Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sopot – Puolan Riviera

Matka tehty lokakuussa 2019.

Sopot on pieni merenrantakaupunki Puolan pohjoisosassa Itämeren rannalla. Sopot on osa kolmoiskaupunkia, johon kuuluvat lisäksi Gdańsk ja Gdynia. Sopotissa vieraileminen onkin kätevä yhdistää Gdańskin matkaan – tai toisinpäin.

Sopotin pitkien hiekkarantojen vuoksi kaupunkiin kannattaa suunnata kesällä, mutta päiväretkikohteena kaupunki toimii myös muihin vuodenaikoihin. Jos etsitkin edullista rantalomaa, ota suunnaksi Sopot. Kaupunki on myös tunnettu kylpylöistä, joten kesäsesongin ulkopuolella Sopotiin voi matkustaa kylpylälomalle.

Kaiken kaikkiaan Sopot on kaunis ja viehättävä pieni kaupunki. Juna-asemalta pääset kätevästi kaupungin pääkadulle Monte Cassinolle. Monte Cassinon varrella ovat kaupungin parhaat ravintolat ja ostospaikat. Pääkatua pitkin pääsee kätevästi aina merenrantaan saakka.

Kaupungin arkkitehtuuri on ihastuttavaa ja ylellistä. Poikkeuksellinen talo on kuitenkin Krzywy Domek, eli Crooked House tai Vinotalo, joka on arkkitehtuuriltaan hauskan vinksahtanut ja sadunomainen. Talo löytyy pääkadun Monte Cassinon varrelta. 

Monte Cassino päättyy lähelle merenrantaa, josta löytyvät kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Grand Hotel on kaupungin kuuluisin rakennus ja sijaitsee merenrannan tuntumassa heti Molo -laiturin välittömässä läheisyydessä. Suomalaisittain hauskan niminen Molo on Euroopan pisin puulaituri. Mololla pituutta on huikeat 511 metriä.

Gdańskista Sopotiin matkustaa junalle alle 20 minuutissa ja menopaluu junalipun saa huokeaan muutaman euron hintaan. Itse kävin tutustumassa Sopotiin Gdańskin matkallani – lue lisää värikkäästä naapurikaupungista Gdańskista edellisestä julkaisusta.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija

Gdańsk – Budjettimatkailijan värikäs kaupunkikohde

Matka tehty lokakuussa 2019.

Gdańsk on edullinen ja helppo viikonloppukohde. Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdańsk on maan kuudenneksi suurin kaupunki, jonne lentää Suomesta puolessatoissa tunnissa. Tiukalla budjetilla matkustaessa viikonloppuloman saa jo sadalla eurolla.

Gdańskin keskustan alue huokuu värikästä historiaa. Jokaisen nurkan takana seuraavalla kadulla on entistä värikkäämpiä ja näyttävämpiä vanhoja hansataloja. Keskustan alueen kadut ovat pääosin kävelykatuja, joita pitkin seikkaillessa pääsee parhaiten kaupungin tunnelmaan. Katujen varsilla oleville terasseille ja kahviloihin on ihana pysähtyä istuskelemaan kävelykierroksen lomassa. Kaupungissa pääsee hyvällä tuurilla vielä lokakuussa nauttimaan terassikeleistä.

Gdańskissa on varsinaisia nähtävyyksiä varsin sopiva määrä viikonlopun mittaiselle vierailulle. Suurin osa nähtävyyksistä tulee koettua kävelykierroksen aikana vanhan keskustan alueella muutamassa tunnissa.

Vanhan kaupungin jokirantaa pitkin kävellessä ohitat kaupungin ikonisimman nähtävyyden, Stary Zuraw nostokurjen, joka on peräisin 1400-luvulta ja on edelleen toimintakuntoinen. Jokirannasta Vihreä portti johdattaa pitkälle torille (Dlugi Targ), jonka varrella pääset näkemään Neptunus -suihkulähteen sekä kaupungintalon. Aukion jälkeen pääset jatkamaan matkaa Dluga -kävelykadulle, jonka päästä voit jatkaa matkaa Kultaisen portin alta Targ Węglowy aukiolle. Tunnelmallisen Mariacha kadun päästä löydät Mariankirkon, joka on maailma suurin tiilikirkko.

Gdańskia pääsee ihastelemaan myös vesiteitse merirosvolaivassa risteillen tai korkeuksista käsin Amber Sky maailmanpyörästä. Gdańskista löytyy myös useita moderneja ja isoja kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Forum, joiden ansiosta kaupungissa on hyvät shoppailumahdollisuudet. Vanhan kaupungin katujen varsilta löydät pieniä putiikkeja, joissa myydään perinteisiä matkatuliaisia, meripihkatuotteita sekä paikallisia herkkuja.

Gdańsk on edullinen kohde, jonne voi matkustaa hyvinkin pienellä budjetilla. Lokakuussa 2019 tekemäni matka Gdańskiin maksoi kaikkine kuluineen reilut 100 euroa. Lennot Wizz Airilla Turusta Gdańskiin ja takaisin maksoivat käsimatkatavaran kanssa noin 20 €. Matkat Tampereelta Turkuun Onnibussilla sekä Turun paikallisliikenteen liput lentokentälle ja paluumatkat toiseen suuntaan kustansivat noin 16 €. Yöpyminen Gdańskissa 3 yötä Slowgate Hostellissa maksoi noin 39 € (hintaan kuului vaatimaton perusaamiainen).  Lentokenttäbussi Gdańskin keskustaan ja paluu takaisin lentokentälle maksoi noin 1,5 €. Päiväretki junalla Sopotiin kustansi noin 2 €. Amber Sky maailmanpyörässä vierailu oli matkan kalleimpia ja kustansi noin 7 €. Ravintolaruokailuihin ja kaupasta ostettuihin eväisiin ja vesipulloihin kului muutamia kymmeniä euroja. 

