Suomen suurin matkablogiyhteisö

5+1x Ruka ja Riisitunturi talvella

Ensilumi tuprutti tällä viikolla maahan täällä Rovaniemellä ja sai haaveilemaan talviretkistä. Tässä postauksessa on vinkkejä Rukalle, jossa vietettiin toissa talvena etätyöviikko ja sieltä käsin tehtiin myös päiväretki Riisitunturin kansallispuistoon tykkypuita ihastelemaan.

Mitä kaikkea Rukalla voi tehdä talvella? Me oltiin kaverini Suvin kanssa haaveiltu etätyöreissusta pohjoiseen ja kun tuttujen kautta järjestyi mökki viikoksi, kohteeksi valikoitui Ruka. Ruka oli molemmille ennestään tuttu niin kesä- kuin talvireissuilta, mutta silti saatiin tälle matkalle useampi uusi paikka ja nähtiin talvi-aikaan sellaisia kohteita, joissa aikaisemmin oli käyty vain kesällä.
Retkeilijä lumikengillä tykkypuiden keskellä.

Tykkylumi ihastutti Riisitunturin kansallispuistossa

Riisitunturista ja sen upeista tykkypuista me oltiin Suvin kanssa nähneet paljon kuvia ja sinne oli Rukan reissulla päästävä. Matkaa Rukalta Riisitunturin reittien lähtöpisteeseen on reilu puoli tuntia, joten Posion puolelle on helppo lähteä päiväretkelle. Me valittiin reitiksi Riisin rääpäsy, jolla on mittaa 4,3 km. Kesäaikaan pidempi vaihtoehto olisi Riisin rietas, jolla mittaa on puolestaan 10,7 km tai Riisitunturin lähtöpisteen ja Kirintövaaran läpi kulkeva 26 km pituinen yksisuuntainen reitti. Talvella alueella puolestaan menee rääpäsyn lisäksi monitoimireitti niin lumikenkäilijöille, hiihtäjille kuin fatbike-pyöräilijöille.

Meillä oli lumikengät varuilta mukana, mutta tuo Riisin rääpäsy oli erittäin hyvin tamppautunut, joten lumikengillä mentiin lähinnä reitin ulkopuolella omia pieniä kierroksia. Evästauolle voi pysähtyä Riisitunturin autiotuvalle, jossa törmättiinkin sattumalta vanhoihin opiskelututtuihin.

Tykkylumi oli juuri niin upea, kuin oltiin odotettukin, tai jopa upeampi. Lumi oikein kimmelsi auringossa ja kirkkaana päivänä maisematkin avautuivat matkojen päähän.

Riisitunturilla retkeillessä kannattaa myös poiketa Posiolla Pentik-mäellä. Pentik-mäki on niin tehtaanmyymälä, museo kuin kahvilakin. Oma lemppari on ehdottomasti vintage-osasto, jossa on myynnissä vanhempia Pentik-astioita.

Lähikuva retkeilijästä tykkypuiden keskellä.
Maisema, jossa tykkylumen peittämiä puita.

Pieni Karhunkierros ja Myllykoski

Pieni Karhunkierros on tuttu niin lapsuuden päiväretkiltä kuin Karhunkierroksen vaellukselta. Myllykoski on varmaan yksi tunnetuimpia kuvauskohteita Rukalla. Koko Pienellä Karhunkierrokselle me ei tällä kertaa lähdetty, mutta pieni retki tehtiin kuitenkin Myllykoskelle. Ajettiin autolla lähelle Basecamp Oulankaa ja käveltiin sieltä suoraan koskelle.

Reitti oli paikoin todella liukas ja edetä sai aika varovasti. Varsinkin kaikki portaat olivat kunnon liukumäkiä, ja niiden viereen olikin tamppautunut kiertoreittejä. Riippusillan ja kuohuvan kosken lisäksi ihasteltiin pitkään surffaavaa lintua, joka aina lennähti taaksepäin ja ui sitten virran mukana eteenpäin kerta toisensa jälkeen.

Nainen talvisessa maisemassa joen rannassa.
Puinen talo kosken rannassa.

Konttainen ja mielettömät maisemat

Toinen lyhyt päiväretki tehtiin Konttaiselle. Tämäkin oli Karhunkierrokselta molemmille ennestään tuttu, mutta vain kesäaikaan. Konttaisenvaaran päälle kulkee noin 2 km pituinen reitti, joka oli myöskin erittäin hyvin tamppautunut. Täällä muisteltiin tuon Suomen suosituimman vaellusreitin viimeisiä osuuksia ja ihasteltiin lumikuorrutteisia maisemia.

Retkeilijä seisoo lumisten puiden vieressä. Taustalla aukeaa tunturimaisema.

