Suomen suurin matkablogiyhteisö
Nainen kävelee kalliolla. Taustalla on ruskan värjäämiä puita ja joki.

Rovaniemen retkikohteet: kuvauksellinen Kuninkaanlaavu

Reilu vuosi on nyt vierähtänyt Rovaniemellä ja tajusin tässä yksi päivä, että lähialueiden retkipaikoista ei ole tullut tänne kirjoitettua mitään. Rovaniemellä retkikohteita kyllä riittää, ja paljon on vielä näkemättäkin. Tästä alkaa siis Rovaniemen retkikohteet -sarja, joka täydentyy pikkuhiljaa. Toiveita saa esittää, mutta aloitetaan nyt yhdestä lempipaikastani eli Kuninkaanlaavulta.

Kuninkaanlaavulta, Santavaaran laelta, avautuva maisema Ounasjoelle on upea vuodenajasta riippumatta. Tänne tuon yleensä kaikki Rollossa vierailijat enkä ollenkaan kyllästy siellä ravaamaan. Viimeksi käytiin etelästä kylässä olleiden ystävien kanssa tällä viikolla ihailemassa ruskamaisemaa, kansikuva on siltä reissulta.

Saapuminen Kuninkaanlaavulle

Kuninkaanlaavu sijaitsee vähän Rovaniemen keskustan pohjoispuolella, joten myös pyörällä pääsee paikalle. Ounasjoen itäpuolentieltä kääntyvä Santavaarantie on yleensä tosi huonossa kunnossa (paljon kuoppia ja kiviä), joten pysäköintiä voi harkita jo ihan tien alkupäässä, josta on noin parin kilometrin kävely laavulle. Tien varressa on myös muutamia levennyksiä, joihin auton voi jättää, tai sitten ajaa ylemmäs asti, jossa on vähän isompi alue autoille. Talvella tuonne on jopa ihan mukava ajaa, kun lumi peittää kaikki kivikkoiset kuopat.

Jos auton tai pyörän jättää jo Santavaarantien alkupäähän, alkumatka kohti laavua kuljetaan tätä huonokuntoista hiekkatietä pitkin. Hiukan tylsähkön tiesosuuden jälkeen koittaa maisemaosuus, kun loppumatkan pääsee kulkemaan kalliolla vaaran laella. Ilmeisesti tietä pitkin voisi myös jatkaa vielä pidemmälle ja tulla vasta ihan laavujen takaa maisemapaikoille, mutta sitä reittiä en itse ole ikinä mennyt. Omien laskujen mukaan tien alaosasta laavuille kävelee puolisen tuntia ja lähempää pelkkään kallio-osuuteen menee noin vartti.

Syksyinen maisema, jossa näkyy ruskan värjäämiä puita. Taustalla virtaa joki.22.9.2021
Maisema vaaran laelta. Taustalla virtaa joki ja maassa on hieman lunta.24.10.2021

Kuninkaanlaavu talvella

Viime vuonna ehdin käydä vain yhden kerran Kuninkaanlaavulla ennen lumien tuloa. Talvellakin tämä on ihan erinomainen retkikohde, polku on sen verran tallattu, että kävellen pääsee helposti kulkemaan. Toisaalta omia reittejä pitkin voi toki tulla vaikka millä suksilla ja lumikengillä, eli vaihtoehtoja riittää.

Talvimaisemakin voi näyttää täällä hyvin erilaiselta riippuen päivän säästä ja siitä, mihin aikaan vuodesta retkeilee. Tammikuussa ehdittiin paikalle juuri sopivasti ihastelemaan tykkylunta, ennen kuin tuulenpuuskat jo pudistelivat kaiken pois.

Nainen kaataa kahvia termoksesta kuppiin. Taustalla on luminen maisema. Takana näkyy virtaava joki.
14.11.2021 / 2. kuva: Vilma Laaksonen
Talvinen maisema vaaran laelta. Etualalla on kaksi laavua ja taustalla virtaa joki.
29.12.2021
Nainen kävelee lumessa. Taustalla on tykkypuita ja jäätynyt joki.
Laavu vaaran laella tykkypuiden keskellä. Taustalla on jäätynyt joki.
6.1.2022 / 1. kuva: Mikaela Soldan

Laavut Kuninkaanlaavulla

Jos oikein olen ymmärtänyt, varsinainen Kuninkaanlaavu on yllä olevassa kuvassa oikealla näkyvä hirsinen laavu. Vasemmalla taas on lautarakenteinen versio. Tulet voi tehdä kummallakin (ei tietenkään metsäpalovaroitusten aikaan) ja lähellä on liiteri ja huussi.

Täällä on lähes aina porukkaa liikkeellä, mutta laavuilla on onneksi hyvin tilaa, joten aina on mahtunut taukoa pitämään. Laavujen takana on myös erillinen maisematasanne, jonka päällä on pöytä evästelyyn.

Talvinen, aurinkoinen maisema vaaran laelta. Taustalla on jäätynyt joki.
21.3.2022
Nainen istuu laavulla tulipaikan vieressä. Maassa on lunta ja aurinko on laskemassa. Taustalla on joki.
20.4.2022

Täydellinen päiväretkikohde

Kuninkaanlaavu on erinomainen päiväretkikohde, jonne on itsekin tullut monesti lähdettyä iltateelle auringonlaskua ihastelemaan, mutta kaverit viettivät siellä myös yön tänä kesänä. Laavuja ei ole suunniteltu yöpymiseen, mutta puita on vaikka kuinka paljon, joten esimerkiksi riippumatolle on helppo löytää sopiva maisemaspotti. Itse olin tuolloin ollut juuri kipeänä, joten en viitsinyt vielä yöretkelle lähteä, mutta tulin kuitenkin viettämään iltaa ja ihmettelemään keskiyön aurinkoa. Alla oleva kuva musta on otettu kello 23:14.

Nainen kävelee kalliolla keskiyön auringossa.
17.6.2022 / 1. kuva: Saija Halminen
Kesäinen maisema vaaran laelta. Taustalla on joki.
14.8.2022

Kuninkaanlaavu on sellainen paikka, joka aina näyttää vähän erilaiselta. Näitä kuvia oli hauska kaivaa esiin ja tutkia, miten sama paikka voikin olla upea niin monella eri tavalla.

Onko Kuninkaanlaavu tuttu kohde? Tai mihin vuodenaikaan haluisit päästä siellä käymään?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.10.2022 at 20:58

  Upeita kuvia! Tämä ei ollut tuttu kohde, vaikka Rovaniemen läheisyydessä olenkin jonkin verran retkeillyt. Kiva kohde varmasti ympäri vuoden, mutta kyllä omat suosikkivuodenaikana tuonkaltaisissa maisemissa ovat ilman muuta syksyn ruska ja sydäntalven lumimaisemat, kun taivat on värjäytyneenä kauniiksi.

  • Reply miffas 29.10.2022 at 16:05

   Kiitos Mikko! Tänne siis seuraavalla kerralla, kun tie vie Rovaniemen suunnalla, löytyy tosiaan ihan keskustan läheltä. Vaikka sanotaan, että talvi on tosi pimeä niin silloin on kyllä ne kauneimmat värit taivaalla. 🙂

 • Reply Nimetön 15.11.2022 at 07:12

  ’”);|]]]]]]]]]#^([email protected]$)(()))******{

  <!–

 • Leave a Reply