Yleinen

Edinburgh Vaults, maailman kummittelevin paikka?

11/08/2019

 

Olen vähän kevyesti sanottuna hörhö, mitä tulee kummitusjuttuihin ja kaikkeen paranormaaliin. Rakastan tutkia kaikkea siihen liittyvää ja on yksi paikka, mikä minua on aina erityisesti kiehtonut. Se on Edinburghin maanalainen kaupunki, Edinburgh Vaults.

Tämä mystinen paikka sijaitsee vanhan kaupungin puolella, South Bridgella. Olen varmaan katsonut ja lukenut kaikki mahdolliset dokumentit ja artikkelit mitä tästä aiheesta on tehty, mutta tiedon janoni tätä paikkaa kohtaan ei vain sammu. Niinpä ajattelin, että voisin kirjoittaa tästä aiheesta ihan oman postauksensa tänne blogiin ja jakaa iloa teille muillekin näistä aiheista kiinnostuneille. 😀

Kammioita on nimetty monesti yhdeksi maailman kummittelevimmaksi paikaksi ja historiaan tutustuneena, en yhtään ihmettele miksi. Seinät ovat nähneet ties mitä hirveyksiä raa’alla 1700 ja 1800-luvuilla ja ne olivat piilossa maailmalta noin sadan vuoden ajan, kunnes maanalainen kaupunki vahingossa löydettiin vuonna 1985. Voin vain kuvitella, minkälaista on ollut avata ovi historiaan, kun maan alla seisonut ilma lyö kasvoillesi ja maailma, joka oli pysähtynyt ajassa, on nyt silmiesi edessä.

 

Kuva Google

Kuvittele, että astut vanhaan ja synkkään kellariin. Nenääsi tunkeutuu ummehtunut maan, kosteuden ja homeen haju ja ilma on niin pysähtynyt, että sitä voisi leikata veitsellä. Ympärilläsi on hiljaista ja kuulet vain ajoittain vesipisaroiden ääniä niiden tippuessa kivisiltä seiniltä. On pimeää ja ainoa valonlähteesi on natiseva, ruosteinen lyhty. Hiljaisuuden rikkoo yhtäkkiä raahaava ääni, joka laahautuu epäinhimillisen hitaasti kohti. Sydämesi hakkaa kun mietit, mitä käytävää pitkin lähdet juoksemaan. Onko järkyttävämpää, jos laahaaja on ihminen vai ei?   

 

Skotlantilaiset ovat tunnetusti taikauskoista kansaa ja erityisesti tuohon maailman aikaan. Edinburghilaiset pelkäsivät englantilaisten hyökkäystä sekä yliluonnollisia uhkia ja pelon, hysterian ja epätoivon ilmapiiri sai aikaan sen, että kaupungin ympärille rakennettiin muuri, Flodden Wall. Tämä johti siihen, että kaupunkia ei voitu laajentaa normaaliin tapaan ja ihmisten oli kirjaimellisesti asuttava toistensa päällä tilan puutteen vuoksi. Niinpä ratkaisu olikin, että on rakennettava ylös ja alaspäin.

Edinburghin kaupunkia ympäröivä Flodden Wall. Kuva Google

Edinburghin alla sijaitsee kokonainen maanalainen kaupunki, joka valmistui vuonna 1788. Kapeista kivisistä käytävistä ja synkistä kammioista muodostuva alamaailma oli alunperin mm. kauppiaiden, kapakoiden ja suutareiden käytössä. Alku aikoinaan bisnes kukoisti ja ihmiset viihtyivät loistavasti kaupungissa kaupungin alla. On laskettu, että siellä on noin 120 erilaista huonetta ja yksi huone saattoi majoittaa yli kymmenen ihmistä kerrallaan.

Kuva Google

Kulkutaudit kuten rutto, jylläsi ja ihmiset pelkäsivät henkensä edestä esimerkiksi bodysnatchaajia, eli sarjamurhaajia, jotka tappoivat ihmisiä, jotta sitten voisivat myydä heidän ruumiitaan vinksahtaneille anatomisteille ja lääkäreille tutkimustarkoituksiin. Onkin huhuttu, että kuuluisat sarjamurhaajat Burke ja Hare olisivat säilöneet uhrejaan ja pakoilleet poliisia Edinburghin maanalaisissa kammioissa.