Hiihtoreitit tutuiksi Rukalla

Rukalla on tullut hiihdettyä useampaan kertaan, ja tuttuja paikkoja tuli etätyöviikon aikana laduilla vastaan useampaan kertaan. Latukahvilat on tietenkin parasta hiihtoreissuilla ja tällä kertaa käytiin ainakin Lammintuvalla ja Korpikahvilassa. Latukartta löytyy Rukan sivuilta, eli sieltä vain valitsemaan sopivan pituista reittiä. Me tehtiin lopulta aika lyhyitä lenkkejä, kun oli niin paljon kaikkea muuta nähtävää ja töitäkin piti etäilyviikolla saada tehtyä.

Nainen hiihtää metsän keskellä.

Rinteeseen Stigalla ja laudalla

En ole mikään kovin ahkera laskettelija tai lautailija (tai no, viiime talvenahan päätin aloittaa taas lautailun, mutta ensimmäisenä päivänä rinteessä mursin ranteeni ja kausi olikin sitten siinä 😀 ), mutta kerran uskaltauduin laudalla mäkeen Rukan reissullakin. Edellisestä kerrasta oli tuossa vaiheessa ehkä 8 vuotta aikaa, mutta yllättävän hyvin se kuitenkin sujui. Laskemista enemmän jännitti hissit, ja alkuun mentiinkin useampi noudu gondolilla, ennen kuin uskallettiin siirtä tuoli- ja ankkurihisseille.

Yhtenä iltana käytiin myös Stiga-mäessä. Mäkeen sai ostettua paketin, joka sisälsi hissilipun gondoliin ja rattikelkan vuokran, ja niin sitten laskettiin mäkeä alas rattikelkalla hurjastellen. Hurjan hauskaa!

Nainen stigan ja lumilaudan kanssa rinteessä.

Husky-ajelulla ensimmäistä kertaa ja unelma 300 km Polar Expedition -reissusta

Viimeisenä reissupäivänä vierailtiin Arctic Runaway Husky -rekikoirakennelillä. Käytiin pienellä huskysafarilla, jolla päästiin ensin itse laittamaan meitä vetävät huskyt, Roope, Ruut, Olga, Reuta ja Vinkkeli, valjakkoon ja sitten ohjaamaan rekeä vuorotellen. Huskyajelun jälkeen jäätiin vielä pitkäksi aikaa istumaan kotaan kuuman mehun äärelle ja kuultiin paljon mm. Norjan husky-perinteistä ja mua kiehtoi erityisesti päiväkausia kestävät pitkät huskyajelut pitkin tuntureita.

Huskyvaljakko vetää rekeä.

Nyt Fjällräven on järjestämässä Polar Expedition -seikkailua Ruotsista Norjaan ja tarkoituksena on kulkea tuo 300 km matka husky-valjakoiden vetämänä ja yöt vietetään telttaillen. Reissuun valitaan 20 tyyppiä ympäri maailmaa ja päätin hakea mukaan, sillä tuo reissu kuulostaa niin siistiltä ja tänä talvena oon muutenkin päättänyt oppia talvitelttailun salat. Mikä olisikaan siis parempi motivaatio siihen, kuin harjoitella taitoja kevään arktiselle seikkailulle.

Valinnat tekee Fjällun valitsema raati, mutta yksi valintakriteereistä on kisaan liittyvien Instagram-postausten tavoittavuus sekä tykkäysten ja kommenttien määrä, joten IG:ssä saa halutessaan tulla tukemaan tälle reissulle pääsyä. Pari reelsiä siellä jo kisaan liittyen onkin ja parin seuraavan viikon aikana on luvassa vielä lisää IG-haasteita, joiden kautta tähän seikkailuun haetaan mukaan. Eli jos kiinnostaisi ensi keväänä lukea postauksia 300 kilometrin huskysafarilta, niin parhaiten auttaa ”like – comment – share – save” Instagramissa @miffas 🙂


Ootko seikkaillut Rukalla tai Riisitunturissa talviaikaan? Tai ohjannut huskyvaljakkoa?

Kuvat minusta: Suvi Talja

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 31.10.2022 at 08:51

  Ruka on upea niin syksyllä kuin talvella, ja Rukan ja sen lähialueen reitit ovat tulleet tutuiksi useana vuodenaikana. Omia suosikkejamme talvella taitaa olla Pieni Karhunkierros,

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/pieni-karhunkierros-talvella/

  Riisitunturi

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/riisitunturin-kansallispuisto-suomen-kauneimmat-tykkylumimaisemat/

  Ja Valtavaara.

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/valtavaara-tarjoaa-rukan-upeimmat-maisemat/

  Upeat talvimaisemat noissa kaikissa.

