Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pafos – 10 vinkkiä Kyproksen historialliseen satamakaupunkiin

Matka tehty toukokuussa 2019.

Kyproksen lounaisosassa sijaitseva Pafos on rantalomakohde, joka tarjoaa turkoosin meren ja palmupuiden lisäksi mielenkiintoisia historiallisia kohteita. Pafoksella paistaa aurinko keskimäärin 320 päivänä vuodessa. Mikäli tukalimmat helteet eivät ole juttusi, niin kaupunkiin kannattaa matkustaa loppukeväästä tai alkusyksystä.

Pafos on pieni satamakaupunki, joka jakautuu kahteen eri alueeseen Kyproksen saaren tavoin. Ala-Pafoksessa sijaitsevat hotellit, ravintolat ja nähtävyydet. Ylä-Pafos on vanhakaupunki, jossa pääsee tutustumaan paikalliseen elämänmenoon.

Seuraavaksi 10 vinkkiä mitä kannattaa tehdä ja kokea lomaillessa Pafoksella.


1. Coral Bay

Coral Bay on Pafoksen suosituin ranta. Matkaa rannalle Ala-Pafoksen keskustasta on noin 10 km. Matka taittuu nopeasti ja edullisesti bussilla 615. Bussilippu maksaa 1,5 € suuntaansa. Rannalla loikoilun jälkeen ei kannata hypätä suoraan päätepysäkiltä takaisin kohti keskustaa, vaan suosittelen kävelemään hieman takaisin päin bussin kulkemaa reittiä pitkin. Lyhyen kävelymatkan päässä on putiikkeja ja ravintoloita sekä kahviloita, joihin jäädä varjoon lounastamaan tai nauttimaan kylmiä herkkuja. Vatsa täynnä on hyvä suunnata lähimmälle bussipysäkille takaisin kohti keskustaa.


2. Kings Avenue Mall

Mikäli lomasi ajalle osuu sateinen päivä tai haluat viettää muuten vain aikaasi välillä varjossa sisätiloissa, niin kannattaa suunnata Kings Avenue Mall -ostoskeskukseen. Ostoskeskuksessa on yli 100 kauppaa, joten jokaiselle löytyy jotain. Ostoskeskuksesta löytyy tietenkin myös kahviloita ja muuta viihdettä, kuten elokuvateatteri.


3. Kuninkaiden haudat

Kuninkaiden haudat on arkeologinen alue, jossa sijaitsee hautakammioita antiikin ajoilta. Pääsylippu alueelle maksaa 2,5 €. Alueella saa kulumaan useamman tunnin tutkiessa läpikotaisin kaikki portaikot, pylväät ja onkalot. Varjopaikkoja ei juurikaan ole, joten kannattaa suojautua auringolta ja ottaa iso vesipullo mukaan. Alueelta on myös näkymät suoraan merelle, ja horisontista voi bongata haaksirikkoutuneen rahtilaivan.


4. Pafoksen argeologinen puisto

Pafoksen arkeologisessa puistossa pääsee ihmettelemään upeita roomalaisia mosaiikkeja sekä talojen raunioita tuhansien vuosien takaa. Alueen sisäänkäynti sijaitsee linja-autoaseman vieressä, ja pääsylippu alueelle maksaa 4,5 €. Alue on laaja, joten päivän askeleet täyttyvät kaikki kohteet kierrettäessä. Alueelle ei siis kannata suunnata nälkäisenä tai ilman vesipulloa, sillä aikaa kiertämiseen saa varata useita tunteja. Arkeologinen puisto on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka, vaikka et olisikaan erityisen kiinnostunut historiasta.


5. Pafoksen linna

Pafoksen linna sijaitsee meren rannalla. Pafoksen linna ei ole sisältä kummoinen, mutta näkymä linnan kattotasanteelta merelle on kokemisen arvoinen. Linnan kattotasanteelle päästääkseen täytyy maksaa 2,5 € pääsymaksu. Linna on sataman ja arkeologisen puiston vieressä, joten samalla kertaa on helppo vierailla useammassa kohteessa.

Mikäli linnan tutkiminen päiväsaikaan ei houkuttele, niin satama-alueelle kannattaa suunnata alkuillasta, jolloin Pafoksen linna loistaa kauniisti valaistuna sataman takana.


