Suomen suurin matkablogiyhteisö
Sivusta kuvattu nainen keinumassa järven rannassa.

Ruskaretki Lappiin, osa 1: Ylläs ja Pirunkurun ponnistus

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka merkattu tähdellä*

Syksy tekee uhkaavasti tuloaan ja ruskaretki vuodelle 2022 on jo kovasti mielessä. Siispä otetaan aikamatka viime vuoden ruskamatkaan. Ruskaretki Lappiin -postauksia tulee kolme kappaletta, yksi Ylläkseltä ja kaksi pääkohteestamme Kilpisjärveltä. 

Koko ruskaretki oli melko spontaani, eikä yhtäkään majoitusta oltu varattu koko reissulle. Teltta oli autossa mukana, koska ei uskottu viime hetken majoituksia välttämättä ruska-aikaan löytyvän, mutta yllättäen saatiinkin jokaiselle yölle katto pään päälle. Ylipäätään koko retki oli sellainen maaginen tapaus, jolloin kaikki vaan loksahtelee paikoilleen ja aikataulut toimivat täydellisesti totaalisesta suunnittelemattomuudesta huolimatta.

Eräkahvila-rakennus syksyisessä maisemassa.Magda saapui edellisenä päivänä Rovaniemelle ja ajettiin ensimmäisenä ruskaretkipäivänä Ylläkselle. Mulla oli aamulla vielä yksi luento, jolle osallistuin autossa, mutta sen jälkeen alkoi miniloma. Päätettiin lähteä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon Pahankurun kierrokselle, jolla on mittaa 8 kilometriä. Syksyn värejä oli 10. syyskuuta jo vähän näkyvissä, mutta kunnon ruska ei ollut vielä saavuttanut Yllästä.

Pahankurun kierrokselle lähdettiin ilman sen kummempia eväitä, ja hetken päästä alkoi kahvihammasta kolottamaan. Pohdittiin, miksi ei tajuttu pakata termaria matkaan, kun nähtiinkin kyltti kahvilasta. Kesängin keidas oli sopivasti auki myös syysaikaan, eli kyseessä ei ole pelkkä latukahvila. Aivan täydellistä! Siemailtiin kupposet terassilla ihanassa auringonpaisteessa ja jatkettiin sitten kohti kurua.

Nainen kävelee pitkoksilla. Taustalla syksyinen tunturimaisema.Alkumatka parkkipaikalta Kesängin keitaalle asti oli todella helppokulkuista baanaa, mutta kurussa todellisuus paljastui. Edessä oli varsin kivikkoinen nousu. Irtonaiset kivet eivät todellakaan olleet se helpoin alusta kavuta rinnettä ylös, mutta kahvin voimin ja lukuisten kuvaustaukojen avulla siitä kuitenkin selvittiin kunnialla. Takana olikin koko ajan hyvät näkymät alas Kesänkijärvelle.

Retkeilijä kävelee kivikkoisessa kurussa. Reunoilla puita.Retkeilijä kävelee kivikkoisessa kurussa. Huipulla näkyy puita.Sykyinen tunturimaisemq. Etualalla kivikkoa ja aljhaalla näkyy järvi.Kurusta selvittyä loppumatka oli taas helpompaa maastoa. Kahdeksan kilometrin lenkki oli juuri sopiva iltapäivälenkki meille, ja retkeilyn jälkeen suunnattiin Ylläs-Swing-keinun kautta majapaikkaan ruuanlaittoon. Oltiin varattu päivällä Silver Fox -hostellista sängyt dormista, mutta paikan päällä selvisi, että 2 hengen huone olikin peruutuksen vuoksi vapaana. Koska oltiin jo maksettu etukäteen ja tuo kahden hengen huone olisi ollut halvempi kuin kaksi dormisänkyä, saatiin kaupan päälle saunavuoro, mikä passasi meille paremmin kuin hyvin.

Syksyinen maisema tunturissa.Retkeilijä ja vene järven rannassa. Taustalla tunturi.Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Kilpisjärveä, mutta siitä lisää seuraavassa osassa!

Joko sulla on ruskaretkisuunnitelmat valmiina syyskuulle?

Ps. En voi kuin suositella näitä Fjällrävenin retkivaatteita. Abisko-trikoita* käytän jatkuvasti ja niissä on loistavat taskut reisissä puhelimelle ja avaimille, toisella puolella siis vetoketju. Keltanen Vardag-anorakki* puolestaan on ollut päällä ympäri vuoden – alle kun laittaa kerroksia, niin pärjää säällä kun säällä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.8.2022 at 01:27

  Kyllä tuo ruska näyttää omaan silmään jo aika kivalta tuossa vaiheessa! Pari kertaa on tuo reitti tullut patikoitua ja onhan se kyllä varsin raskas nousu. Kilpisjärven juttuja odotan erityisellä mielenkiinnolla, siellä olisi muutama päiväpatikka, joita ei olla vielä patikoitu, mutta jotka kiinnpstaisivat erittäin paljon.

  • Reply miffas 26.8.2022 at 18:44

   Nojoo, kyllähän se näin jälkikäteen näyttää ihan ruskalta, mutta ei vedä vertoja Kilpisjärven väreille 🙂 Sinne kyllä tekis mieli itekin taas palata, ehkä ens kerralla sitten vaikka talvivaellukselle.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.8.2022 at 10:57

  Kivalta näyttää! Täällä haaveillaan myös ruskaretkestä Lappiin, mutta mitään ei ole (kuten ei yleensäkään 😀 ) suunniteltu etukäteen!

  • Reply miffas 26.8.2022 at 18:44

   Joo, ehdottomasti ruskaretki toteutukseen! Mitä sitä turhia liikaa suunnittelemaan 😀

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 26.8.2022 at 17:00

  Kylläpä aukee niin kauniit maisemat tuolta matkanvarrelta! Ensin ajattelin, että tässä on ihan itselleni uusi reitti Ylläksellä ja vielä sopivan pituinen, kunnes hoksasin, että oon tainnut tuon kiertää aikoinaan rippikoulussa 😀 Pitääpä joskus kiertää uudestaan, hienon näköistä!

  • Reply miffas 26.8.2022 at 18:46

   Eikä, no kyllä se sitten ansaitsee jo uusintakierroksen 🙂 Toi oli kyllä just sopiva reitti pienelle iltapäiväretkelle 🙂

  Leave a Reply