Hyvin pienellä budjetilla matkustaminen onnistuu, jos ei vaadi luksusta. Heti kuitenkin, mikäli laukku on isompi kuin sallittu yksi käsimatkatavara tai haluat varata tasokkaan hotellihuoneen, tulee matkan hinta helposti tuplaantumaan tai triplaantumaan. Luksuslomailukin Gdańskissa on kuitenkin erittäin edullista verrattuna muun Euroopan hintatasoon. Puolan valuutta on zloty, euro on noin neljä zlotya. Monessa tilanteessa tuntui kuitenkin, että hinta olisi voinut olla euroissa – sen verran edullisempaa olivat mm. julkisen liikenteen liput ja ruoka kaupoissa.

Gdańskin naapurikaupungit Gdynia ja Sopot ovat lyhyen junamatkan päässä, joten Gdańskin reissuun on helppo yhdistää vierailu naapurikaupungeissa. Seuraavassa julkaisussa tunnelmia Sopotista, jonne tein päiväretken Gdańskin matkallani.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija

Amsterdam – Tanssivia taloja kanavan varrella

Matka tehty syyskuussa 2020.

Alankomaiden pääkaupunki Amsterdam hurmaa kauniilla kanavamaisemillaan, joita halkovat sadat viehättävät sillat. Kaupungin rento syke ja suvaitsevainen ilmapiiri ovat etenkin nuorten matkailijoiden suosiossa. Yöelämän lisäksi kaupungista löytyy useita tunnettuja museoita ja mm. eläintarha, joten kaupunki tarjoaa tekemistä myös lapsiperheille tai vanhemmille matkailijoille. 

Amsterdam on täynnä kauniita kanavia, joiden varrella olevia kapeita ja värikkäitä vanhoja taloja ei voi kuin ihastella. Talot nojailevat toisiaan vasten, ja hauskinta onkin kummastella vinoja seiniä, ikkunanpieliä ja ovia. Kaupunki on rakennettu alunperin puisten paalujen päälle, joiden vajoamisen myötä talot ovat vinksahtaneet.

Amsterdamia ei voi olla kokematta kanavista käsin, joten kanavaristeily on ehdoton aktiviteetti kaupungissa vieraillessa. Risteilyn aikana pääsee ihastelemaan niin paikallisen ihastuttavia asuntolaivoja kuin myös tanssivia taloja. Kauniina kesäpäivänä kanavissa käy kuhina, kun paikalliset perheet ja ystäväporukat ovat veneilemässä. Päärautatieaseman edustalta pääsee useiden eri yhtiöiden tarjoamien kanavaristeilyjen kyytiin. Pääosin risteilyt ovat tunnin mittaisia ja hinnat kahdenkymmenen euron molemmin puolin.

Kaupungissa on helppo kulkea bussilla tai raitiovaunulla pidemmät matkat ja keskustan alueella on helpoin liikkua kävellen. Pidemmät matkat voisi myös taittaa paikallisten tapaan pyöräillen. Useimmissa hotelleissa ja hostelleissa on vuokrattavana pyöriä, ja pyöräilijöistä tunnetusta kaupungista löytyy toki myös useita pyörävuokraamoja.

Punaisten lyhtyjen alue ei ole lasten kanssa matkaillessa paras vaihtoehto kapeiden kujien ikkunoissa keikistelevien tyttöjen ja kadulla leijailevan kannabiksen tuoksun vuoksi. Amsterdamissa kahvihampaan kolottaessa on hyvä muistaa, että Coffeeshop ei ole perinteinen kahvila, vaan paikka, jossa voi ostaa kannabistuotteita. Alueen omalaatuisuutensa vuoksi kuitenkin aikuisten kesken paikkaan kannattaa käydä tutustumassa illan pimetessä.

Kukkatorilla kannattaa myös piipahtaa, mikäli ollenkaan kukista pitää. Sieltä voi ostaa hollantilaisia tulppaanien sipuleita tai muita kukkia matkatuliaisiksi. Amsterdamista löytyy myös paljon museoita, joista tunnetuimmat ovat Rijksmuseum ja Anne Frankin talo. Vondelpark on mainio paikka kävelylle tai piknikille aurinkoisena päivänä.

Amsterdam on oiva pitkän viikonlopun kohde. Helsingistä Amsterdamiin lentää Finnairin tai KLM:n siivin 2,5 tunnissa. Edullista yöpaikkaa etsivälle voin suositella Stayokay hostellia. Hostelliketjulla on hostelleja ympäri Alankomaita, joista kolme sijaitsee Amsterdamissa. Stayokay Amsterdam Oost hostelli sijaitsee rauhallisella alueelle kaupungin itäpuolella, ja hostellin ja keskustan välin taittaa nopeasti bussilla tai raitiovaunulla.

Amsterdam on kaupunki, jonne palaan mielelläni vielä uudelleen. Amsterdamin ulkopuolinen elämä kiinnostaa myös ja haluan joskus päästä kiertelemään Alankomaiden pienempiä kaupunkeja ja maaseutua. Alankomaiden pienen kokonsa vuoksi maasta on myös helppo jatkaa matkaa mm. Belgiaan ja muualle Eurooppaan.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija