Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jouluinen Budapest

Matka tehty joulukuussa 2018.

Unkarin pääkaupunki Budapest on edullinen ja helppo kaupunkikohde. Kaupungin halki virtaava Tonava jakaa kaupungin kahteen osaan, läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Budapest on erityisen tunnettu kylpylöistä, mutta sen lisäksi kaupungista löytyvät hyvät shoppailumahdollisuudet sekä kulttuuria ja kaunista arkkitehtuuria. Joulun aikaan kaupungista löytyy useampikin joulutori, joissa pääsee virittäytymään joulutunnelmaan.

Budapestin suurin joulutori löytyy aivan kaupungin keskustasta Vörösmarty -aukiolta. Joulutorilta löytyy paikallisia herkkuja, kuumia juomia ja paljon erilaisia paikallisia käsityönä tehtyjä esineitä ja herkkuja joulupukin konttiin. Joulutorilla kannattaa maistella unkarilaista kürtös kalács -leivosta, jota saa useammalla eri täytteellä. Vörösmartyn joulutorin lisäksi joulutunnelmaa löytyy mm. Szent Istvan Bazilikan, eli Pyhän Tapanin kirkon edustalta sekä Vajdahunyadin linnan viereiseltä puistoalueelta.

Joulutorien lisäksi Budapestista löytyy paljon muita perinteisiä nähtävyyksiä, joissa vieraileminen kannattaa sisällyttää Budapestin matkaan vuodenajasta riippumatta.

Széchenyin ketjusilta

Tonavan ylittävää näyttävää Széchenyin ketjusiltaa pitkin pääsee kävelemään Budan puolelta Pestiin tai toisinpäin. Sillan päitä koristavat leijonapatsaat. Sillan historia johtaa aina vuoteen 1849 asti, jolloin silta on ollut ensimmäinen pysyvä silta Tonavan ylittämiseen.

Linnavuori

Ylös Linnavuorelle suunnatessa kannattaa taittaa matka Budavári Sikló -funikulaarilla, joka löytyy heti ketjusillan kupeesta. Funikulaarin historiaa huokuvissa matkustajavaunuissa ei matka ylös kestä kuin 95 sekuntia. Linnavuorella on useita nähtävyyksiä, kuten Budan linna, joka on entinen kuninkaanlinna ja nykyisin museo. Linnavuorella vanhan kaupungin keskiaikaisten katujen varsilta löytyy ravintoloita ja kahviloita, joissa piipahtaa kiertelyn lomassa. Upea Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake sijaitsevat myös Budan Linnavuorella.

Parlamenttitalo

Unkarin parlamenttitalo on upea rakennus, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä.

Gellértinvuori

Gellértinvuori on Linnavuoren ohella toinen loistava paikka ihastella Budapestia.

Kylpylät

Budapestin matkaan kannattaa sisällyttää vähintään yksi kylpyläkäynti. Itse kävin testaamassa matkan aikana kylpylöistä tunnetuimman ja suurimman Széchenyin kylpylän. Széchenyin kylpylästä löytyy 15 sisäallasta ja 3 ulkoallasta. Kylpylästä löytyy lisäksi erilaisia saunoja. Kaikilla altailla on omat lämpötilansa sekä terveysvaikutuksensa. Lämpimät ulkoaltaat, joiden vesi on peräisin kuumista lähteistä, on talvella ihana kokemus. Kylpylä tuntui ensialkuun hyvin sokkeloiselta ja joissakin altaissa vesi oli pahan hajuista ja sameaa johtuen vedessä olevista mineraaleista. Varsin rentouttavaa eri altaissa lilluminen kuitenkin oli.

Széchenyin kylpylä sijaitsee keskellä kaupunginpuistoa ja sinne on helppo matkustaa M1 -linjan metrolla. Keltainen vuonna 1896 avattu M1 -metrolinja on kaupungin vanhin linja ja samalla koko maailman kolmanneksi vanhin metrojärjestelmä. Vanhat metrot kolisevat melkoisesti, mutta linjan asemilla pääsee kokemaan 1800-luvun metroaseman tunnelmaa. Linjan viehättävät asemat on pidetty restauroiden alkuperäisessä asussaan.  Metrosta kannattaa hypätä pois jo pysäkkiä ennen kylpylää, jolloin matkalla pääsee näkemään Sankarien aukion ja Vajdahunyadin linnan alueen.

