Suomen suurin matkablogiyhteisö

Retkeilyä Rokualla

Rokuan maisemissa mieli lepää. Talvisin lumi peittää kangasmetsän valkoiseen harsoon. Kesäisin vihreät mäntymetsät vaaleina hohtavineen jäkälämattoineen kimmeltävät auringon paisteessa. Rokuan luonto on ainutlaatuinen jääkauden muokkaama kokonaisuus syvine suppineen ja korkeine dyyneineen. Rokua on saanutkin Suomen ensimmäisenä matkailualueena UNESCO Global Geopark -statuksen. 

Rokua sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kunnan alueilla. Oulusta matkaa Rokualle on noin 85 km. Rokualla on mahdollista yöpyä niin kylpylähotellissa, erämaahotellissa tai vuokrata mökki. Todellinen retkeilijä voi valita mieleisensä kodan tai laavun nukkumapaikakseen, tai pystyttää teltan kansallispuiston sallimille telttapaikoille.

Rokua on vierailemisen arvoinen kohde kaikkina vuodenaikoina. Talvella Rokualla voi harrastaa kaikkia perinteisiä talvitajeja. Hiihtolatuja löytyy moneen makuun ja moottorikelkkareittejä on kymmeniä kilometrejä. Rokua on myös oiva paikka lumikenkäillä tai istua pilkillä, ja alueelta löytyy iso pulkkamäki. Lumen sulaessa pois Rokualla voi patikoida tai pyöräillä upeissa maisemissa. Reittejä löytyy muutamien kilometrien pituisista poluista kymmenien kilometrien pituisiin vaihtoehtoihin. Vaihtoehdoista löytyy varmasti jokaiselle omaan kuntotasoon ja mieltymyksiin soveltuva reitti. Alueella on paljon nuotiopaikkoja, joihin jäädä levähtämään ja syömään eväitä patikoinnin lomassa. Kesällä on ihana pulahtaa uimaan alueen kirkasvetisiin järviin.

Nämä kolme luontonähtävyyttä kannattaa sijoittaa reitin varrelle retkeillessä Rokualla:

1. Pookivaara
Pookivaara on Rokuan korkein kohta. Palovartijan tupa sekä palovartiotorni on rakennettu alueelle alunperin vuonna 1936. Palovartijan tupa on autiotupa, josta löytyy kaksi nukkumapaikkaa. 

2. Syvyydenkaivo
Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa. Supan yli 50 metrin syvyyteen pääsee hyväkuntoisia ja leveitä portaita pitkin.

3. Rokuan Isokivi
Siirtolohkare, joka sijaitsee kansallispuiston lounaiskulmalla Keisarintien varrella.

Rokualla olen käynyt elämäni aikana kymmeniä kertoja, jokaisena vuodenaikana. Suosittelen Rokuaa ihmisille, jotka pitävät luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä. Vuodenaika vierailulle kannattaa valita omien mieltymystensä mukaan. Tällä kertaa itse seikkailin Rokualla pääsiäisen aikaan, jolloin vielä oli kantavat hanget, mutta aurinko lämmitti jo mukavasti patikoinnin lomassa vietettyjä taukoja maisemia ihastellessa. Lisää talvisia kuvia ja tunnelmia Rokuan pääsiäisseikkailusta blogin Instagramissa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply