Suomen suurin matkablogiyhteisö
Retkeilijä kävelee pitkoksilla kivikossa.

Rakkakivikon lumoissa Kätkävaaran luontopolulla

Kätkävaaran luontopolku Tervolassa on mahtava päiväretkikohde noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Lähdimme tänne eräänä aurinkoisena sunnuntaina harmaan ja sateisen viikon päätteeksi ilman suurempia odotuksia ja yllätyimme, kuinka hienosta kohteesta olikaan kyse. Toki olimme nähneet valokuvia valtavasta rakkakivikosta, mutta vasta paikan päällä sitä ymmärsi, miten paljon kivikkoa ympärillä levittäytyikään. 

Kätkävaaran luontopolku on 7 km pitkä ja sen alussa on myös esteetön osuus. Pian tänne on tulossa myös uusi Luolat ja rotkot -reitti, joka mitä ilmeisemmin esittelee alueen luolia ja rotkoja. Meidän vierailulla työmaa oli kuitenkin vielä suljettuna, joten pysyttelimme luontopolulla ja keskityimme ihmettelemään paljaslakista, rakkakivikon peitossa olevaa vaaraa ja luontopolun muinaismerien rantamuodostelmista kertovia opaskylttejä.

Retkeilijä kävelee luontopolun lähtöpostin läpi.

Esteetön reitti Perälammen ympäri

Kätkävaaran luontopolku alkaa esteettömällä osuudella puisilla pitkoksilla. Pitkoksia pitkin voi kulkea lammen ympäri alle kilometrin reitin ja taukopaikka löytyy myöskin lammen rannasta. Kodan edustalla oli mielenkiintoinen klapimaatti eli polttopuuautomaatti. Ilmeisesti kyseessä on prototyyppi, jota nyt Kätkävaaralla testataan. Toimintatapa muistutti kovasti postin automaattia, eli lähettämällä viestin saa puhelimeen koodin, jolla polttopuita sisältävän luukun saa auki. Nyt palvelu maksoi vain 0,09€, mutta testiajan jälkeen hintaa on kaiketi tarkoitus nostaa kattamaan kulut.

Leveä pitkos suolla.Kota järven rannalla. Puut peilautuvat tyynessä järvessä.Polttopuuautomaatti kodan edustalla.

Reitti Kätkävaaran laelle

Kiersimme alkuun lammen ja jatkoimme sitten reittiä kohti Kätkävaaran huippua. Matkalla oli pienempiä rakkakivikkoisia alueita ja metsäisiä osuuksia. Vaaran lakea lähestyttäessä reitti oli jo kallioisempaa ja vaikeakulkuisempaa, nousuakin tuli ihan mukavasti. Taukopaikalla kanssaretkeilijät voivottelivatkin, että olipahan nousu. Mutta ei tämä mikään tunturi ole, ei huolta. Juuri sopivan monipuolinen polku, ei käy pitkästyttämään kun on paljon erilaista maastoa. Kätkävaaran laki tulee vastaan noin reitin puolessa välissä, joten toinen puolisko reitistä on sitten alamäkivoittoista.

Retkeilijä kävelee pitkoksilla.Metsämaisema, jossa puinen luontopolku-kyltti.

Valtava rakkakivikko on muinaista merenpohjaa

Olin kyllä nähnyt kuvia Kätkävaaralta ja niiden perusteella lisännytkin sen mielenkiintoiselta vaikuttavien retkikohteiden listaan, muutta silti valtava kivikko pääsi yllättämään. Eikä se näistäkään kuvista välity täysin, tämä kannattaa itse lähteä näkemään ja kokemaan. Opastaulut kertoivat, että Kätkävaaran alue on ollut aikoinaan merenpohjaa. Jäin pohtimaan, pitäisikö tässä yhteydessä siis puhua pirunpellosta eikä rakasta. Olen nimittäin ollut siinä käsityksessä, että rakka syntyy pakkasrapautumisesta eli jäätymisten ja sulamisten seurauksena, kun taas pirunpelto on juurikin näitä entisiä rantoja, joista allokko on huuhtonut hienojakoisen aineksen pois. Kätkävaaran yhteydessä puhuttiin kuitenkin sekaisin molemmista, joten en sitten tiedä, mikä olisi oikea termi. Kerro ihmeessä, jos tiedät paremmin!