Vielä vuonna 2018 Budapestiin pääsi suoraan Tampereelta edullisesti Ryanairin siivin. Tämä yhteys on kuitenkin nyt lakkautettu, mutta Helsinki-Vantaalta on tarjolla sekä suoria että välilaskullisia yhteyksiä Budapestiin päivittäin. Lentoaika on noin 2,5 tuntia, joten Budapestissä kerkiää käydä hyvin pitkän viikonlopunkin aikana. Mikäli aikaa on enemmän, niin Budapestistä on myös helppoa ja edullista jatkaa matkaa muihin Tonavan varrella sijaitseviin kaupunkeihin, kuten Bratislavaan ja Wieniin.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija

Sopot – Puolan Riviera

Matka tehty lokakuussa 2019.

Sopot on pieni merenrantakaupunki Puolan pohjoisosassa Itämeren rannalla. Sopot on osa kolmoiskaupunkia, johon kuuluvat lisäksi Gdańsk ja Gdynia. Sopotissa vieraileminen onkin kätevä yhdistää Gdańskin matkaan – tai toisinpäin.

Sopotin pitkien hiekkarantojen vuoksi kaupunkiin kannattaa suunnata kesällä, mutta päiväretkikohteena kaupunki toimii myös muihin vuodenaikoihin. Jos etsitkin edullista rantalomaa, ota suunnaksi Sopot. Kaupunki on myös tunnettu kylpylöistä, joten kesäsesongin ulkopuolella Sopotiin voi matkustaa kylpylälomalle.

Kaiken kaikkiaan Sopot on kaunis ja viehättävä pieni kaupunki. Juna-asemalta pääset kätevästi kaupungin pääkadulle Monte Cassinolle. Monte Cassinon varrella ovat kaupungin parhaat ravintolat ja ostospaikat. Pääkatua pitkin pääsee kätevästi aina merenrantaan saakka.

Kaupungin arkkitehtuuri on ihastuttavaa ja ylellistä. Poikkeuksellinen talo on kuitenkin Krzywy Domek, eli Crooked House tai Vinotalo, joka on arkkitehtuuriltaan hauskan vinksahtanut ja sadunomainen. Talo löytyy pääkadun Monte Cassinon varrelta. 

Monte Cassino päättyy lähelle merenrantaa, josta löytyvät kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Grand Hotel on kaupungin kuuluisin rakennus ja sijaitsee merenrannan tuntumassa heti Molo -laiturin välittömässä läheisyydessä. Suomalaisittain hauskan niminen Molo on Euroopan pisin puulaituri. Mololla pituutta on huikeat 511 metriä.

Gdańskista Sopotiin matkustaa junalle alle 20 minuutissa ja menopaluu junalipun saa huokeaan muutaman euron hintaan. Itse kävin tutustumassa Sopotiin Gdańskin matkallani – lue lisää värikkäästä naapurikaupungista Gdańskista edellisestä julkaisusta.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija

Gdańsk – Budjettimatkailijan värikäs kaupunkikohde

Matka tehty lokakuussa 2019.

Gdańsk on edullinen ja helppo viikonloppukohde. Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdańsk on maan kuudenneksi suurin kaupunki, jonne lentää Suomesta puolessatoissa tunnissa. Tiukalla budjetilla matkustaessa viikonloppuloman saa jo sadalla eurolla.

Gdańskin keskustan alue huokuu värikästä historiaa. Jokaisen nurkan takana seuraavalla kadulla on entistä värikkäämpiä ja näyttävämpiä vanhoja hansataloja. Keskustan alueen kadut ovat pääosin kävelykatuja, joita pitkin seikkaillessa pääsee parhaiten kaupungin tunnelmaan. Katujen varsilla oleville terasseille ja kahviloihin on ihana pysähtyä istuskelemaan kävelykierroksen lomassa. Kaupungissa pääsee hyvällä tuurilla vielä lokakuussa nauttimaan terassikeleistä.