6. Petra tou Romiou – Afroditen ranta

Petra tou Romiou on ranta, jossa sijaitsee kalliomuodostelmia. Paikka tunnetaan myös Afroditen rantana, jossa kerrotaan rakkauden jumalattaren Afroditen syntyneen. Rannan pyöreiden kivien seasta kannattaa etsiä sydämen muotoista kiveä. Legendan mukaan sydämen muotoisen kiven löytäjälle on luvassa ikuinen rakkaus. Legendan mukaan myös kolme kertaa kallion ympäri uimalla voi saavuttaa ikuisen nuoruuden, kauneuden ja rakkauden. Ranta ei kuitenkaan ole uintia varten paras mahdollinen, ellei ole erittäin kokenut ja varma luonnonvesissä uija. Meri oli myrskyävä, joten emme ottaneet riskiä hukkua, jotta pysyisimme nuorina ja kauniina ikuisesti. Sen sijaan sydämenmuotoinen kivi tarttui rannalta mukaan matkamuistoksi. 

Ala-Pafoksen linja-autoasemalta pääsee bussilla 631 vajaassa puolessa tunnissa Afroditen rannalle. Kertalippu suuntaansa maksaa 1,5 €. Paikalla on pieni huoltoaseman tapainen rakennus, josta saa matkamuistoja ja ruokaa. Paikalta voi ostaa vaikka jäätelöt ja mennä tien alta kulkevan tunnelin kautta rannalle niitä nauttimaan ja ihastelemaan paikan kauneutta.


7. Päiväretki Nikosiaan

Yksi lomapäivä kannattaa varata päiväretkeä varten Kyproksen pääkaupunkiin Nikosiaan. Pafoksesta matka Nikosiaan taittuu kätevästi bussilla. Matka-aika on noin 2 tuntia suuntaansa ja menopaluu bussilippu maksaa 13 €. Bussi Nikosiaan lähtee Ylä-Pafoksen linja-autoasemalta.

Nikosia on Euroopan ainoa jäljellä oleva kahtia jaettu pääkaupunki, josta eteläosassa näkyy Kreikan lipun valkoisen ja sinisen sävyt, ja pohjoisosassa hallitsee Turkin lipun punainen väri. Rajan pääsee ylittämään kävelykadun varrella olevasta rajanylityspaikasta, mutta tällä kertaa pysyttelimme kaupungin eteläosassa kierrellen vanhan kaupungin viehättäviä katuja.


8. Rantatiellä kävely

Meren rannan tuntumassa kulkee rantatie, jota pitkin on ihana lenkkeillä erityisesti auringonnousun- tai laskun aikaan. Rantatien varrelta kohti Coral Bayn aluetta löytyy myös hyviä rantoja, jotka eivät ole isoja virallisia rantoja, vaan enemmänkin pieniä salaisia aarteita. Kävelyreitin varrella näet takuuvarmasti myös sisiliskoja, sillä niitä Kyproksella tuntui olevan reilusti.


9. Villilampaiden bongailu

Kyproksen kansalliseläin on mufloni, joita elää Troodos-vuoriston metsissä. Villilampaita pääsee ihailemaan myös Ala-Pafoksen alueella.


10. Ylä-Pafos

Todennäköisesti tulet matkallasi majoittumaan Ala-Pafoksen tai Coral Bayn alueella, jossa kaikki hotellit ja apartmentit sijaitsevat. Kannattaa kuitenkin turistien suosimien kohteiden lisäksi vierailla myös Ylä-Pafoksella, jossa pääsee aistimaan paikallisten elämänmenoa. Ylä-Pafokseen tutustuminen on hyvä aloittaa tai lopettaa Caffe Neron terassilla istuen. Kahvilan tarjonnasta nauttiessa pääsee samalla ihastelemaan aina merelle asti avautuvaa näköalaa. Ylä-Pafoksen katuja pitkin kierrellessä pääsee  ihastelemaan lukuisien talojen seinillä olevia erilaisia muraaleja.


Matkat ja majoittuminen

Matkustimme Pafokselle Finnairin suorilla lennoilla Pafoksen lentoasemalle. Lentoaika oli noin 4 tuntia. Majoituimme viikon ajan Princessa Vera Hotel -nimisessä Hotel Apartmentissa. Huoneet olivat siistejä ja ne siivottiin päivittäin, vaikka siihen ei olisi ollut tarvetta. Hotelli ei ollut aivan rannalla, mutta osasta huoneita oli näköala merelle. Myös meidän huoneesta näki merelle asti, vaikka välissä olikin muutaman rakennuksen katto vesisäiliöineen. Hotellin sijainti oli kuitenkin hyvä, sillä rannalle pääsi muutamassa minuutissa ja Ala-Pafoksen keskustaan ja nähtävyyksiin oli lyhyt kävelymatka. Bussipysäkki löytyi melkein hotellin edestä pidempiä matkoja varten. Hotellin aamiainen sekä illallinen olivat monipuolisia ja vaihtuvia – jälkiruoat olivat vähän liiankin maittavia kakkuvalikoimineen. Hotellissa oli kaksi uima-allas aluetta, joissa oli ihana viettää aikaa iltapäivän auringonpaisteessa.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply