Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muistoja Pietarista – mitä jäi kokematta viisumivapaan vierailun aikana?

Matka tehty heinäkuussa 2018.

Pietari on upea matkakohde, joka sijaitsee aivan Suomen naapurissa Suomenlahden pohjukassa. Pietarissa on asukkaita saman verran kuin Suomessa ja kaupunki onkin tunnettu maailman pohjoisimpana metropolina. Pietari on Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja myös maan entinen pääkaupunki. Historiaa huokuvien kultaisien yksityiskohtien täyttämien palatsien ja kirkkojen vastapainoksi kaupungista löytyy myös mm. katutaidetta ränsistyneiden kerrostalojen sisäpihoilla. Pietari onkin monipuolinen kaupunki, jossa aika ei käy pitkäksi.

Matkustimme Helsingistä Pietariin Moby SPL Princess Anastasia -laivalla. Molempiin suuntiin laiva seilasi yön yli. Pietarissa yövyimme hotellissa kaksi yötä, kokonaisuudessaan matka kesti siis neljä yötä. Aikaa Pietarissa jäi lähes kolme päivää. Yksi kokonainen päivä ja kaksi hieman vajaata päivää – tulimme maihin ensimmäisenä päivänä aamulla klo 9.00 ja lähtö maista oli kolmantena päivänä klo 19.00. Aika maissa jäi siis alle 72 tuntiin, ja näin ollen Pietarissa sai oleilla ilman viisumia. Viisumivapaan risteilyn hyviä puolia on viisumin hankintaan kuluvan ajan ja rahan säästyminen.

Varasimme itse mieluisan ja budjettiimme sopivan hotellin. Valmiita hotellipaketteja olisi ollut tarjolla myös laivayhtiön kautta. Hotelliksi valikoitui Station Hotel 19. Hotelli sijaitsi metroaseman lähellä ja oli hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä. Saman ketjun hotelleja on useita myös muualla Pietarin keskustan alueella.  

Huomioitavaa Pietarissa on, että esimerkiksi kaupungin pääkatu Nevski Prospekt on lähes 5 kilometriä pitkä. Vaikka kartalla keskustan alue näyttää hyvin kompaktilta, niin todellisuudessa välimatkat ovat pitkiä. Laivalta mukaan ottamamme ilmaiskartta ei ollut hyvä, sillä jotkut kohteet olivat merkitty aivan vääriin paikkoihin ja kartassa oli vain isoimmat kadut,  joten eksyimme muutamaan otteeseen. Pietarin reissun ajan olimme pois netin piiristä, joten tietenkin mikäli netti on käytettävissä, niin reittiohjeet auttavat kaupungissa suunnistaessa.

Vajaan kolmen päivän aikana kerkesi kiertää keskeisimmät ja tärkeimmät nähtävyydet, mutta Pietariin olisi hyvä varata aikaa jopa viikko, sillä nähtävää ja koettavaa olisi riittänyt vielä vaikka kuinka. Alla listattuna nähtävyyksiä ja paikkoja, joissa kerkesimme vierailla 3 päivän aikana – ja mitä niissä jäi tekemättä.


Iisakin kirkko

Satamasta lähteneen bussikuljetuksen päätepysäkki oli Iisakin kirkolla (artikkelikuvassa), jonne myös me jäimme. Pietarin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä tuli siis nähtyä heti matkan alussa. Matkalaukut olivat meillä tässä vaiheessa mukana, niin emme lähteneet kiipeämään kirkon näköalatasanteelle, ja täten kaupungin ihastelu korkeuksista käsin jäi kokematta.


Leijonasilta

Pietari on täynnä satoja siltoja, joista yksi upeimmista on Leijonasilta (Bridge of Four Lions). Leijonasillalla on nimensä mukaisesti molemmissa sillan päissä leijonat. Leijonasilta sijaitsee Gribojevin kanavan varrella. Silta oli sopivasti kävelymatkan varrella hotelliimme, joten sen näkeminen hoitui kätevästi  ilman lisämutkia.


Pyhän Nikolauksen laivastokatedraali

Tämä kaunis vaaleansininen ja kultakupolinen kirkko tuli vastaan sattumalta. Kirkon vieressä oleva puisto oli ihana paikka jäädä tutkimaan karttaa puiden varjoon aurinkoisena päivänä matkalla hotellille. Kirkon sisällä emme kuitenkaan käyneet. 

Pyhän kolminaisuuden katedraali

Tämäkin kirkko tuli vastaan sattumalta ja kirkon kaunis vaaleansininen kupolikatto kultaisilla tähdillä vei huomion. Kirkon kaunista ulkokuorta ja sen edessä olevia tykkejä tuli tutkittua tarkemmin, mutta myös tämän kirkon osalta sisällä käyminen jäi tekemättä.