Gdańskissa on varsinaisia nähtävyyksiä varsin sopiva määrä viikonlopun mittaiselle vierailulle. Suurin osa nähtävyyksistä tulee koettua kävelykierroksen aikana vanhan keskustan alueella muutamassa tunnissa.

Vanhan kaupungin jokirantaa pitkin kävellessä ohitat kaupungin ikonisimman nähtävyyden, Stary Zuraw nostokurjen, joka on peräisin 1400-luvulta ja on edelleen toimintakuntoinen. Jokirannasta Vihreä portti johdattaa pitkälle torille (Dlugi Targ), jonka varrella pääset näkemään Neptunus -suihkulähteen sekä kaupungintalon. Aukion jälkeen pääset jatkamaan matkaa Dluga -kävelykadulle, jonka päästä voit jatkaa matkaa Kultaisen portin alta Targ Węglowy aukiolle. Tunnelmallisen Mariacha kadun päästä löydät Mariankirkon, joka on maailma suurin tiilikirkko.

Gdańskia pääsee ihastelemaan myös vesiteitse merirosvolaivassa risteillen tai korkeuksista käsin Amber Sky maailmanpyörästä. Gdańskista löytyy myös useita moderneja ja isoja kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Forum, joiden ansiosta kaupungissa on hyvät shoppailumahdollisuudet. Vanhan kaupungin katujen varsilta löydät pieniä putiikkeja, joissa myydään perinteisiä matkatuliaisia, meripihkatuotteita sekä paikallisia herkkuja.

Gdańsk on edullinen kohde, jonne voi matkustaa hyvinkin pienellä budjetilla. Lokakuussa 2019 tekemäni matka Gdańskiin maksoi kaikkine kuluineen reilut 100 euroa. Lennot Wizz Airilla Turusta Gdańskiin ja takaisin maksoivat käsimatkatavaran kanssa noin 20 €. Matkat Tampereelta Turkuun Onnibussilla sekä Turun paikallisliikenteen liput lentokentälle ja paluumatkat toiseen suuntaan kustansivat noin 16 €. Yöpyminen Gdańskissa 3 yötä Slowgate Hostellissa maksoi noin 39 € (hintaan kuului vaatimaton perusaamiainen).  Lentokenttäbussi Gdańskin keskustaan ja paluu takaisin lentokentälle maksoi noin 1,5 €. Päiväretki junalla Sopotiin kustansi noin 2 €. Amber Sky maailmanpyörässä vierailu oli matkan kalleimpia ja kustansi noin 7 €. Ravintolaruokailuihin ja kaupasta ostettuihin eväisiin ja vesipulloihin kului muutamia kymmeniä euroja. 

Hyvin pienellä budjetilla matkustaminen onnistuu, jos ei vaadi luksusta. Heti kuitenkin, mikäli laukku on isompi kuin sallittu yksi käsimatkatavara tai haluat varata tasokkaan hotellihuoneen, tulee matkan hinta helposti tuplaantumaan tai triplaantumaan. Luksuslomailukin Gdańskissa on kuitenkin erittäin edullista verrattuna muun Euroopan hintatasoon. Puolan valuutta on zloty, euro on noin neljä zlotya. Monessa tilanteessa tuntui kuitenkin, että hinta olisi voinut olla euroissa – sen verran edullisempaa olivat mm. julkisen liikenteen liput ja ruoka kaupoissa.

Gdańskin naapurikaupungit Gdynia ja Sopot ovat lyhyen junamatkan päässä, joten Gdańskin reissuun on helppo yhdistää vierailu naapurikaupungeissa. Seuraavassa julkaisussa tunnelmia Sopotista, jonne tein päiväretken Gdańskin matkallani.


Minimatkailija -blogi löytyy myös Instagramista @minimatkailija