Nainen istuu läpinäkyvän teltan sisällä heinäladossa.

Yö heinäladossa – Hiljainen Kansa Suomussalmella

Mikä on erikoisin hotelli tai muu majoitus, missä olet yöpynyt? Itsellä se taitaa olla nyt Hiljaisen Kansan Niittykahvilan heinälato, jossa yövyin tänä kesänä matkalla pohjoiseen. Olin kuullut heinälatomajoituksesta eräässä maaseutumatkailun seminaarissa, ja kun reitti Norjan lomalle kulki juhannuksena Suomussalmen kautta, oli tämä majoitusmuoto päästävä kokeilemaan.

Heinälato pellon laidassa.

Mikä Hiljainen Kansa?

Hiljainen Kansa on jäänyt mieleen lapsuuden Rukan reissuilta ja sukuloinneilta Suomussalmella, ja se on ollut aina pakollinen taukopaikka. Nykyiselle paikalle Reijo Kelan Hiljainen Kansa on tuotu 1994 ja se on aikaisemmin vieraillut muun muassa Helsingissä Tuomiokirkon portailla. Nämä hiljaiset kansalaiset ovat käytännössä puisia ristejä, joilla on turpeesta tehdyt päät ja kullakin omat tuulessa hulmuavat vaatteensa. Lähes tuhannelle turvepäälle vaihdetaan vaatteet pari kertaa vuodessä kesä- ja talvikaudelle. Talvivaatteet puetaan tänä vuonna 21.9. ja talkoisiin voi viedä mukana omia talvitakkeja, villapaitoja yms.

Hiljainen Kansa sijaitsee Viitostiellä noin 30 km Suomussalmen keskustasta Kuusamoon päin (Viitostie 547).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Niityllä puukepeistä tehtyjä hahmoja, joilla on turpeesta päät ja yllä erilaisia vaatteita.
Nainen kurkkaa puisen hahmon takaa. Hahmolla on vaatteet ja turpeesta tehty pää.
Puisia hahmoja, joilla on turpeesta tehty pää ja yllä erilaisia vaatteita.

Yöpyminen Hiljaisen Kansan heinäladossa

Heinälatoyöpyminen kuulosti eräänlaiselta glampingiltä – vähän kuin telttailua, mutta varsin pehmeällä patjalla. Yöpyminen ei itsessään maksa mitään, mutta lisämukavuutta etenkin keskikesällä toi hyttysverkon vuokraaminen, jolla oli hintaa 8e. Sen olin varannut ennakkoon ja verkko oli pystytetty valmiiksi, kun saavuin paikalle illalla kahvilan jo sulkeuduttua. Alue oli jo hiljainen, mutta pian paikalle saapui kolme karavaanaria, jotka kutsuivat kanssaan juhannus-skumpalle. Olivat kuulemma Facebook-ryhmästä tuttuja karavaanarisinkkuja, jotka reissaavat letkassa.

Heinälatoon tarvitsee oikeastaan vain makuupussin, sillä heinäkasan päälle ei enää erillistä alustaa vaadita. Vaikka Hiljainen Kansa sijaitsee ihan vitostien varressa ja yölläkin on jonkun verran liikennettä, sain itse nukuttua tosi hyvin heinien seassa. Tosin, nukun joka tapauksessa kuulokkeet korvissa, sillä uni tulee paremmin äänikirjaa kuunnellessa. Olin tällä kertaa ainut yöpyjä, mutta latoon mahtuu majoittumaan mukavasti 8 henkeä. Täällä voi kuvitella olevansa heinänteossa ilman varsinaista työntekoa – sen kun vain nauttii helposta retkeilystä.

Läpinäkynä hyttysverkkoteltta heinäladossa.
Nainen istuu hyttysverkkoteltassa heinäladossa.
Makuupussi heinäladossa.

Hiljaisen Kansan Niittykahvila

Aamupalan olin varannut etukäteen Niittykahvilasta ja kun kahvila 9 aikaan aamulla aukeni, tupsahti paikalle jo useita autollisia innokkaita matkailijoita muurinpohjalettujen ja nokipannukahvin perässä. Lankutetulta kahvila-alueelta löytyy pöytiä niin katoksesta kuin taivasalta, ja vieressä on myös Niittytupa-lounasravintola sekä pieni myymälä, josta saa mm. paikallisia käsitöitä ja muita matkamuistoja.

Siellä mainitsemassani seminaarissa Niittykahvilan Ritva oli kertomassa paikan vastuullisuusteoista ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmassa mukana olosta, eli plussaa herkullisten lettujen lisäksi myös halusta jatkuvasti kehittää vastuullisuutta. Tänä kesänä paikka näyttääkin saaneen Green Key -sertifikaatin.

Lisätiedot niin kahvilasta kuin heinäladossa yöpymisestä: niittykahvila.fi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Puinen kyltti, joka ohjaa kahvilaan ja ravintolaan.
Aamupalaa puisella pöydällä niityllä.
Heinälato, jonka edessä puinen pöytä.

Onko Hiljainen Kansa tuttu paikka ja tiesitkö tästä mahdollisuudesta heinälatoyöpymiseen?

Previous Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 1.8.2023 at 02:02

    Hiljainen kansa on tuttu paikka, ja siellä tulee usein pysähdyttyä sekä mennessä että tullessa, kun ollaan Lapissa käymässä. Vaikuttava paikka ympäri vuoden. Tiesin myös tuosta majoituksesta, mutta vielä ei ole tullut sitä koitettua. Uskon, että olisi varmasti mukava kokemus.

  • Leave a Reply