  • Reply miffas 31.10.2022 at 19:23

   Pientä Karhunkierrosta en talvella olekaan kokonaan kiertänyt, voisi olla kiva sekin joskus mennä. Valtavaaran talvestakin on kyllä tosi paljon aikaa, kun joskus aikoinaan oon siellä käynyt hiihtämässä. Mutta ihania maisemia kyllä Ruka täynnä, voisi ehkä tänä talvena tehdä jonkun viikonloppureissun Rukalle ja Riisitunturiin 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 31.10.2022 at 11:11

  Tykkylumi näyttää kuvissa kauniilta, mutta jotenkin yhdistän sen myös jäätäviin pakkaslukemiin.
  Viimeksi kun olimme jonain vuonna Lapissa tammikuun lopulla pakkaslukemat olivat pääosin välillä 25-30 astetta, pakkasta siis, jolloin ulkoilu ei kyllä oikein houkutellut!

  • Reply miffas 31.10.2022 at 19:21

   Kieltämättä pakkaset voi pohjosessa olla aika kovia ja sillon ei kyllä kovin pitkiä retkiä viitsi tehdä tai ainakin pitää päästä tulipaikalle lämmittelemään matkan varrella 🙂

 • Reply Eveliina / Reissukuume 1.11.2022 at 07:46

  Tällaiset listaukset on aina kivoja! Tein Rukan mahdollisuuksista hieman samanlaisen postauksen alkuvuodesta 🙂 Meiltä tosin jäi Riisitunturi kokematta.

  Tuo 300 km kiinnostaa itseänikin kovasti!

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:15

   Hauskaa, Rukalla on kyl paljon kaikkea tehtävää ja nähtävää. Mutta Riisitunturille kannattaa ehdottomasti joskus mennä 🙂 Ja tuo polar reissu olis niin magee!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 1.11.2022 at 18:23

  Ihania maisemia! Olen käynyt Rukalla joskus lapsena kesäaikaan, ja se on ollutkin haaveena jo pidempään, että pitäisi noihin maisemiin päästä. Huskyvaljakkoa pääsin ohjailemaan Levillä toissa vuonna. Se oli tosi hauskaa! 🙂

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:16

   Rukalla on kyllä kaunista! Kannattaa tosiaan suunnata sinne myös talvella. Huskyvaljakon ohjaus oli kyllä hauskaa hommaa, olis niin huippua päästä tuolle pitkälle reissulle 🙂

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja 3.11.2022 at 19:57

  Tehtiin aikoinaan oikeastaan samat jutut. Huskeillä olen kyllä ajanut Lapin sijaan ihan täällä koti-Lempäälässä😂😂😂

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:17

   Selkeesti siis hyvät jutut valittu tekemiseksi 🙂 Hauska, että Lempäälässäkin on päässyt huskyseikkailulle 😀

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 3.11.2022 at 22:34

  Oi innosta puhkuen tulin lukemaan jutun Rukalta. Missä kuussa olitte tuolloin? On niin upean talviset maisemat! Konttainen on kyllä todella nätti paikka, tykkään kun on suht helppo ja lyhyt mahtavilla maisemilla. Nuo Karhunkierroksen rappuset on kyllä ihan jäätävän liukkaat talvella, tuli viime talvena koettua. Pian lähden itsekin Rukalle etätöihin ja ensi vuoden puolella taas Rukalle ihan lomalle. Odotan jo tosi paljon.

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:18

   Me oltiin helmikuun alussa, oli aika kylmä mut niin kaunista! Oi ihanaa Rukan etäilyä, loistava paikka kyllä sellaiseen.

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra 4.11.2022 at 23:10

  Lumiset maisemat ovat aivan upeita! Sinne pitäisi päästä joskus itsekin kuvaamaan.
  Minä ja sukset eivät mahdu samaan lauseeseen tosin. Osaan laskea mäkeä pulkalla, siihen mun laskettelutaidot loppuvatkin.
  Ja onnea sinulle Polar Expedition äänestykseen! Käyn antamassa omatkin IG äänet sinulle 😁.

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:19

   No mutta stigan kyytiin sitten vaan. Tai Saariselällähän on se valtavan pitkä pulkkamäki! 😀 Ja kiitos, onnea tarvitaan!

 • Reply Sanna I Seven Seas 5.11.2022 at 13:45

  Upeita nuo tykkylumimaisemat! Sain ihastella niitä toissa talvena Vuokatissa ja oli ihan lumoutunut.
  Silloin käytiin myös husky-safarilla ja se oli kyllä hieno elämys.
  Laitoin sun ig:n seurantaan – toivottavasti sulla tärppää Polar Expedition -reissun kanssa! Pidän peukkuja!

  • Reply miffas 10.11.2022 at 20:20

   Tykkylumet on kyllä ihania, tänä talvena haluun ihastelemaan niitä ainakin Sallaan 🙂 Ja kiitos, tuo Polar reissu olisi kyllä ihan huippu!

  Leave a Reply