Nelson´s Courtyard

Petrogradskayan metroasemalta kävelymatkan etäisyydellä osoitteesta Polozova Ulitsa 6 löytyy mielenkiintoinen sisäpiha täynnä värikästä taidetta. Taideteoksen takana on taiteilija Nelson Iskandarian. Värikäs sisäpiha luo mielenkiintoista kontrastia ympärillä oleville ränsistyneille kerrostaloille. Sisäpihalla on yksityiskohtia tutkittavaksi vaikka kuinka – maalatut ladat ja pyörät sekä lasten hylkäämät lelut ovat sopusoinnussa luonnon materiaalien kanssa. Pietarissa on myös paljon muita mielenkiintoisia sisäpihoja ja muraaleja, joissa riittäisi tutkittavaa useaksi päiväksi.


Jänissaari / Pietari-Paavalin linnoitus

Talvipalatsin vastarannalla sijaitseva Pietari-Paavalin linnoitus on kaupungin vanhin osa, josta Pietarin kaupunki on vuosisatojen aikana rakentunut nykyiselleen. Linnoituksessa sijaitseva Pietari-Paavalin katedraali on kaupungin tärkeimpiä maamerkkejä. Katedraalin torni ulottuu 122 metrin korkeuteen ja on kaupungin korkein rakennus. Alueella on myös useita museoita sekä ravintoloita, joiden läpikäyminen vaatisi aikaa ainakin puolipäivää.

Mars-kenttä / Ikuinen tuli

Mars kenttä on upea puistomainen aukio kesäpuiston vieressä. Aukiolla sijaitsee myös ikuinen tuli, joka palaa vallankumoustaistelijoiden muistoksi.


Aurora -laiva

Yli satavuotias sotalaiva Aurora sijaitsee Nevan rannalla. Laiva on kokenut historiassaan useita sotia, uponnut kertaalleen ja toimii nykyisin museona. Kävimme laivan sisätiloissa olevassa museossa ja laivan kannella tutkimassa laivan upeita yksityiskohtia pääsymaksua vastaan.


Verikirkko

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko on ortodoksinen kirkko Gribojedovin kanavan varrella. Verikirkko on Pietarin suosituin nähtävyys, eikä suotta, sillä kanavan varrella oleva kirkko on kaunis upeine yksityiskohtineen. Tällä reissulla kirkon upeiden sisätilojen ihastelu jäi valitettavasti tekemättä, sillä kirkko oli juuri sulkeutumassa meidän ehtiessä paikalle.


Talvipalatsi

Talvipalatsi on Venäjän keisarien entinen palatsi, jossa nimensä mukaisesti on asuttu kylmät talvikaudet. Talvipalatsi on yksi Eremitaasin viidesta rakennuksesta. Eremitaasin museon tutkimiseen saisi varata kokonaisen päivän tai vaikka useamman päivän, joten kolmen päivän vierailulla aikaa Eremitaasin tutkimiseen ei valitettavasti jäänyt. Eremitaasin alue on käymisen arvoinen paikka, ja läheltä löytyy myös muita nähtävyyksiä, jotka voi kätevästi sijoittaa reitin varrelle.


Pietarissa on helpointa kulkea metrolla. Voit matkustaa yhdellä lipulla metroverkostolla maan alla niin paljon kuin haluat. Tämä on tietenkin hyvä asia, jos haluaa nähdä Pietarissa mahdollisimman monta metroasemaa, sillä upeat metroasemat ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Lipun voimassaolo päättyy, kun nouset takaisin maan pinnalle. Metroon mentäessä liukuportaat alas ovat pitkät – asemat ovat keskimäärin 60 metrin syvyydessä.

Pietarin vierailu jätti kaiken puolin positiivisen fiiliksen, ja ehkä vielä joku päivä palaan sinne tekemään asiat, joita en kerennyt ensimmäisen vierailun aikana toteuttaa. Kesäillan hämärtyessä Nevski Prospektia pitkin kävely kohti Nevajokea, tunnin kanavaristeily ja sen jälkeen illallinen terassilla valkeassa kesäyössä ei kuulosta ollenkaan huonolta suunnitelmalta muiden ajanpuutteen vuoksi tekemättä jätettyjen asioiden lisäksi.

Millaisia matkakokemuksia sinulla on Pietarista tai muualta Venäjältä?


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31.10.2021 at 08:42

    Minä en ole käynyt ikinä Venäjällä, mutta Venäjä kyllä kiinnostaa matkakohteena. Mukavasti ehdit näkemään vierailusi aikana ainakin lyhyesti nuo kuuluisimmat paikat. Kamtšatkan niemimaa kiinnostaa itseäni erittäin paljon, mutta on sen verran hhastava kohde, että ensimmäinen tutustumiskohde maahan tulee todennäköisesti olemaan Pietari tai Viipuri.

  • Leave a Reply