, joka on maailma suurin tiilikirkko.

Gdańskia pääsee ihastelemaan myös vesiteitse merirosvolaivassa risteillen tai korkeuksista käsin Amber Sky maailmanpyörästä. Gdańskista löytyy myös useita moderneja ja isoja kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Forum, joiden ansiosta kaupungissa on hyvät shoppailumahdollisuudet. Vanhan kaupungin katujen varsilta löydät pieniä putiikkeja, joissa myydään perinteisiä matkatuliaisia, meripihkatuotteita sekä paikallisia herkkuja.

Gdańsk on edullinen kohde, jonne voi matkustaa hyvinkin pienellä budjetilla. Lokakuussa 2019 tekemäni matka Gdańskiin maksoi kaikkine kuluineen reilut 100 euroa. Lennot Wizz Airilla Turusta Gdańskiin ja takaisin maksoivat käsimatkatavaran kanssa noin 20 €. Matkat Tampereelta Turkuun Onnibussilla sekä Turun paikallisliikenteen liput lentokentälle ja paluumatkat toiseen suuntaan kustansivat noin 16 €. Yöpyminen Gdańskissa 3 yötä Slowgate Hostellissa maksoi noin 39 € (hintaan kuului vaatimaton perusaamiainen).  Lentokenttäbussi Gdańskin keskustaan ja paluu takaisin lentokentälle maksoi noin 1,5 €. Päiväretki junalla Sopotiin kustansi noin 2 €. Amber Sky maailmanpyörässä vierailu oli matkan kalleimpia ja kustansi noin 7 €. Ravintolaruokailuihin ja kaupasta ostettuihin eväisiin ja vesipulloihin kului muutamia kymmeniä euroja. 

Hyvin pienellä budjetilla matkustaminen onnistuu, jos ei vaadi luksusta. Heti kuitenkin, mikäli laukku on isompi kuin sallittu yksi käsimatkatavara tai haluat varata tasokkaan hotellihuoneen, tulee matkan hinta helposti tuplaantumaan tai triplaantumaan. Luksuslomailukin Gdańskissa on kuitenkin erittäin edullista verrattuna muun Euroopan hintatasoon. Puolan valuutta on zloty, euro on noin neljä zlotya. Monessa tilanteessa tuntui kuitenkin, että hinta olisi voinut olla euroissa – sen verran edullisempaa olivat mm. julkisen liikenteen liput ja ruoka kaupoissa.

Gdańskin naapurikaupungit Gdynia ja Sopot ovat lyhyen junamatkan päässä, joten Gdańskin reissuun on helppo yhdistää vierailu naapurikaupungeissa. Seuraavassa julkaisussa tunnelmia Sopotista, jonne tein päiväretken Gdańskin matkallani.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.1.2022 at 23:40

    Huh, kylläpä reissu tuli halvaksi! Olen pitkään halunnut matkustaa Krakovaan ja korona pilasi jo yhden matkan sinne. Samalla haluaisin kuitenkin lähtä käymään Tatravuorilla, jolloin alkukesää ennen ei ole järkeä lähteä matkustamaan. Gransk voisi olla hyvä vaihtoehto kevättalvella.

  • Leave a Reply