Kodittomat, rikolliset ja muut hämäräheikit löysivät paikan nopeasti. Se tarjosi täydellisen ympäristön esimerkiksi laittoman viskin tuottamiseen, uhkapelaamiseen kuin prostituutioonkin, sillä maineen ja huhujen kiriessä, alkoi myös virkavalta vältellä sinne menemistä. Tuolla tänäpäivänä vierailleet ihmiset poikkeuksetta kuvailevat, että tunnelma Vaultseissa on todella poikkeuksellisen häiritsevä ja ahdistava. On kuin seinät huokuisivat pahuutta ja raakuuksia, joita siellä on tapahtunut.

 

Kuvat Google

Vuosien hirveyksien jälkeen, vuonna 1820 paikka alkoi olla jo niin ikävässä ja ränsistyneessä kunnossa, että jäljelle jäivät vain kaikista epätoivoisimmat. Ei kuitenkaan tiedetä tarkkaan, koska kammiot suljettiin ja viimeiset asukkaat lähtivät. On arvioitu, että se voi olla mitä tahansa vuoden 1835 ja 1875 välillä.

Kuten alussa mainitsin, on Edinburgh Vaultseja monesti nimetty yhdeksi maailman kummittelevimmaksi paikaksi ja useat eri tv-ohjelmat ja paranormaalitutkijat ovat raportoineet sieltä. Ääniä, kuten huokauksia, itkua ja laahausta sekä raapimista on kuultu ja nauhoitettu. Monet ovat kokeneet kosketuksia, henkäyksiä ja äkillisiä lämpötilan vaihteluita. On myös henkilöitä, jotka ovat kokeneet suoranaista väkivaltaa (iskuja, tönimistä, kivien heittoja jne.) Painostava ja ahdistava tunnelma on pakottanut monet siellä vierailleet poistumaan kesken kierroksen. Ehkä kaikkein tunnetuin ja äänekkäin Edinburghin Vaultseissa kummitteleva poltergeist, on Mr. Boots.

 

This chilling photograph is thought to show the ghostly apparition of a man dubbed ëThe Watcherí as he stands behind a tourist at the Edinburgh Vaults. Emma Surgenor got a severe case of the creeps when she looked back at a photograph taken on a tour of the famous tourist destination to find what appears to be an 18th century ghost standing behind her sister. The support worker from Blackpool who went for the night time tour last February said no on one other than her sister Lauren and a gentleman standing next to her were in the pitch black vault at that time.

 

Mr. Boots on yksi paranormaalin maailman tunnetuimpia räyhähenkiä. Nimensä tämä kummitus on saanut siitä, että hän on näyttäytynyt monelle ja kaikki ovat kuvailleet nähneensä samat mustat, raskaat saappaat. Mr. Boots on tarinan mukaan murhannut kammiossa prostituoidun ja hyökkää tavalla tai toisella kaikkia kohtaan, jotka seisovat siinä huoneen nurkassa, jossa hän piti naisen ruumista. Hän vihaa Vaultseissa vierailijoita ja useat siellä olleet ovatkin raportoineet kuulleensa raastavaa huutoa ”Get out! Get out!” Jos hän on näyttänyt kasvonsa, ovat ne olleet vääntäytyneet epäinhimilliseen, sairaaseen virneeseen. Tästä räyhähengestä voisi kirjoittaa kokonaan oman postauksensa!

Yllä on oletettavasti ainoa kuva, jota Mr. Bootsista on onnistuttu tallentamaan.

 

Itse en ole valitettavasti vielä päässyt vierailemaan Edinburghin Vaultseissa, mutta matka sinne on jo suunnittelussa. En malta odottaa, että pääsen itse näkemään ja kokemaan tuon paikan. Jotkut voivat pitää minua hulluna, mutta minusta kaikki tämä on aivan käsittämättömän mielenkiintoista. 😀

Kannattaa muuten katsoa nämä jos paranormaali aiheiset ohjelmat kiinnostaa: 

Worlds Scariest Hauntings  jakso

Most Hauntedin jakso

Ghost Adventures jakso

Joe Swash Believes in Ghosts jaksot

Avainsanat: Edinburghin maanalainen kaupunki, Edinburgh Vaults, Edinburgh kammiot, Edinburgh kummitus, Edinburgh kokemuksia, paranormaali blogi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.