Retkeilijä kävelee pitkoksilla rakkakivikossa.Näkötorni rakkakivikossa.

Näkötornista maisemat kaikkiin ilmansuuntiin

Kätkävaara kohoaa reilu 180 metrin korkeuteen merenpinnasta. Vaaran laella on pieni puinen näkötorni, jonne mekin kivuttiin tutkailemaan maisemia. Vaaroja kohosi suunnassa ja toisessa ja kaukana häämötti Kemin tehtaiden savupilvet. Opastaulun mukaan olisi voinut bongata myös Tervolan ison kirkon tornin, mutta sitä me ei osattu paikantaa. Tuo kyseinen kirkko näyttää kuvissa tosi hienolta, joten tässähän pitää joskus tehdä retki muuallekin Tervolaan.

Retkeilijä kävelee rakkakivikossa.Kota kivikkoisessa maastossa.

Kahvitauko kodalla tai kahvilassa

Meillä oli lounaat mukana ja pidettiin tauko näkötornin läheisellä kodalla. Itse kota oli aika pieni ja pimeä, joten istahdettiin tulipaikalle ruokailemaan. Ensimmäinen kotahan oli heti lammen rannassa, ja jos evästä ei ole mukana niin aina voi myös kahvitella pysäköintialueen viereisessä kahvilassa. Kätkä Lake Lodge sijaitsee aivan luontopolun lähtöpisteen vieressä ja ilmeisesti kahvila on nyt lokakuussa auki viikonloppuisin. Kunta myi tämän Leiri-Kätkän kiinteistön tänä vuonna ja nyt on kuulemma remontti käynnissä majoitustiloissa. Kiinnostavaa tietää, millainen kohde tästä muodostuukaan. Kahvila oli ainakin oikein viihtyisä.

Kahvila, jossa pöytiä ja puinen kaappi.Kahvila, jossa pöytiä, kaksi nojatuolia ja takka. Pöydällä 2 pullaa ja kahvimukia.

Uusi Luolat ja rotkot -reitti avataan pian

Kahvilasta kuulimme, että tänä syksynä  Kätkävaaralla on avautumassa myös aivan uusi luolia ja rotkoja esittelevä reitti. Kuulemma tulipaikka tulee aivan erityisen hienolle paikalle ja reitille tulee myös opasteisiin virtuaalitodellisuutta. Tämä todellakin kiinnostaa, joten voi olla, että Kätkävaaralle on suunnattava uudelleen jo tämän syksyn aikana.

Onko Kätkävaara sulle jo tuttu kohde?

 

Kuvat 7 & 10: Saila Suoranta

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Riina 12.10.2022 at 20:33

  Jos käyt tuolla Luolat ja rotkon -reitillä, siitä olisi myös kiva kuulla millainen oli! Tämä kohde menee myös omalle listalle 🙂

  • Reply miffas 12.10.2022 at 20:51

   Joo ehdottomasti sinäkin nyt Kätkävaaralle! (Tosin sillon talven reissulla kivikot taitaa olla lumen peitossa 😀 ). Ja todellakin tulee raporttia, kunhan tuonne pääsen uudestaan 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.10.2022 at 10:25

  Kuulostaapa kätevältä tuo klapiautomaatti! Kätkävaara oli nimenä tuttu, mutta en ole siellä käynyt. Kiva nähdä kuvia sieltä, mukavan monipuoliselta näyttää. Ja mitä tulee noihin termeihin, niin olen itse ihan samassa käsityksessä.

  • Reply miffas 14.10.2022 at 17:47

   No jep, klapimaatti oli kyllä näppärän olonen, saa nähdä tuleeko niitä jatkossa moniin muihinkin kohteisiin.

  Leave a Reply